Navijači Olimpijakosa (©Reuters)
Navijači Olimpijakosa (©Reuters)

Grčka u borbi protiv huligana: Fudbal dva meseca bez navijača zbog užasnih nereda na odbojci

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.12.23. | 15:22

Prva utakmica na kojoj neće biti publike biće baš ona između Olimpijakosa i TSC-a u Ligi Evrope

U malim količinama može da se proguta. Kad se raširi postaje i te kako opasan. U odbojkaškom derbiju Olimpijakosa i Panatinaikosa umalo je odneo život 31-godišnjeg policajca. Vlada Grčke nije imala kud. Morala je da se uhvati u koštac sa sve izraženijim huliganizmom. I rešila da u naredna dva meseca sve fudbalske utakmice budu igrane pred praznim tribinama.

Tačnije, još dve su poslednje šanse navijača da se poraduju sportu pred dugi, zimski san. Evropske utakmice Panatinaikosa i Makabija iz Haife, te PAOK-a i Helsinkija, igraće se uz prisustvo publike. Ali okršaj Olimpijakosa i našeg TSC-a u četvrtak u Ligi Evrope igraće se pred praznim tribinama, jer su baš navijači pirejskog tima odgovorni za teške povrede policajca kome je baklja isekla arteriju na butini. On se još bori za život.

Izabrane vesti

Uprave Panatinaikosa, AEK-a, PAOK-a i Arisa zatražili su zato da prvi čovek Olimpijakosa, kontroverzni Vangelis Marinakis, napusti funkciju predsednika Superlige. Baš Marinakisa smatraju jednim od odgovornih za sva ova dešavanja, tvrde da on konstatno diže tenziju i brani huligane. O tom predlogu raspravljaće se sutra u podne, a čini se da pomenuta četvorka ima i podršku drugih klubova. Olimpijakos jeste najpopulariji u Grčkoj. I često ume da taj status zloupotrebljava. Kao da je svima dojadio.

Kako bilo, fudbalske utakmice će se igrati bez publike sve do 12. februara. Iako je bilo predloga da se zabrana prenese i na košarkaške, pa čak i odbojkaške utakmice, od toga se odustalo.

Ne mislimo da je ono što se desilo u bilo kakvoj vezi sa odbojkom. Ljudi koji idu na tribine često nemaju veze sa sportom. Ne znaju ni šta je mreža. Ovo je bila vojska, dovedena da napravi ovo što je napravila. U košarci smo videli da možemo da igramo bez problema. Ovo su fudbalski probemi”, obrazložio je predstavnik Vlade Pavlos Marinakis.

Ima naravno i drugačijih mišljenja. Da ova zabrana ništa neće promeniti i da su huligani i do sada najveće probleme i pravili po ulicama, ne po stadionima. Da su oni najuticajniji svakako bili privođeni i onda nekim čudom oslobađani krivice. Da je zakon dobar, ali da ga država ne sprovodi. Vrlo ste slične rasprave u 21. veku mogli da čitate i u Srbiji, pa i u mnogim drugim zemljama. Podseća se i da je nedavno navijač AEK-a izgubio život u okršaju sa huliganima zagrebačkog Dinama i Panatinaikosa zato što su policija i bezbednosne službe načinile seriju propusta.

Kako bilo, Grčka je reagovala prilično radikalno. Ako suspenzija ostane na snazi u naredna dva meseca će se pred praznim tribinama igrati i takve derbi utakmice kao što su: PAOK – Panatinaikos, PAOK – AEK, PAOK – Olimpijakos (reklo bi se da je PAOK najviše i izgubio ovim potezom Vlade), AEK – Panatinaikos, AEK – Aris (Kup), Panatinaikos – Olimpijakos (dva puta, jednom u Kupu), Olimpijakos – AEK, Aris – AEK, na kraju i Aris – Olimpijakos.

U toku ovih dva meseca na sve stadione biće instalirane kamere visoke rezolucije, a preći će se i na sistem elektronske kupovine ulaznice kako bi se tačno znalo ko sedi na kojoj stolici. Klubovi će za nerede ubuduće moći da budu kažnjavani po automatizmu, i bez sudske presude.

Da li će to pomoći kad se navijači vrate na stadione? Mišljenja su prilično podeljena. Za teško ranjavanje nesrećnog policajca već je uhapšen jedan 18-godišnjak. Jasno je valjda svima da on sam nije izazvao te nerede. On je čak priznao krivicu i rekao da mu je naređeno da bakljom gađa policiju. Na utakmicu je krenuo sa zadatkom da po tribinama kači transparente.

Pamet u glavu, deco.


tagovi

OlimpijakosTSC Bačka TopolaPanatinaikoshuliganihuliganizamArisPAOKAEK

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara