Gurban Gurbanov ponovo udara fudbalski svet, Ćabi Alonso i Leverkuzen se izvukli u Bakuu

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.03.24. | 20:51

Karabag imao dva gola viška, na kraju 2:2

Stariji i sredovečni ljubitelji ovdašnjeg fudbala sigurno se sećaju Gurbana Gurbanova. Tada anonimni reprezentativac Azerbejdžana te 2003. godine bio je vinovnik jedne od najvećih senzacija u istoriji evropskih kvalifikacija. Sa dva gola u Podgorici ukrao je viđenu pobedu selekciji Srbije i Crne Gore, da bi u Bakuu dokrajčio kraktotrajan selektorski mandat Dejana Savićevića.

Ostario je Gurban Gurbanov, postao trener, ali neke životne navike Gurban Gurbanov nije promenio. Ponovo je fudbalski svet udario po glavi, pošto je sa Karabagom bio na pola koraka da stavi tačku na višemesčenu nepobedivost Bajera iz Leverkuzena. Imao je Karabag dva gola viška u sudaru sa liderom Bundeslige, borio se kao da sutra ne postoji, da bi se u finišu Nemci izvukli – 2:2.

Izabrane vesti

Azerbejdžanski tim postao je jedna od najlepših priča evropskog fudbala, i ta konstatacija se neće promeniti čak ni ako na Baj Areni doživi ubedljiv poraz. Što je sasvim realno. Leverkuzen, ove sezone, predvođen Ćabijem Alonsom igra verovatno najlepši fudbal u Evropi. Znale su Aspirindžije da omlate Bajern iz Minhena, da se poigravaju sa prethodnim rivalima iz Lige Evrope, da već stave šapu na Salataru.

Ali onda su stigli u Baku i bili 90 minuta na Gurbanovoj giljotin.i Kako je sa vrlo skromnim sastavom uspeo Gurbanov da prevari Ćabija Alonsa, verovatno će se izučavati na trenerskim školama. Tim pre što je Leverkuzen igrao u vrlo respektabilnom sastavu, sa Tapsobom, Palasiosom, Grimaldom, Adlijem, Hložekom.

Međutim prvo poluvreme između Karabaga i Leverkuzena pretvorilo se u najveću bajku azerbejdžanskog fudbala od kada su samostalna država. Na sredini terena u domaćem sastavu su delovali nekadašnji prvotimci Partizana Patrik Andrade i Marko Janković, na desnoj strani je bio bivši Zvezdin bek Marko Vešović. Ali je glavna snaga Karabaga bio napadač iz Brazila Žuninjo, kome je pomagao Benzija. Upravo su njih dvojica iskreirala akciju za prvi pogodak.

Iskoristio je pospanost odbrane Leverkuzena Žuninjo, ukrao loptu posle lošeg dodavanja, i potom savršeno odigrao povratnu za Benziju – 1:0. Ne samo što Leverkuzen nije mogao do gola, nije mogao ni do šuta. Sa druge strane Karabag je igrao direktno. Vrebao greške kao posledicu loših odluka poslednje linije tima. Savršeno poluvreme zaključeno je asistencijom Patrika Andradea.

Morao je već početkom drugog poluvremena da menja Ćabi Alonso. Posegao je za Granitom Džakom i Fripongom, morao je na teren i Virc... Međutim, sve bi izgledalo bajkovito za Karabag da nije došlo do kardinalne greške Leandra Andradea. U želji da vrati loptu na svoju polovinu, vezista Karabaga je praktično bacio savšren pas Vircu, kojije lobovao Luneva.

Stisao je Leverkuzen, mada je kolosalnu šansu imao Žuninjo na drugoj strani. Kazna je stigla u sudijskoj nadokandi, pošto je Šik glavom sproveo loptu u mrežu posle centaršuta sa desne strane.


tagovi

Ćabi AlonsoGurban Gurbanov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara