Mihailo Ristić (©AFP)
Mihailo Ristić (©AFP)

Grujić i Ristić jedini Srbi u nokaut fazi Lige šampiona, gro reprezentacije rasuto po Ligi Evrope i Konferenciji

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.11.22. | 10:05

U Ligi Evrope osmorica, u Ligi konferencije još 12, ne računajući tu Partizanove igrače...

Pre tri i kusur decenije Crvena zvezda se popela na krov Evrope, fudbal se u međuvremenu promenio i tako nešto verovatno se nikada neće ponoviti. Pa ipak, naši legionari u najbogatijim evropskim klubovima uspevali su povremeno da podignu „ušati“ pehar Lige šampiona. Radili su to Vladimir Jugović, Dejan Stanković, Nemanja Vidić, Branislav Ivanović, sa značajno manjom ulogom i Perica Ognjenović i poslednji u nizu Luka Jović, a već sada možemo da kažemo da se tom probranom društvu ove godine neće pridružiti neko novo lice.

Jer Srbija će u nokaut fazi Lige šampiona imati samo dvojicu predstavnika, obojicu u Portugaliji, a ma koliko tamošnji klubovi impresionirali igrom teško je zamisliti Benfiku ili Porto na tronu.

Izabrane vesti

A u Portu – Marko Grujić, čini se jedini koji bi mogao da se nada i minutima, mada je i njemu limitiran boravak na terenu. U trećem kolu protiv Bajera svega sedam minuta, zatim i svih 90 u pobedi nad Atletikom od 2:1. Ristić je pak šansu tražio u prvenstvu, sve Benfikine mečeve u Ligi šampiona gledao sa klupe i teško da će se to promeniti ako Alehandro Grimaldo tokom januara ne ode sa Luža, a klub sve čini da ga zadrži u Lisabonu.

Teoretski, neki minut bi možda mogao da dobije i Marko Lazetić, ali on je još daleko od prvog tima Milana, pa je na jesen igrao Ligu šampiona za mlade te ga ovde nismo brojali. Ima još vremena za nekadašnjeg napadača Crvene zvezde.

Srpski fudbal mnogo je zastupljeniji u dva slabija evropska takmičenja. U stvari, gro reprezentacije igraće na proleće u Ligi Evrope i Ligi konferencije. Počevši od kapitena Dušana Tadića u Ajaksu, Salcburgovog Strahinje Pavlovića, pa Juventusovog tandema Dušan Vlahović – Filip Kostić ili Seviljinog u sastavu Marko Dmitrović – Nemanja Gudelj. Svi su se oni nadali nokaut fazi elitnog takmičenja, ali će na proleće u Ligu Evrope, kao i bivši reprezentativac Nemanja Matić, te jedan povremeni Mile Svilar koji s njim deli svlačionicu u Romi.

Imaće selektor Srbije razloga i da obilazi utakmice Lige konferencije, prvenstveno zbog trija iz Fjorentine (Luka Jović, Nikola Milenković, Aleksa Terzić), a tu je i duo iz Lacija (Sergej Milinković Savić, Dimitrije Kamenović), te Bragin Uroš Račić, pa Danijel Aleksić iz Istanbul Bašakšehira.. I još mnogo momaka koji bar u ovom trenutku nisu ni u opticaju za državni tim, od Gentovog Darka Lemajića, preko Ivana Šaponjića i Aleksandra Čavrića iz Slovana, do Nenada Tomovića i Miloša Gordića iz AEK Larnake.

Naravno, biće tu i kompletan Partizanov tim, da ih ne nabrajamo sada sve, ovde smo prvenstveno hteli da pomenemo one u pečalbi. Ima ih, nažalost ne toliko na najviše nivou.

SRBI KOJI ZIMUJU NA MEĐUNARODNOJ SCENI

LIGA ŠAMPIONA: Marko Grujić (Porto), Mihailo Ristić (Benfika);

LIGA EVROPE: Nemanja Matić, Mile Svilar (Roma), Dušan Tadić (Ajaks), Strahinja Pavlović (Salcburg), Marko Dmitrović, Nemanja Gudelj (Sevilja), Dušan Vlahović, Filip Kostić (Juventus);

LIGA KONFERENCIJE: Danijel Aleksić (Istanbul Bašakšehir), Luka Jović, Nikola Milenković, Aleksa Terzić (Fjorentina), Darko Lemajić (Gent), Ivan Šaponjić, Aleksandar Čavrić (Slovan Bratislava), Nenad Tomović, Miloš Gordić (AEK Larnaka, na pozajmici iz Crvene zvezde), Uroš Račić (Braga), Sergej Milinković Savić, Dimitrije Kamenović (Lacio).



tagovi

Marko GrujićMihailo Ristićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara