Reuters
Reuters

Halandov jubilarni gol pa skupo plaćeni promašaj: Arnoldova majstorija za okajanje grehova i prekid Sitijevog niza

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.11.23. | 15:25

Liverpul odneo bod sa Etihada (1:1), Arsenal bi mogao na čelo tabele

Godinama unazad utakmice Mančester Sitija i Liverpula važile su za fudbalski blokbaster, utakmice "prste da poližeš". I zato je derbi dva tima na otvaranju 13. kola Premijer lige mnoge razočarao. Ponajviše pristalice šampiona Engleske, jer su njihovi ljubimci ispustili gol prednosti i priliku da odu na plus četiri u odnosu rivala, ali i neutralne ljubitelje fudbala, koji su navikli na goleadu i najviši kvalitet fudbala kakav ovog popodneva nisu imali priliku da vide - 1:1 (1:0).

Na kraju podela plena kojom znatno zadovoljniji može da bude Jirgen Klop, budući da je uspeo da pokvari do danas savršeni premijerligaški učinak Sitijevih fudbalera na Etihadu u 2023. godini (23 pobede u isto toliko mečeva) u okršaju u kojem njegov tim nije uspeo da stvori stopostotnu šansu. Ipak, majstorijom u završnici susreta Trent Aleksander Arnold je okajao defanzivne grehove i ostavio svoj tim na korak iza aktuelnog prvaka, ali i bacio senku na jubilej Erlinga Haland.

Izabrane vesti

Traje teror norveške gol-mašine Ostrvom još otkako je pre manje od godinu i po dana stigao iz Dortmunda u Siti. Poobarao je silne rekorde Haland u dresu mančesterskog kluba, uostalom današnji gol mu je bio jubilarni 50. u tek 48. prvenstvenom meču (!?) čime je srušio rekord Endija Kola (za isti učinak bilo mu potrebno 17 mečeva više), ali još jednom je 23-godišnjak potvrdio danas da bi i pored silnih gotovo neverovatnih dostignuća mogao da popravi završnicu.

Baš se nedavno Ederson, upitan da bira između završnice Serhija Aguera i Halanda, odlučio za Argentinčevu. I teško da će mu se Norvežanin bilo šta zameriti, jer iako je sa 14 golova lider Premijer lige po broju postignutih golova, isto toliko ima i promašenih stopostotnih šansi. Niko ih u engleskom šampionatu nema više! Ako je većina prethodnih došla u već rešenim utakmica, današnji je pak skupo koštao ekipu, s obzirom na to da je samo nekoliko desetina sekundi nakon što je sa pet metara gađao pravo u Alisona, na drugoj strani Arnold doneo izjednačenje, ispostaviće se kasnije i bod Liverpulu.

Iako je rezervisanije ušao u utakmicu, Liverpul je prvi stigao do izgledne prilike na isteku četvrt časa igre kada je još jednom proradila veza Mohamed SalahDarvin Nunjez. Egipćanin je odličnim centaršutem pokužao da se oduži Urugvajcu za četiri asistencije u dosadašnjem toku sezone, i Nunjezu se nema šta zameriti na udarcu, ali je Ederson bio na visini zadatka.

Isto se pak ne može reći i za Alisona, njegovog kolegu iz reprezentacije. Košmaran početak meča imao je čuvar mreže Liverpula i sa nekoliko rizičkih poteza uneo nervozu među saigrače, na kraju i pomogao rivalu da dođe do prednosti. U uvodnoj fazi utakmice poslao je loptu pravo u noge Filu Fodenu (Englez mu je slabim udarcem vratio pravo u ruke), sredinom poluvremena rizikovao da mu u petercu Erling Haland oduzme loptu, da bi het-trik loših poteza kompletirao u 27. minutu. 

Opet je Brazilac imao problem u distribuciji lopte, poslavši je pri ispucavanju pravo u noge Nejtanu Akeu. A u Holanđanina kao da je u tom trenutku ušao duh sunarodnika Ruda Gulita na koga neodoljivo podseća fizičkim izgledom, jednim driblingom je izbacio iz igre Trenta Aleksandera Arnolda i Dominika Soboslaja, i poslao Erlinga Halanda da dopiše još jedno ime na listu svojih "žrtava" u Premijer ligi. Naime, Liverpul je bio jedan od tek dva tima protiv kojih Norvežanin od dolaska u Siti nije uspeo da zatrese mrežu u prvenstvu. Od danas, jedini koji može da se podiči time kako je zaustavio Halanda je - Brentford.

Kapa dole Norvežaninu za još jedan oboren rekord, svaka čast i Akeu što se osmelio da uđe u dribling iako mu to nikada nije bila jača strana, ali u čitavom tom napadu za oko je po ko zna koji put zapala za oko Arnoldova nonšalancija u odbrani. Desni bek, kojeg bije loš glas da tokom čitave karijere zapostavlja zadatke u defanzivi, tokom čitavog prvog poluvremena nije uspevao da isparira supersoničnom Žeremiju Dokuu (napravio 11 uspešnih driblinga na utakmici). Toliko se mučio da ga je Klop u nastavku utakmice lišio tog zadatka i dodelio ga ostatku ekipe, mada istina, niko nije imao rešenje za brzonogog Belgijanca.

Preko Dokua je uostalom Siti i dolazio do najboljih šansi u drugom delu utakmice. Prvu je stvorio Hulijanu Alvarezu nedugo po izlasku iz svlačionice pošto je prethodno pretrčao (Argentinac šutirao slabijom nogom preko gola), drugu Halandu deset minuta pre kraja meča. Probio je po ko zna koji put Žeremi po levom krilu i zavrnuo na peterac za Norvežanina, ali je ovaj šutirao pravo u Halanda, propustivši pruiliku da reši pitanje pobednika. Na kraju ga nije ni bilo. Fudbaleri Liverpula obrisali su znoj sa čela i praktično u istom napadu poravnali rezultat. Lopta je uz dosta sreće stigla do Salaha na desnom boku, ovaj vratio za Arnolda, a defanzivac Liverpula iskoristio uspavanost Sitijevih fudbalera i poslao neodbranjih udarac po zemlji u dalji ugao.

Ovim remijem Siti i Liverpul su ostavili mogućnost Arsenalu da pobedom na gostovanju Brentfordu zasedne na čelo tabele.

PREMIJER LIGA - 13. KOLO

Subota

Mančester Siti - Liverpul 1:1 (1:0)

/Haland 27 - Arnold 80/

16.00: (3,80) Barnli (3,50) Vest Hem (2,10)

16.00: (4,00) Luton (3,35) Kristal Palas (2,10)

16.00: (2,75) Njukasl (3,25) Čelsi (2,65)

16.00: (3,20) Notingem (3,50) Brajton (2,35)

16.00: (3,40) Šefild Junajted (3,50) Bornmut (2,25)

18.30: (5,40) Brentford (3,70) Arsenal (1,75)

Nedelja

15.00: (2,50) Totenhem (3,50) Aston Vila (2,75)

17.30: (2,85) Everton (3,45) Mančester Junajted (2,60)

Ponedeljak

21.00: (2,50) Fulam (3,35) Vulverhempton (3,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiErling HalandLiverpulPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara