Stadion Želje na Grbavici (©AFP)
Stadion Želje na Grbavici (©AFP)

Grbavica čeka Osima, Zrinjski ne da čelo

Vreme čitanja: 6min | sub. 22.10.22. | 12:17

Premijer liga Bosna i Hercegovina: Trener Veleža imaće sigurno prelep doček u Sarajevu. Šampion u naletu, a ima veliki motiv da se osveti Slogi za poraz u prvom delu šampionata

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Premijer ligi Bosne i Hercegovine prvenstvo je na sredini. Polako su se izdvojile ekipe koje će konkurisati za najviši plasman.

Izabrane vesti

Kada bi se gledala istorija, ovaj duel bi bio u samom vrhu liste. Ne samo na prostoru BiH, nego i u regionu jer su Željezničar i Velež klubovi koji izazivaju respekt svim poznavaocima fudbala sa prostora bivše Jugoslavije. Danas je situacija mnogo drugačija. Jesu Željo i Velež jedni od najvećih klubova u BiH, ali je teško očekivati da će neki od njih ove sezone podići šampionski pehar. Dosta bliži tome je Željo.

Sarajevski tim je odlično otvorio sezonu i jedno vreme bio na vrhu premijerligaške tabele, ali u poslednjih nekoliko kola, rezultati su izostali, pa su Plavi sada na četvrtom mestu sa 22 boda, šest manje od vodećeg Zrinjskog. Tim Edisa Mulalića je pokazao da može biti pandan svim ostalim, ali skroman igrački kadar i skraćen roster, jedan je od važnijih faktora, zašto se Željo teško može zadržati na vrhu. Navijači mogu biti zadovoljni pa će i ovaj put Grbavica biti jedan od najposećenijih stadiona u ligi. Razlog više leži u činjenici da će na gostujućoj klupi sedeti Amar Osim, čovek koji je toliko puta razveselio navijače i koji je jedan od najzaslužnijih zašto je Željo jedan od najtrofejnijih klubova u BiH.

Nekoliko puta je Osim sedeo na Željinoj klupi. Odlazio, vraćao se. Ali nikada do sada nije gostovao na "svojoj Grbavici, pa će samim tim i atmosfera biti dodatno zagrejana.

"Teška utakmica s protivnikom koji ima dosta kvalitetne pojedince, veoma širok kadar. U gostima Velež igra zatvorenije, kući stavlja malo kreativnije igrače, tako da u nekim stvarima čovek i zavidi kad imaš izbora pa možeš par varijanti da probaš. Želim ponovo da budemo tim, kompaktni, hrabri... Kad mi budemo imali loptu, kad protivnik bude imao loptu, kao što smo celo vreme do sada radili, gde nas je to krasilo. Za šta će to biti dovoljno, videćemo," rekao je Mulalić, koji je trenerski zanat pekao upravo kod Osima, jer je pod njegovom dirigentskom palicom, sa kapitenskom trakom na ruci osvojio pregršt trofeja sa Željom.

Velež ove sezone igra po principu toplo - hladno. Nikako Amar Osim da ostvari konstantnost rezultata, iako se ne može reći da tim igra loše. Osvojili su 19 bodova, tri manje od današnjeg rivala i nalaze se na šestom mestu. Sigurno malo za klub takve reputacije. Velež igra jako tvrdo. U poslednjih sedam utakmica ostvarili su dve pobede, četiri remija i jedan poraz. I to od Zrinjskog. U svim ostalim utakmicama, Rođeni su bili nadomak dobrog rezultata, ali je na kraju pobeda često izmicala iz ruku.

Ono što karakteriše ovaj tim jeste tvrda i disciplinovana igra bez mnogo pogodaka. Isto treba očekivati i danas, a BiH javnost je najbolje upoznala koliko Amar Osim zna igrati na rezultat.

"Fina utakmica u najboljem ambijentu u BiH, protiv ekipe koja je ispred nas na tabeli što znači da ima određeni kvalitet pogotovo pred svojom publikom. Mi ćemo morati ispraviti greške koje smo napravili protiv Zrinjskog gde smo isto igrali protiv ekipe koja je verovatno bolja od Želje, ali ambijent nije bolji nego na Grbavici. Mi smo podlegli pritisku i loše ušli u utakmicu iako smo znali šta nas čeka, pokušaćemo to ispraviti i bolje ući u utakmicu što bi nam dalo šansu da se nečemu nadamo. Ako počnemo gubiti na početku utakmice, poznavajući kvalitet Želje, i po treći put ponavljam, ambijent, biće nam jako teško. Početak utakmice će biti jako bitan za čitav tok i moramo na to fokus ‘‘baciti‘‘, istakao je Amar Osim koji će po prvi put u karijeri na Grbavici predvoditi neki drugi klub.

ZRINJSKI - SLOGA DOBOJ (17.00)

Iako su dobrano kaskali sa utakmicama na početku sezone, fudbaleri Zrinjskog uspeli su na kraju u svojoj nameri - zaposesti vrh tabele i sigurno čuvati zalihu nad rivalima. Iako ima utakmicu manje, koju će odigrati u sredu, Zrinjski se domogao čela tabele. Istina, sa istim brojem bodova kao i Široki Brijeg, ali bi se današnjim eventualnim trijumfom to moglo promeniti. Zrinjski je apsolutni favorit, protiv svake ekipe u ligi, pa tako i Sloge. Motiv više domaći će imati u činjenici da su pre nešto više od mesec dana poraženi na gostovanju kod današnjeg rivala. Pobeda bi Plemiće dovela u jako povoljnu poziciju za odbranu šampionske titule, a sudeći po prethodnim slučajevima, teško da će je propustiti.

Retke su ekipe koje su u prethodne dve godine uspele da savladaju Zrinjski. Jedna od njih je dobojska Sloga, kojoj je pomenuta pobeda bila možda i najveća u istoriji, jer igraju debitantsku sezonu u društvu najboljih. Da tu nisu zalutali pokazali su u dosadašnjem delu prvenstva. Pomrsili su konce Zrinjskom, Sarajevu, Borcu, Veležu, Tuzla Sitiju...Međutim, sve te pobede bile su na domaćem terenu, dok su sa strane uspeli doneti tri boda sa gostovanja Igmanu. Sloga je poprilično bezopasna na strani, ali da ima kvalitet itekako ima, pa u slučaju dobrog rezultata, ne bi to bilo preveliko iznenađenje.

LEOTAR - ŠIROKI BRIJEG (14.30)

Za domaće utakmica koja bi mogla biti od presudnog značaja. Otkako je krenula sezona, Leotar je na sebe stavio fenjer i nikako da ga preda nekome drugom. Uspeli su bodovni zaostatak da vrate pa bi ih današnji eventualni trijumf pomerio sa začelja. Značilo bi to mnogo i na psihološkom nivou, jer bi se vratila vera u opstanak. Otkako je na klupu seo mladi i perspektivni stručnjak Marko Maksimović, Leotar mnogo bolje igra. U četiri utakmice upisana je jedna pobeda, dva remija i poraz. Ako se u obzir uzme da su u prošlom kolu uzeli bod Zrinjskom, znači da stvari idu nabolje. Novi napadač Haris Handžić će sigurno biti najveća pretnja za goste, a glavna uzdanica domaćih. Iskusni centarfor je u dve utakmice za tim iz Trebinje postigao tri gola, pa bi danas njegove napadačke sposobnosti mogle dometima prevagu i važne bodove Leotaru.

Široki Brijeg je neočekivano dobro ušao u sezonu. I dalje su na deobi prvog mesta sa Zrinjskim, pa je i javnost sve više pri razmišljanju da to nije slučajnost. Ekipa Ivice Barbarića važi za organizovanu, disciplinovanu i ekipu koja zna da igra na rezultat. Forma im takođe ide na ruku jer su u prethodnih osam utakmica, upisali šest pobeda, jedan remi i poraz od Zrinjskog. Tim sa Pecare ima najviše ambicije i to se vidi po rezultatima, pa im je i današnji duel jako bitan. Gledajući kvalitet on je na strani gostiju, ali je gostovanje u Trebinju uvek važilo za neugodno.

IGMAN - BORAC BANJALUKA (14.30)

Igmanova prva sezona u društvu najboljih će proći u borbi za opstanak. To je jasno i nakon dosadašnjeg dela prvenstva, pa im je svaka utakmica od presudnog značaja. Trenutno su van zone ispadanja, ali sa svega tri boda više u odnosu na Slobodu i Leotar. Dakle, ukoliko ne ostvare povoljan rezultat, mogli bi se vrlo brzo naći na poziciji koja vodi u niži rang. Gledajući domaći teren, Igman zna biti jako nezgodan jer su uspeli da savladaju ekipe Sarajeva i Tuzla Sitija. Međutim, kada se očekivalo da naprave taj iskorak ka sredini tabele, zakazali su. Kvalitetom su ispod današnjeg rivala, ali važnost utakmice bi mogla da bude veliki faktor za domaće.

Borac je nakon lošeg starta sezone došao do treće pozicije na tabeli, što može biti zadovoljavajuće za banjalučane. Bar za sada. Vinko Marinović je za kratko vreme razdrmao ekipu. U prethodna četiri susreta upisali su tri pobede i poraz od Sarajeva, a pride se plasirali u osminu finala Kupa BiH. Borac ne igra nešto preterano lepo za oko, iako u rosteru imaju jako dobre igrače, ali su svakako učinkoviti. Igra na rezultat urodila je plodom, a nešto slično treba očekivati i danas. U lepoti se sigurno neće umirati, a gostujuća ekipa je mnogo iskusnija u ovim situacijama.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 10 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

----------------

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 15. KOLO

Subota

14.30: (3,20) Igman Konjic (3,10) Borac Banjaluka (2,25)

14.30: (3,20) Leotar (3,10) Široki Brijeg (2,25)

17.00: (2,05) Željezničar (3,10) Velež (3,70)

17.00: (1,30) Zrinjski (5,00) Sloga Doboj (9,00)

Nedelja

13.00: (3,00) Sloboda (3,20) Tuzla Siti (2,30)

14.30: (2,75) Posušje (3,15) Sarajevo (2,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1BiHPremijer liga BiHZrinsjkiFK ŽeljezničarŽeljezničarVeležBorac BanjalukaBorac Banja Luka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara