Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gore od ovoga ne može i to je jedina pozitivna stvar

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.11.23. | 01:37

Nemačka završila 2023. godinu sa negativnim bilasnom, sa samo tri pobede u 11 mečeva, a Evropsko prvenstvo je iza ugla...

Pre skoro punu deceniju popela se na krov sveta, dve godine kasnije još je donekle i ličila na sebe, ali otkako je na Evropskom prvenstvu u Francuskoj završila na poslednjem stepeniku pobedničkog postolja, Nemačka je u slobodnom padu. Na naredna dva Mundijala učešće je okončavala u grupnoj fazi, na prethodnom Euru eliminisana je već u osmini finala, a kako stvari stoje, teško da će ostaviti značajniji trag ni na predstojećem, na kojem će biti – domaćin.

Joakim Lev je sredinom 2021. procenio da je vreme da ide, mada je utisak da je mogao isto da učini ranije. Hansi Flik je pokušao da povuče ručnu i zaustavi sunovrat – nije uspeo, pa je na njegovo mesto došao znatno mlađi i neiskusniji, mada perspektivni Julijans Nagelsman. No, deluje da ni 36-godišnji stručnjak (još) nije dorastao zadatku. Debitovao je pobedom nad Sjedinjenim Američkim Državama, ali je potom nanizao tri neuspeha: remi sa Meksikom, te poraz od Turske i Austrije.

Izabrane vesti

Ovaj poslednji, upisan sinoć u Beču, popalio je alarme u Fudbalskom savezu, ali i u čitavoj naciji, jer nešto više od pola godine pre početka Prvenstva Evrope Elf ne liči na sebe. Budući da će narednog leta biti domaćin Eura, Nemačka je u 2023. godini igrala isključivo prijateljske utakmice, koje su joj poslužile da testira raspoložive opcije i oformi kostur tima. Međutim, silna eksperimentisanja, što Flikova što Nagelsmanova, dovela su do toga da Nemačka godinu na izmaku okonča negativnim bilasnom, sa tri pobede, dva remija i šest poraza! Pride, uglavnom je igrala sa reprezentacijama osrednjeg kvaliteta. Od fudbalskih velesila koplja je ukrstila samo sa Francuskom i Belgijom. Poražavajuć učinak za četvorostrukog svetskog i trostrukog evropskog prvaka...

Srećom, u Nemačkoj su i te kako svesni da ono što trenutno igraju se baš i ne može nazvati igrom, i što je još važnije, ne beže od odgovornosti. Detektovali su probleme, a kapiten Ilkaj Gundogan je po završetku meča u Beču izašao ispred tima (isto uradio i posle poraza u El Klasiku od Reala) javno ukazao na postojanje istih.

"Oseća se frustracija i razočaranje. Prelako smo dozvolili Austrijancima da kreiraju šanse. Moramo da budemo iskreni – nije samo do odbrane, jer odbrana kreće od napada. Naravno da je gorko što ćemo četiri meseca morati da živimo sa ova dva negativna rezultata (porazi od Turske i Austrije, prim.aut). Sada svi moraju da se postaraju da budu u optimalnoj formi i spremni do marta. Stvari teško mogu da budu gore i to je možda jedina pozitivna stvar trenutno", iskren je bio Gundogan.

I mada vezni fudbaler Barselone tvrdi da nije sve do odbrane, činjenica je da je ona vrlo, vrlo ranjiva, te da samim tim snosi određeni deo krivice za pomenute rezultate. Potvrđuju to i brojke, koje su neumoljive. Naime, na samo jednoj od 11 utakmica tokom 2023. godine Nemačka je uspela da sačuva mrežu, prvoj u godini protiv Perua (2:0). Na narednih deset ukupno 22. Nedopustiv prosek za tim ambicija kakve imaju Panceri...

"Primaju previše golova trenutno. Danas su primili dva. Prošlo je neko vreme otkako su sačuvali mrežu. Sve to je Julijanov posao. Ako primaš dva ili tri gola po utakmici, teško je pobediti", direktan je bio selektor Austrije Ralf Rangnik.

Nagelsman pak tvrdi da mu u formiranju čvršće odbrane ne pomažu profili njegovih igrača.

"Nismo defanzivna čudovišta. Nećemo to biti ni narednog leta. To nismo mi. Naši igrači igraju u klubovima gde se fokusiraju manje na odbranu i više na napad. Ali ako izgubite loptu jeftino, onda ste u problemu...", naglasio je Nagelsman na konferenciji posle meča.

Doskorašnji strateg Bajerna, sklon eksperimentisanju tokom čitave karijere, i prethodne noći protiv Austrije je testirao nekoliko svojih zamisli. Izašao je u formaciji sa trojicom centralnih defanzivaca, Kaijem Havercom kao levim ving-bekom, dok je Jozuu Kimiha ostavio na klupi. U javnosti se formiralo mišljenje da je Nagelsman možda preplavio igrače svojim mnogobrojnim, prekomplikovanim idejama.

"Svako ima svoje mišljenje, ali ja kažem svima jasno: Ne! Ideja je veoma, veoma jednostavna. Mi u stručnom štabu takođe dobijamo povratnu informaciju od tima. Ideja nije komplikovana."

Deo problema detektovao je i direktor nacionalnog tima Nemačke Rudi Feler.

"Bilo da igramo sa trojicom ili četvoricom pozadi, bilo da je Haverc levi bek ili špic – nije važno, to nije glavni problem. Potrebno nam je više nemačkih virtuoza – borba, strast, dinamika. To je ono što je nedostajalo pojedinim igračima u poslednje dve utakmice", izjavio je legendarni nemački fudbaler.

Donekle je sa njim saglasan i Nagelsman.

"Ne mislim da igrači ne shvataju koliki je ulog. Ne osećam da igramo slobodno. Ujedinjeni smo na treningu, ali kada utakmica počeni, igrači su na terenu usamljeni borci. Imamo puno posla. Sada moramo da prihvatimo situaciju. Moramo da prihvatimo da je jednostavno neverovatna količina posla pred nama – na svim pozicijama. Treneri to moraju da prihvate, igrači takođe moraju da prihvate", zaključio je Nagelsman.

Posla, dakle, pune ruke. Problem je samo što se reprezentacija u naredna četiri meseca neće okupljati, pa Nagelsman neće imati previše prilika da mnogo šta popravi. Vremena je sve manje...

REZULTATI REPREZENTACIJE NEMAČKE U 2023. GODINI

Nemačka – Peru 2:0

Nemačka – Belgija 2:3

Nemačka – Ukrajina 3:3

Poljska – Nemačka 1:0

Nemačka – Kolumbija 0:2

Nemačka – Japan 1:4

Nemačka – Francuska 2:1

SAD – Nemačka 1:3

Meksiko – Nemačka 2:2

Nemačka – Turska 2:3

Austrija – Nemačka 2:0


tagovi

Fudbalska reprezentacija Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara