Antoan Grizman (©Reuters)
Antoan Grizman (©Reuters)

Grizmanov šah-mat Laciju u noći jubileja! Atletiko stigao do 100 golova u 2023, daleko je rekord Antićevih Rohiblankosa

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.12.23. | 23:00

Zar je bilo dileme ko će na vrh?

Poslednje kolo Lige šampiona u Grupi E nosilo je samo jednu dilemu - da li će kao prvi iz grupe proleće dočekati Atletiko Madrid ili Lacio. Zapravo, dileme teško da je uopšte bilo jer su Rohiblankosi uoči poslednje utakmice bili u gotovo komotnoj poziciji, sa bodom više od rimskog sastava i utakmicom na stadionu Vanda Metropolitano gde se sve odlučivalo. U večeri punoj simboličnih dostignuća i rekorda, Antoan Grizman i Samuel Lino trasirali su Atletiku put ka potencijalno nešto lakšem rivalu u osmini finala, dok je Lacio samim prolazom dalje ostvario veliki uspeh, pošto će se među šesnaest najboljih na Starom kontinentu naći drugi put u poslednje četiri sezone - 2:0 (1:0).

Malo ko je zaista mogao da poveruje da će u dvorištu u kojem se Grizman najbolje oseća bilo ko drugi moći da dođe do izražaja? Teško je u ovom trenutku reći da li će Francuzu biti najbolja sezona karijere, ali igra vrhunski i bez ikakve dileme je žila kucavica madridskog kluba! Na prelep način iskoristio je asistenciju Samuela Lina i već u 6. minutu usmerio Atletiko ka overavanju prvog mesta u grupi i ne samo to. Postao je tek treći Atletikov fudbaler koji je grupnu fazu Lige šampiona završio sa bar pet golova. To su učinili samo još Mario Mandžukić u sezoni 2014/15 i Alvaro Morata ove sezone, koga je večeras Dijego Simeone odmarao. Grizman je takođe strelac i jubilarnog 100. pogotka za klub u 2023. godini u svim takmičenjima! To se kroz 120 godina dugu istoriju Atletika desilo ukupno 12 puta, prethodno 2018. kada su Rohiblankosi išli do 105. Ipak, daleko je i dalje aktuelni rekord madridskog Atletika, postavljenog 1997. godine, u vreme kada je na klupi sedeo legendarni Radomir Antić. Zanimljivo, Grizmanu je ovo i 50. gol na travi Vande Metropolitano i najbolji je strelac u kratkoj istoriji ovog stadiona...

Izabrane vesti

Mnogo je simbolike bilo u Atletikovoj večerašnjoj pobedi, ipak je najvažnije to da je madridski klub obezbedio čelnu poziciju i pokazao zašto je ipak ispred konkurencije u, objektivno, skromnoj grupi.

Igrač utakmice po statističkim parametrima ipak je bio Samuel Lino. Brazilac je posle nešto manje od pet i po minuta pretvorio ambicije Mauricija Sarija da pokori Madrid u prah i pepeo lepom asistencijom za Grizmana. Sve je počelo kada je dobio duel protiv Adama Marušića, posle čega je istrčao kontru, podelio loptu za svog najboljeg strelca i najavio pobedu, da bi u nastavku utakmice i sam pogodio metu i zaokružio lepo veče. Posle niza grešaka odbrane Lacija, Lino je lepim volej udarcem matirao Ivana Provedela i stavio tačku na utakmicu. Velika tri boda i definitivni kraj svih nadanja za Lacio.

Gosti su od početka igrali dosta defanzivno, bez previše istrčavanja napred i visokog pritiska, verovatno čekajući grešku protivnika kako bi se napalo iz kontre. Ali posle košmarnog početka Lacio nije imao šta da traži u ovoj utakmici. Najbliži izjednačenju u intervalu između dva Atletikova pogotka bio je Matija Zakanji, večeras najaktivniji u redovima Nebeskoplavih, ali je njegov pokušaj sa ivice kaznenog prostora otišao tik kraj stative. Lacio jeste jedno vreme bio za nijansu bolji, pogotovo jer je odbrana radila dobar posao da Grizman i Lino ostanu bez lopti u završnoj trećini, no to nije promenilo sliku na terenu. Da gol Migela Ermosa iz finiša prvog dela nije osporio VAR, sve bi već tada bilo rešeno.

Dok je Atletiko overavao prvo mesto, Seltik je u Glazgovu učinio ono što nije već deset godina – pobedio je u Ligi šampiona pred svojom publikom! Žrtva škotskog giganta bio je Fajenord koji je već i pre ove utakmice znao da će u Ligu Evrope i da mu nema mrdanja ni gore, ni dole. Pogotkom Gustava Galerbjelkea u prvom minutu nadoknade Seltik je stigao do zasluženog trijumfa rezultatom 2:1.

Švedski defanzivac je nonšalantno materijalizovao centaršut Meta O'Rajlija. Prethodno je Luis Palma doveo domaćina u vođstvo sa bele tačke pošto je Lijam Skejls oboren u šesnaestercu od strane Ramiza Zerukija, dok je Jankuba Minte doneo izjednačenje na ulazu u poslednjih deset minuta utakmice.

I pored toga što je već znao da će njegov Fajenord u Ligu Evrope, Arne Slot je izveo gotovo najjači sastav. Mesto u startnih jedanaest od rezervista dobili su Luka Ivanušec i Tomas Belen, koji je u postavi na svom debiju u Ligi šampiona zamenio Gernoa Traunera.

Seltiku je ovo ujedno i prvi trijumf u elitnom takmičenju, bez obzira gde igrao, posle šest godina čekanja. Tada je dobio Anderleht u Briselu.

LIGA ŠAMPIONA – POSLEDNJE KOLO

Sreda

GRUPA E

Atletiko Madrid - Lacio 2:0 (1:0)

/Grizman 6, Lino 51/

Seltik - Fajenord 2:1 (1:0)

/Palma 33 penal, Lagerbijelke 90+1 – Minte 82/



tagovi

Atletiko MadridLacioAntoan GrizmanSamuel LinoSeltikFajenordLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara