Erling Haland (reuters)
Erling Haland (reuters)

Haland je čekao, Real nije smeo i na kraju je samo Siti bio voljan da plati 300.000.000 evra

Vreme čitanja: 4min | uto. 10.05.22. | 10:15

Zašto je Kraljevski klub odustao od dovođenja Norvežanina

Praktično bez borbe je Mančester Siti dobio Erlinga Halanda. Sve je ubrzano pre dva dana, kako bi se transfer završio do kraja nedelje i kako bi se izbegla bilo kakva transfer saga. Sitiju ne odgovaraju ta otezanja i dugačke transfer sapunice kao kada su prošlog leta izvisili za dovođenje Harija Kejna, pa ušli u sezonu bez pravog špica. Obično ih i prodavci ’oderu’ kada se pregovori otegnu...

U Halandovom slučaju, Siti će pre i nego što počne prelazni rok završiti jednu od najveće dve transfer bombe ovog leta u svetskom fudbalu. Reklo bi se da su Građani odradili strašan posao i pobedili u konkrenciji najmoćnijih klubova sveta koji su želeli norveškog razbijača. Međutim, na kraju je samo Siti i ostao u trci za Halanda. Drugih klubova nije bilo... 

Izabrane vesti

Tačnije, jedina dva kluba koja su razmišljali o Halandu i o kojima je on razmišljao pored Sitija su Bajern i Real. Oni nisu smeli da zagrizu toliko jako kao Siti. Šampion Engleske je pre tri nedelje izneo pred Halanda konkretnu ponudu vrednu oko 30.000.000 evra nedeljno uz uveravanja da će platiti otkupnu klauzulu Borusiji. Haland je načelno pristao, ali je zatražio vremena još malo za konačan odgovor i od tada čekao Bajern i Real...

Ali nije ih dočekao. Nisu smeli da uđu u celu tu skupu priču. Bajernov direktor Hasan Salihamidžić je nedavno primio Halanda u svojoj kući, razgovarali su ali Bavarci ipak nisu smeli da uđu u takvu finansijsku operaciju jer bi se svlačionica srušila zbog Halandovog ugovora.

Sa Realom je drugačije... Flertovanje je dugo trajalo.

Halandova prva želja uvek bio Real i čekao ih je. Još kada je došao u Dortmund pre dve godine, rekao je svima u klubu da je njegov plan da nastavi karijeru u Realu iz Madrida. Sviđao se i Haland Realu. Jako. Ali je njegov dolazak u Madrid bio komplikovan iz više razloga.

Pre svega, Realov cilj broj jedan za ovo leto je dovođenje Kilijana Mbapea na kojem se radi već dve godine. Uvek je Francuz bio glavna meta, a po Halanda bi krenuli tek kad dovedu Mbapea. Naravno, rizikuju da im se desi fijasko sa Mbapeom a već su propustili šansu da dovedu Halanda. To bi bila katastrofa...

U poslednje vreme se u Real uvukla i strepnja zbog sve češćih Halandovih povreda. Madriđani su vrlo pažljivo i detaljno pratili situaciju sa Halandovim povredama. Medicinski eksperti su im ipak dali pozitivno mišljenje da nije ništa ozbiljno iako stalne mišićne povrede izazivaju zabrinutost. S obzirom šta se desilo sa Azarom i Bejlom i koliko oni koštaju dok ne igraju, strah Madriđana oko Halanda je bio još veći.

Promenila se malo poslednjih meseci i sportska klima u Madridu posle sjajnih rezultata. Eksplozija Karima Benzeme je dodatno pritvorila vrata Madrida norveškom napadaču. Iako Benzema ima 34 godine, igra fudbal života i uz očekivani dolazak Mbapea bi se stvorila gužva u napadu. A gledajući primer Modrića koji je dve godine stariji i traje, Real bi mogao još koju sezonu da se osloni na Benzemu kao prvog špica. I neće ga koštati skoro ništa...

I tu se dolazi do finansija i troškova koji su ipak najveći razlog zbog kojeg Real nije ušao u priču za dovođenje napadača Borusije Dortmund. Otkupna klauzula 75.000.000 era, provizija agenciji 40.000.000 evra, bonus ili provoziija ocu Alfu Ingiju 30.000.000 evra i bruto plata oko 30.000.000 evra po sezoni za petogodišnji ugovor. Kada se sve sabere, to je transfer operacija od oko 300.000.000 evra.

Istina je da će Real samo sa istecima ugovora Bejla, Marsela i Iska uštedeti 60.000.000 evra godišnje u platnom budžetu, a ako odu Azar, Jović, Asensio i Sebaljos eto i dodatnih 45.000.000 evra uštede godišnje. To je više negov dovoljno da se plate faraonski ugovori i Mbapeu, i Halandu.

Ali bi se otvorili drugi problemi u svlačionici jer bi Haland bio praktično duplo plaćeniji od svakog drugog igrača osim Mbapea. A Real poslednjih godina od dolaska Ronalda vodi računa o tim stvarima, drži platne razrede pod kontrolom i to je jedan od razloga zašto je finansijski među najzdravijim klubovima na svetu. 

I pored svega, do pre nedelju dana su u Madridu ipak razmišljali da li da krenu po Halanda jer ko zna da li će im se ikad više ukazati takva prilika. Na kraju su presekli da odustanu. Haland je primio poruku i tek tada odlučio da prihvati ponudu Mančester Sitija.

Norvežanin nije shvatio Siti kao ’utešnu nagradu’ u nedostatku ponuda ostalih klubova. Štaviše, pohvalio se okruženju da mu je Gvardiola u razgovorima ostavio fenomenalan utisak. Katalonac mu je obećao mesto glavnog napadača i jednu od ključnih uloga u celom projektu. U Realu ipak ne bi bio glavna zvezda pored Mbapea i Benzeme. U Sitiju će praktično biti jedini napadač i nadavaće se golova. A tu je i emotivna veza sa klubom jer mu je otac igrao za Mančester Siti u kojem je i završio karijeru.


tagovi

Erling HalandLetnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Real Madrid
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara