GRUPA E: Mala Liga Evrope i nijanse između krune i fenjera

Vreme čitanja: 11min | uto. 19.09.23. | 08:57

Atletiko Madrid jeste glavni favorit, a Seltik blagi autsajder, ali uz konkurenciju Fajenorda i Lacija, baš svaki tim Grupe E vidi svoju računicu za nokaut-fazu

Mala Lige Evrope u srcu Lige šampiona. To bi ukratko bila najbolja formulacija ovogodišnje Grupe E u evropskoj eliti. Ako izuzmeno Atletiko Madrid, Fajenord, Lacio i Seltik su klubovi koji su u poslednjoj deceniji bili privrženiji drugom po kvalitetu evropskom takmičenju. Mada ni Atletiko nije onaj stari i defakto uliva znatno manje poverenja nego sredinom prošle decenije kada je vojevao bitke za Ušati pehar. Stoga, u Grupi E imamo četiri takmaca od kojih svaki, bez obzira na Atletikov epitet favorita i Seltikovo zvanje autsajdera, ima puno pravo da se nada plasmanu u nokaut fazu.

FAJENORD - OČEKUJTE 15+ ŠUTEVA PO MEČU

Izabrane vesti

Tek što je sredinom avgusta, sezona u Holandiji počela, zaštucao je šampionski tim. Dva boda iz prve dve utakmice, možda i crv sumnje da li je Fajenord Arnea Slota spreman za njenu odbranu, odnosno izazove ko je sa sobom donosi grupna faza Lige šampiona. Ako je i bilo pesimističnih i sumnjičavih, Slot mašina ih je brzo razuverila, sa tri vezane, ali ne bilo kakve pobede. Fajenord je protiv Almerea, Utrehta i Herenvena uputio ukupno 73 udarca ka golu i postigao 17 pogodaka, poslavši poruku Atletiko Madridu, Laciju i Seltiku… A u njoj je pisalo – spremni smo da se porvemo i za prvo mesto u grupi!

Gladni su Roterdamersi uspeha i pomeranja granica na evropskoj pozornici. Poslednji put su grupnu fazu Lige šampiona igrali 2017. godine i neslavno je završili u grupi sa Mančester Sitijem, Napolijem i Šahtjorom. Ali Slot je postao garancija Fajenordovog uspeha. Počev od finala Lige konferencije iz 2022. godine, preko četrtfinala Lige Evrope i šampionskog naslova Eredivizije u minuloj sezoni.

FAJENORD PROLAZI GRUPU - KVOTA 2,60

O posvećenosti najtalentovanijeg holandskog, a jednog od najperspektivnijih i najofanzivnijih trenera Evrope, ne treba diskutovati. Dovoljno je podsetiti da je Slot letos odbio ponudu Totenhema, odlazak u Premijer ligu i daleko veću platu, jer mu je privlačnije bilo pisanje istorije sa Ponosom juga. Ako je uspeo je Holanđanin da vrati titulu na De Kajp i nakon što je minulog leta izgubio veći deo okosnice tima (Luis Sinistera, Tajrel Malasija, Markos Senesi, Frederik Aursnes...), zašto sada realan cilj ne bi bila nokaut faza Lige šampiona. Jeste komandant sredine terena Orkun Kokču ovog leta otišao u Benfiku, ali je prvak Holandije zadržao udarnu iglu Santijaga Himeneza, Slot oživeo karijeru povratnika u Erediviziju Kalvina Stengsa, a novopečeni ofanzivac Luka Ivanušec se tek zahuktava i nagoveštava da mu period adaptacije nije neophodan.

----------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

----------

Adekvatnu naznaku Fajenordovih mogućnosti i realnih dometa mogli bismo da dobijemo već na večerašnjom premijeri kada na De Kajpu bude gostovao Seltik. Deluje da je Fajenord dobio idealan scenario da sezonu otvori kod kuće protiv, na papiru, najslabijeg tima grupe i ukoliko se Kelti budu krčkali na usijanom “Tiganju”, Roterdamersi će ozbiljno početi da veruju u evropsku bajku. U 21. veku uglavnom su Fajenordove priče u Ligi šampiona bile retke, a bivale kratke, nezapažene i bez srećnog kraja. Ali ovoga puta bi moglo da bude drugačije sa kako holandska javnost voli da kaže, najofanzivnijim trenerom planete. Od Slotovih momaka očekujte i po 20+ udaraca ka golu rivala po meču. Ako Himenez bude namestio nišan - a šansi mu neće manjkati - Fajenordu se smeši nokaut-faza.

Santijago Himenez (AFP)Santijago Himenez (AFP)

U tek četvrtom pojavljivanju u grupnoj fazi Lige šampiona od 2000. godine, holandski velikan oslanjaće se najviše na pomenutog Meksikanca i svog najboljeg strelca iz prošle sezone, na standardni tandem u veznom redu Mats Vifer – Kvinten Tiber, čvrstu zadnju liniju sa prožetu talentom Davida Hancka i iskustvom kapitena Gernoa Traunera, odnosno na jednog od najboljih desnih bekova holandske elite Lutsharela Gertrudu.

Ipak, Fajenord se potencijalno suočava sa dva problema. Prvi je činjenica da standardni golman Džastin Bejlou neće nazad među stative pre novembra meseca zbog preloma ručnog zgloba. Samim tim, ako druga opcija na golu Timon Velenrojter uspešno popuni njegove rukavice, tu nedaću Roterdamersi su rešili. Drugi detalj jeste neiskustvo Slotovog tima, ne u Evropi, već u A produkciji Starog kontinenta. Ne računajući golmana, osmorica od projektovane desetorice standardnih igrača u polu nema više od 24 godine.

FORMACIJA (4-2-3-1): Velenrojter – Gertruda, Trauner, Hancko, Hartman – Vifer, Timber – Paišao, Stengs, Ivanušec - Himenez

ATLETIKO MADRID - JORGANDŽIJE JEDU KONKURENCIJU ISKUSTVOM

Možda ne igraju dopadljiv fudbal, možda godinama unazad defanzivnim pristupom i devizom “na gol manje” nerviraju one što lepotu igre stavljaju ispred rezultata i ne veruju da cilj opravdava sredstvo. Ni od lika i dela Dijega Simeonea ne prolaze baš fudbalski žmarci, niti oni bude euforiju, ali čak i oni što Čolu spočitavaju često parkiranje autobusa ispred gola i često neumereno ratnički pristup njegovih vojnika, moraju da priznaju – Atletiko Madrid je u poslednjih deset godina jedan od najkonstatnijih klubova Lige šampiona. Da je bilo sreće, kosmičke pravde, ili jednostavno da 2014. godine ne beše onog skoka i trzaja glavom Serhija Ramosa koji je Madrilenjo za pehar Lige šampiona u drugom minutu nadoknade odveo u produžetke, Rohiblankosi bi danas imali titulu prvaka Evrope. Jedan ušati pehar su zaslužili, jer su u minulih devet sezona tokom kojih su nepogrešivo bili deo elite imaju dva finala, po jedno polufinale i osminu finala, odnosno tri puta su zaustavljeni u četvrtfinalima.

ATLETIKO MADRID POBEDNIK GRUPE E - KVOTA 1,60

Doduše, generacije sa Davidom Viljom i Dijegom Kostom u špicu, Tibom Kurtoom na golu, Dijegom Godinom i Felipeom Luisom na bekovima, odnosno Godinom kao komandantom odbrane ipak je ulivala nešto više poverenja nego trenutna. Da ne bude zabune, Atletiko i dan-danas ima sijaset kvalitetnih igrača koji u prošloj sezoni, ipak, niti su prošli grupnu fazu LŠ, niti su smogli snage da se umešaju u borbu za titulu prvaka Španije. Zato je Atletiko na žrebu bio jedan od poželjnijih rivala iz drugog šešira, znatno prihvatljiviji od Real Madrida, Arsenala, Intera, pa i Borusije iz Dortmunda, a praktično uz rame sa Lajpcigom, Portom i Mančester Junajtedom.

Da Jorgandžije u novu sezonu Lige šampiona ulaze nesigurno i skrhanog samopouzdanja pokazuje ubedljiv poraz od Valensije za vikend (3:0) i Simeoneove reči koje su nakon njega usledile: “Odigrali smo najslabiju utakmicu otkako sam došao u klub”, a ima tome već 12 godina! Eto koliko je neslavnu uvertiru Atletiko napravio.

Dijego Simeone (Reuters)Dijego Simeone (Reuters)

Letnji prelazni rok obeležio je odlazak najskupljeg pojačanja u istoriji kluba Žoaa Feliksa koji na Metropolitanu, kako stvari stoje, neće nikome nedostajati. Ali isto tako, Rohiblankosi su odradili jedan od najskromnijih prelaznih rokova od dolaska Simeonea na kormilo i početka nove ere kluba. Potrošeno je svega 33.700.000 evra, od čega je 20.000.000 otišlo na otkup Antoana Grizmana. Zapravo najveća pojačanja Atletika ovog leta bila su besplatna, oba iz Premijer lige i oba u defanzivnoj liniji – Sezar Aspilikueta i Džaglar Sojundžu.

Ta defanziva je do pomenutog poraza od Valensije funkcionisala vrlo zahvalno primivši samo jedan gol u uvodnih 270 minuta španske Prmimere protiv Granade, Betisa i Rajo Valjekana.

Uoči starta evropske elite Simeoneovu ekipu muče povrede kapitena Kokea, standardnog štopera Hoze Marije Himeneza, Memfisa Depaja, Rodriga De Pola, Rejnilda Mandave, a za Tomu Lemara je sezona zbog povrede Ahilove tetive praktično završena. Iz tog razloga, Čolo je u Rim, tamo gde je igrao za Lacio od 1999. do 2003, za utakmicu prvog kola mogao da povede tek 17 standardnih prvotimaca, a čak petoricu fudbalera mora je da potraži u mlađim kategorijama.

Atletiko je prema kvotama apsolutno glavni favorit za prvo mesto u grupi, mada neće igrati ni kvote, ni papir, već će teren biti jedino merilo u jednoj od najizjednačenijih grupa. Ali karta na koju Jordandžije sigurno mogu da igraju jeste iskustvo. Tu su i Lacio i Fajenord i Seltik svetlosnim godinama daleko.

FORMACIJA (3-5-2): Oblak – Savić, Vitsel, Ermoso – Molina, Ljorente, Barios, Njigez, Galan – Grizman, Morata

LACIO - PRELAZNI ROK KAO BUMERANG I ĆIRO BEZ SMS-A

Posle dve godine pauze Lacio se vratio grupnoj fazi Lige šampiona i to kao vicešampion Italije. Kao i takmičarske 2020/21 kada prošao dalje iz grupe sa Zenitom, Borusijom iz Dortmunda i Klub Brižom, i sada mu je konkurencija takva da može da se nada nokaut-fazi. Ipak, činjenica je da je prelazni rok iza rimskog kluba daleko od savršenog i da Lacio, bar na osnovu utiska sa starta sezone, može vrlo lako da završi s fenjerom u ruci i bez evropskog proleća, pa makar ono bilo i u Ligi Evrope.

Bjankoselesti su letos ostali bez Sergeja Milinkovića Savića posle osam sezona, a da pritom nije dovedena zamena koja momentalno može da uskoči u kopačke popularnog Serđentea, mogla bi debelo da košta Lacijale. Njihov gazda Klaudio Lotito – inače senator u italijanskom parlamentu – bio je posvećeniji političkim obavezama nego klubu, te je Mauricio Sari uglavnom izvisio za pojačanja koja je zacrtao kao primarna, već je dobio utešne nagrade.

A propusti i nemar sa letnje pijace, najčešće vam se kao boomerang vrate u lice čim počne sezona. To je evidentno i po igrama, odnosno rezultatima fudbalera Lacija. Jestu uzeli meri šampionu Napoliju, ali posle četiri runde Serije A imaju čak tri poraza i primaju gotovo dva gola po meču.

LACIO POBEDIK GRUPE E - KVOTA 4,00

Najskuplja pojačanja Tati Kasteljanos i Gustav Isaksen zasad dobijaju minute na kašičicu, isto važi i za Matea Genduzija i Nikola Rovelu, dok se Daiči Kamada polako uklapa u fudbalsku klimu na Čizmi. Glavno pitanje jeste koliko će brzo Sari uspeti da uklopi novopridošlice i u timskoj igri nadomesti individualne kvalitete koje je Lacio izgubio odlaskom jednog od najboljih vezista Serije A, Milinkovića Savića. A vreme je vrlo limitirani kapital iz vizure kluba sa Olimpika.

Ćiro Imobile i Daiči Kamada (Reuters)Ćiro Imobile i Daiči Kamada (Reuters)

U naredne dve nedelje Bjankoseleste očekuje premijera u eliti protiv Atletiko Madrid ana Olimpiku, zatim tri meča u Seriji A protiv Monce, Torina i Milana, pre nego što se Sarijeva četa zaputi na severozapad Evrope i bude gost Seltika. Ako stručnjak iz Napulja do tada ne smisli način da kola pogura uzbrdo, šanse za nokaut fazu Lige šampiona, ali da tu istu Ligu šampiona pojuri naredne sezone biće mu uzdrmane.

Na papiru Lacio nema tim za elitno evropsko društvo – to je činjenica. Lacio je u 21. veku znatno češće bio član Lige Evrope no Lige šampiona. Grupnu fazu B produkcije igrao je u 11 navrata, a elitni rang četiri puta do ove sezone.

Jeste izgubio svog vernog pakera SMS-a, ali moraće kapiten Ćiro Imobile da stavi Lacio na svoja pleća i nosi ga kroz grupnu fazu Lige šampiona. Jer bez njegovog konstantnog golgeterskog doprinosa - a pre dve godine kada je Lacio prošao u nokaut fazu postigao ih je pet – šanse italijanskog predstavnika Grupe E da prvu fazu završi na jednoj od željene dve pozicije, značajno će se smanjiti. Ipak je to čovek koji je na 36 evropskih mečeva za Lacio postigao 22 i namestio još devet pogodaka.

FORMACIJA (4-3-3): Provedel - Marušić, Kazale, Romanjoli, Hisaj - Genduzi, Kataldi (Rovela), Luis Alberto - F. Anderson, Imobile, Zakanji

SELTIK - RODŽERSOVO OKAJANJE GREHOVA

Na domaćoj sceni gotovo nedodirljiv, u Evropi pratkično nemoćan da stane na crtu velikašima iz Liga petice. Tako izgleda poslednja decenija iz vizure Seltika. Dok mu je Rendžers samo jednom u pomenutom periodu – u onoj sezoni sa Stivenom Džerardom na čelu – uzeo titulu Premijeršipa, velikan iz Glazgova, su u poslednjih deset godina samo četiti puta domogao grupne faze Lige šampiona i čak u tri navrta završavao kao fenjeraš. Jesu mu konkurencija bile krupne zverke poput Barselone i Milana takmičarske 2013/14, Mančester Sitija i Barselone u sezoni 2016/17, Real Madrida i Lajpciga u minuloj sezoni, odnosno Bajerna i Pari Sen Žermena 2017. kada je preko Anderlehta ipak uspeo da prezimi u Evropi i proleće dočeka u Ligi Evrope.

Deset godina Seltik čeka na nokaut fazu evropske A produkcije, još od takmičarske 2012/13, kada je završio drugi u grupi sa Barselonom, Benfikom i moskovskim Spartakom, a zatim među najboljih 16 nemoćno gledao nadmoć Juventusa iz prvog lica – dvomeč je završen sa 5:0. Sanja Seltik novi plasman među 16, a sastav ovosezonske Grupe E, daje mu pravo da se stidljivo nada. Činjenica, i ovoga puta slovi za autsajdera (to potvrđuju i kvote), ali Atletiko Madrid, Lacio i Fajenord ne izgledaju kao strah i trepet, odnosno kao rivali sa kojima izabranici Brendana Rodžersa ne mogu, onako ostrvski da se pobiju.

SELTIK PROLAZI GRUPU - KVOTA 3,00

Upravo je Rodžers ovog leta na Seltik Parku zamenio Angelosa Postekoglua, novog trenera Totenhema i čoveka sa kojim je Seltik lani u 38. utakmica Premijeršipa osvojio 99 bodova, a postigao 114 golova. Nije škotski stručnjak imao dilemu kada ga je uprava Zelenih pozvala da se vrati. Rodžers je za dve i po godine – od sredine 2016. do februara 2019. – bio garancija uspeha u domaćem prvenstvu, ali se njegov Seltik nije proslavio na evropskoj sceni. U dve grupne faze Lige šampiona izvojevana je samo jedna pobeda (ona protiv Anderlehta), u dva navrata je šampion Škotske primao po sedam golova (od Barselone i Pari Sen Žermena), ali se Rodžersu ne smeju zaboraviti dva remija sa Mančester Sitijem (1:1, 3:3).

Kjogo Furuhaši (AFP)Kjogo Furuhaši (AFP)

Dakle, Rodžers se vratio da ispravi “greške” iz prošlosti i da boljom slikom na evro-sceni pokuša da se pomiri sa dobrim delom navijača koji mu je zamerio prerani odlazak iz kluba 2019. godine kada je stigla ponuda Lestera.

Činjenica, tim mu je slabiji za Portugalca Žotu, autora dabl-dabl učinka iz prošle sezone (11 golova, 10 asistencija), koji se za rekordnih 29.100.000 evra preselio u Al Itihad. Muče Rodžersa i povrede komandanta odbrane Kamerona Kartera Vikersa, drugo štopera Maika Navrockog, te levog krila Liela Abade. Kako je Seltik ovog leta potrošio 22.360.000 evra na osmoricu novih igrača, još nije poznato kako će u početnoj fazi Lige šampiona izgledati standardna jedanaestorka Seltika.

Mesto među stativama svakako je u vlasništvu Džoa Harta, štoperski tandem trebalo bi da čine Natejnijel Filips i letošnje pojačanje Gustav Lagerbirke, a bekove Greg Tejlor i Alister Džonston. Kao duo defanzivnih vezista nameće trio Kalum Mekgregor, Reo Hatate i Met O’Rajli, mada Japanac izlazi iz povrede pa je će na premijeri verovatno početi Paulo Bernardo. Kao spona između manevra i špica, najsigurniji je Dajzen Maeda, dok je mesto naisturenijeg u timu garantovano najboljem strelcu Škotske iz prošle sezone, Kjogu Furuhašiju. Lani sjajni 28-godišnji Japanac nije opepelio u Ligi šampiona, a eto mu prilike za popravni i potvrdu da nije slučajno 23 puta zatresao mrežu u minuloj takmičarskoj godini.

FORMACIJA (4-3-3): Hart – Džonston, Filips, Lagerbirke, Tejlor – Mekgregor, O’Rajli, Bernardo – Palma, Furuhaši, Maeda


tagovi

Liga šampionaLacioAtletiko MadridSeltikFajenord

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara