IN MEMORIAM: Bora Stanković

Vreme čitanja: 1min | pet. 20.03.20. | 09:14

Legendari košarkaški funkcioner preminuo u 95. godini

Tužan dan za srpsku i svetsku košarku. Legendarni Borislav Bora Stanković, dugogodišnji generalni sekretar Fibe i član Međunarodnog olimpijskog komiteta preminuo je u 95. godini u Beogradu, prenosi portal Telegraf.

Borislav Bora Stanković je bio jedan od utemeljivača jugoslovenske i srpske košarke.

Izabrane vesti

Bio je osnivač, igrač i kapiten Crvene zvezde, tri puta s njom i prvak stare Jugoslavije, predstavljao je kasnije i Železničar i Partizan, kao trener vodio crno-bele, pa OKK Beograd u zlatno doba Klonfera sa Radivojem Koraćem, zatim i italijanski Kantu, ostaće upamćen i kao čovek koji je dao prvi koš u istoriji svetskih prvenstava...

Ipak, svetsku slavu je zaslužio u funkcionerskim danima. Vodio je Fibu u vreme njene najveće ekspanzije u Evropi. Na mestu generalnog sekretara Fibe bi je od 1976. do 2002. godine. Tada je u košarku uvedena linija za tri poena, promenjena je dimenzija terena, vreme je počelo da se računa po četvrtinama, a ne po poluvremenima...

Stanković je takođe jedan od najzaslužnijih ljudi za dolazak NBA profesionalaca na Olimpijske igre što se prvi put i desilo 1992. godine. Samo zahvaljujući njemu naša reprezentacija se našla 1995. na Evropskom prvenstvu u Grčkoj.

Koliko je Stanković zadužio košarku govori i to što je na ovaj ili onaj način učestvovao na 28 evropskih i 14 svetskih prvenstva, te 14 olimpijskih igara. Član američke Kuće slavnih je još od 1991. U Fibinu Kuću slavnih primljen je 2007.

Slava mu.

(FOTO MN Press)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara