Ćavi, Laporta i Deko dok su bili u ljubavi (©AFP)
Ćavi, Laporta i Deko dok su bili u ljubavi (©AFP)

Gori Barsa: Laporta i Deko kroje Ćavijev tim, igrači o buci spolja, javnost o Krojfovim lekcijama

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.12.23. | 11:59

Posle poraza u Antverpenu Ćavi je i zvanično postao najgori trener Barselone u Ligi šampiona

Uobičajen je to bio potez nove uprave u teškoj krizi. Kada nije bilo para, posegni za populističkim potezom, dovedi u javnosti omiljeno ime, uzdaj se u njihovu ljubav i energiju. I krenulo je bajkovito, Ćavi je u saradnji sa rukovodstvom Đoana Laporte selektirao konkuretan tim, prošle sezone osvojio i Primeru, ali na stadionu Kamp Nou su navikli da budu apsolutno dominantni, a posle jesenje partije kluba ne ukazuju na takav rasplet.

Poslednji signal je poraz od Antverpenta u Ligi šampiona (2:3), mada je Ćavijevu poziciju uzdrmao i vikend neuspeh u sudaru sa Đironom (2:4), ali možda i najviše sve ono što se dešavalo između te dve utakmice.

Izabrane vesti

Ćavi je naime u ponedeljak rekao da u Belgiju neće da vodi Roberta Levandovskog, Ilkaja Gundogana i Ronalda Arauha kako bi ih odmorio, ali su se oni ipak našli u avionu. Katalonski radio RAD 1 ustalasao je javnost kada je objavio da je to učinjeno da insistiranje predsednika Laporte i sportskog direktora Deka.

Mladi trener se branio tvrdnjom da se u Barseloni sve odluke donose u dogovoru – stručnog štaba, predsednika i sportskog sektora – da je Levandovski tu samo da bi trenirao sa ekipom. Međutim, gotovo istog trenutka ga je demantovao niko drugi do Deko.

Odlučeno je samo da svi putuju, a da li će Levandovski da igra to je do trenera. Ništa o tome nismo govorili, to je na treneru“.

Levandovski je na kraju igrao od prvog minuta, Gundogan od 60, a javnost posle svega ne veruje toliku Deku i Laporti, pa ih čak optužuje da su urušili Ćavijev autoritet u svlačionici. Podseća se i da su mu oni nametnuli Žoaoa Feliksa, koji nije bio izbor trenera.

Masovno Španci po društvenim mrežama šeruju razgovor legendarnog Johana Krojfa i mladog Ćavija, još igrača, u kome mu je čuveni Holanđanin objašnjava da postoje granice koje ne smeju da se prelaze.

Odluke se donose znanjem. Jedini način da preživiš je da kažeš predsedniku da se nosi dođavola. Ako ne može – zbogom, idemo. Sve te priče: ’Ovaj je najbolji, ovaj mi se ne sviđa, mora da leti napolje..’. Moraš da imaš karakter, mentalnu stragu. Trener si Barselone ili Ajaksa, Mančester junajteda, nekog velikog kluba. Nema tu prave formule, nije čak ni stvar utiska, ništa od toga. Ti radiš sa karakterima, onim što želiš da postigneš. Ako ti neki igrač smeta, jer ne radi šta mu se kaže, moraš da ga pometlaš“, govorio je Krojf,ima eto već dve decenije.

Laporta je istina posle poraza u Antverpenu sišao u svlačionicu i pružio podršku ekipi, ali je delovao neuobičajeno zabrinuto. Takav je i Ćavi, sada već upisan u sportske almanahe kao najgori trener Barselone u Ligi šampiona. Barem po broju poraza, doživeo ih je već šest, koliko i Luis Enrike i Pep Gvardiola. Ali Enrike je tih šest doživeo na 33 utakmice, Gvardiola na 52, a Ćavi na svega 14.

Naravno da sam zabrinut, to je normalno, tim se ne oseća komforno, imamo crn niz loših rezultata i želimo da se popravimo. Moramo da budemo samokritični, nema druge“, govorio je sam Ćavi.

Barsini igrači posle poraza u Antverpenu (©AFP)Barsini igrači posle poraza u Antverpenu (©AFP)

Konkretno o Levandovskom koji je, može biti ni kriv ni dužan, izazvao celu ovu buru...

Robert Levandovski mi je rekao da se ne oseća umornim i da želi da igra“.

Sami igrači su, bar se tako čini, i dalje uz šefa, ali znamo da se to lako promeni. Za sada ipak Feran Tores kao predstavnik svlačionice priča o “buci spolja“

Moramo da se popravimo, znamo to i učinićemo to. Jedinstveni smo, uz trenera smo. Prvi smo mi razočarani, ali sada moramo da se koncetrišemo na prvenstvo. Čujemo tu buku koja dolazi spolja. Žele da nas unište, ali s tim moramo da živimo“, komentariše Feran Tores u već za ovakve uobičajenom odbrambenom stavu u kome su krivi svi osim tebe,

U ovakvim situacijama nevinih nema. Krivi su i igrači. I trener, čija ekipa nekada izgleda raspojasano, posebno u defanzivi. A kriva je i uprava, jer kao da svesno minira šefa struke. I pride ekipu selektira sa akcentom na atraktivna imena u napadu, dok odbranu zanemaruje. Svi znaju da Barsi nedostaje balans, da je odbrana rizična, a opet iz kluba poručuju da će Dekovo jedino januarsko pojačanje biti 18-godišnji Vitor Roke, centarfor Atletiko Paranensea za koga je već dato 40.000.000 evra.

Ta kupovina može da se brani, jer i Levandovski ne pogađa kao nekad, a već mu je 35 godina, ali Barsa je izgubila na ravnoteži još otkako je otišao Serhio Buskets. Gavi je povređen, a Barsa uporno kupuje ofanzivne igrače. Uostalom, najskuplje pojačanje u drugom Laportinom mandatu je 58.000.000 evra plaćeni Rafinja, koji ove sezone više ne igra no što igra.

Ima onih koji sumnjaju da baš to Deka posebno boli, jer baš je on i bio Rafinjin menadžer pre no što je preuzeo ulogu Barsinog sportskog direktora. Koji je sada zagrizao i za Rokea, još jednog Brazilca...


tagovi

ĆaviDekoĐoan LaportaRobert Levandovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara