(©Reuters)
(©Reuters)

Gori crveni alarm u Hrvatskoj: Ugrožen odlazak na EURO, pitaju se Velšani! Vilson dva puta izigrao Vidu

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.10.23. | 22:38

Vezista Fulama kod oba gola odreagovao u maniru klasnog napadača, malokrvnim Vatrenima u Kardifu sliku promenili Mario Pašalić i Dion Drena Beljo...

Nevolja nikada ne dolazi sama, nikada to ne bude samo jedan problem. Ali, kod Hrvatske se umnožavaju munjevitom brzinom. Rasli su iz dana u dan i sve je kulminiralo u - Kardifu! Na Ostrvu se upalio crveno alarm, od večeras pa do kraja kvalifikacija će u Hrvatskoj da blinka non-stop iz razloga što je odlazak na Evropsko prvenstvo ugrožen. 

Stradali su ligamenti Ivanu Perišiću i duži vremenski period će biti u autu. Problem sa napadačima je hroničan i Vatrenima nikako nisu bile potrebne silne povrede, naročito ne Bruna Petkovića i Andreja Kramarića, ali ni to što je Marko Livaja stavio tačku na priču o igranju za reprezentaciju. Neželjene situacije su se nagomilale, poraz od Turske u Osijeku uneo je nemir, da bi od Velsa stigao klasičan nokaut - 2:1 (0:0).

Izabrane vesti

Vatreni su bili malokrvni u Kardifu,nisu došli da se nadigravaju i traže pobedu, i zato im sada gori pod nogama. Više nisu oni ti koji se pitaju, nego Velšani. Sve drže u svojim rukama, imaju bolji međusobni skor i sa dve pobede otišli bi na Evropsko prvenstvo u Nemačku. Ali, moraće do kraja kvalifikacionog ciklusa da dobiju i Jermeniju i lidera grupe - Tursku.

Stanje u Hrvatskoj je alarmantno, međutim, ne nalaze se bronzani sa Mundijala u Kataru u bezuizlaznoj situaciji, jer i u najcrnjem scenariju imaju rezervu za plasman na kontinentalnu smotru preko Lige nacija. I pritom lakši raspored od Velsa u naredna dva kola, pošto gostuju Letoniji i dočekuju Jermeniju u poslednjem kolu. 

Ipak, ono što može da brine selektora Zlatka Dalića je to što Hrvatska ne liči na sebe. Jeste i u prošlosti u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ili Mundijal prolazila kroz teške trenutke i bila najbolja kada dogori do nokata, međutim, tada nije imala pregršt kadrovskih problema. 

Hrvatska bezmalo da čestito nije ni zapretila Velšanima u prvom poluvremenu. Nije ni pokazivala želju da krene napred sve dok Hari Vilson dva puta nije izigrao Domagoja Vidu i ostatak odbrane. Do tada je samo domaćin pretio, a upravo je štoper atinskog AEK-a raščistio prvu opasnost. Dominik Livaković tada nije morao da interveniše, ali jeste prilikom pokušaja Neka Vilijamsa i strelca dva gola u nastavku.

Vrhovima prstiju je golman Fenerbahčea čupao loptu i slao je u korner. Bio je na Tantalovim mukama u prvom delu igre, a samo što je krenuo drugi kapitulirao je sva puta. Maestralno se Hari Vilson snašao kod oba gola, vezista Fulama odreagovao je u maniru klasnog napadača i nabacio osmeh na lice selektoru Robu Pejdžu, kome se spremao otkaz. David Bruks je nasamario kompletnu odbranu i izbacio Harija Vilsona pred Dominika Livakovića, a on ga elegantno lobovao. Gol pogledajte OVDE. Još lepši je bio drugi kada je bio okrenut leđima golu, trznuo i pogodio suprotan ugao. Gol pogledajte OVDE.

Proigrala je Hrvatska makar malo tek kada nije imala kud, kada je priterana uz samu ivicu, kada nije imala šta da izgubi. Počela je da gleda ka napred, bila okomitija, a tome su doprineli i ulasci Marija Pašalića i Diona Drene Belja.

Zasvirao je u Kardifu radio Pašalić Mario, dao je ofanzivac Atalante kakvu-takvu šansu Hrvatima. Gol pogledajte OVDE. Ulio je nadu ekipi da može do boda, a on bi bio veliki, jer da je osvojen sačuvala bi tri razlike u odnosu na Velšane. Ostalo je sve na tom jednom, pa će Vatrenima do kraja biti potrebne dve pobede i milost Turske, koja se pobedom nad Letonijom kvalifikovala na Evropsko prvenstvo - 4:0 (0:0).

Turska je prebrinula sve brige i pride bi mogla dobrano da profitira, jer joj se smeši drugi šešir. Ključni trenutak u kvalifikacijama bila je pobeda u Osijeku, dobila je vetar u leđa i protiv Letonaca se igrala fudbala. Abdulkerim Bardakdži je u prvom poluvremenu uzdrmao prečku, Junusu Akgunu je poništen gol, ali od razorne levice gostima nije bilo spasa. Prvotimac Lestera je primio loptu i zategao punom, dao je evrogol nalik Rolandu Šalaju. Možete ga pogledati OVDE

Brana je pukla, voda u letonski brod počela da ulazi sa svih strana. Tu i tamo su gosti imali šanse, mogli do izjednačenja, ali je talas optimizma splasnuo posle pogotka Dženka Tosuna. Spakovao je još jedan u zaustavnom vremenu, a među strelce se upisao i jedan od najboljih turskih igrača i driblera - Kerem Akturkoglu.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 8. KOLO

Nedelja

GRUPA D

Turska - Letonija 4:0 (0:0)

/Akgun 58, Tosun 83, 90+2, Akturkoglu 87/

Vels - Hrvatska 2:1 (0:0)

/Vilson 47, 60 - Pašalić 75/



tagovi

kvalifikacije za Evropsko prvenstvoFudbalska reprezentacija Velsafudbalska reprezentacija hrvatskeHari VilsonMario PašalićDion Drena BeljoDominik LivakovićDomagoj VidaZlatko Dalić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara