Aleksandar Katai (Foto: Starsport)
Aleksandar Katai (Foto: Starsport)

Govor tela Aleksandra Kataija ili najjača Zvezdina karika koja ne sme da pukne

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.07.21. | 10:01

Zvezdin kreativac se muči na početku sezone, očekuje se da u revanšu protiv Kairata sruši barijeru

 Brojne anomalije pokazala je Crvena zvezda na početku ove takmičarske godine, navijači srpskog šampiona se sa setom sećaju prethodne sezone kada je tim Dejana Stankovića mleo sve pred sobom. Crveno-beli deluju teško i umorno, neuigrano u defanzivi i prilično tanko u poslednjoj trećini terena. Zvezda je i pored izražene inicijative stvorila mali broj stopostotnih prilika u sudarima sa Vojvodinom i lučanskom Mladošću. O prvom meču sa Kairatom i da ne govorimo...

Izabrane vesti

Bilo je sličnih perioda i u prethodnoj sezoni, mečeva kada je Crvena zvezda visila u Tirani ili uz mučnu partiju u drugom poluvremenu prošla jermenski Ararat. Tim Dejana Stankovića još nije „otčepio“, a sudar istine zakazan je za sutra u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Kairata. Juriće Zvezda gol minusa iz Almatija, ujedno i naznaku potrebne forme, dostojne učešća u Ligi šampiona ili Ligi Evrope.

Gledaće u nebo navijači Crvene zvezde i nadati se sjaju jednog od napadača na koje Stanković može da računa. I verovati u igrački preobražaj Aleksandra Kataija. Zvezdin kreativac, tehnički najdarovitiji igrač u rosteru srpskog šampiona, zabeležio je asistenciju u poslednjem meču protiv Mladosti iz Lučana. Međutim, jasno je da se potencijalni reprezentativac Srbije muči na početku sezone i traži prepoznatljive koridore urođenog majstorstva. Iza Aleksandra Kataija je prilično turbulentan životni i profesionalni period. Posle dolaska iz Amerike igrao je sjajano tokom prvog dela prošle sezone, predstavivši sebe kao jednu od najboljih investicija kluba sa Marakane u novijoj istoriji. Plesao je na prepoznatljiv način, šalio se sa direktnim rivalima u Srbiji i Evropi, bio brutalno dobar u mečevima protiv Libereca i Genta, vrednih evropskog proleća... Međutim, u velikom igračkom zanosu prekinula ga je bolest krvi i tromesečna pauza, tokom kojih je bilo i zlokobnih glasina oko Ljutice Bogdana 1. Na sreću svih Kataiji se oporavio, i posle tromesečne pauze odigrao finiš sezone. I to u velikom stilu, podebljavši statistiku na 18 datih golova i devet direktnih asistencija.

Tragovi velike pauze se nisu osećali. Toliko je Aleksandar Katai podigao standarde da je uspeo u misiji dostojnoj retkih majstora. Prilikom svakog njegovog kontakta sa loptom navijači Crvene zvezde očekuju spetakl, uspešan dribling, kreaciju, demonstraciju suve tehničke klase... To je, uostalom, i posao Aleksandra Kataija na čijim ofanzivnim kvalitetima je počivala igra crveno-belih. Tako bi moralo da bude i u sutrašnjem revanšu sa Kairatom, koji će verovatno u bloku pokušati da unervozi crveno-bele i iskoristi neku od kontri.

Takvi mečevi su specijal za Aleksandra Kataija, ali jasno je da majstor iz Srbobrana još nije u optimalnoj formi... Preuzimao je odgovornost, unosio nemir u Kairatovu odbranu pre šest dana, ali je suštinski patio na terenu. I njegov govor tela pokazivao je da je daleko od očekivanih izdanja.

Otuda je imao i 12 izgubljenih lopti i neke nerezonske poteze, poput vraćanja lopte golmanu Borjanu sa gotovo protivničke polovine. U odsudnim momentima, kada je imao priliku da demonstrira šut, bio je dekoncentirisan. Slična priča ponovila se i protiv lučanske Mladosti. Nijedan od šuteva Aleksandra Kataija nije bio suštinski previše opasan. Čak ni njegovi specijali, kada su mu saigrači ostavljalii situaciju „jedan na jedan“, nisu bili delotvorni za Crvenu zvezdu.

Osećao se blagi umor u Kataijevim kontaktima sa loptom. Zvezdina desetka je odradila odilične pripreme u Austriji, ali postoji mišljenje da ga je tek sada stigao zamor materijala izazvan prošlosezonskom dugačkom pauzom. I da će sve biti u najboljem redu za dve sedmice, te da će tada Katai biti spreman da u kontinuitetu majstoriše. Samo što je Katai u svom najboljem izdanju potreban Crvenoj zvezdi već sutra.

I jasno je da će Katai igrati i protiv odbrane Kairata i protiv sebe. Teže izazove je uspevao u životu da rešava.


tagovi

Aleksandar KataiDejan StankovićKairat

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara