Runze Hao (©Starsport)
Runze Hao (©Starsport)

Hao otišao iz Niša, na Tajvanu tvrde zbog pritiska Komunističke partije Kine?! Radnički demantuje

Vreme čitanja: 2min | uto. 09.06.20. | 16:09

Otac 23-godišnjeg štopera je veliki protivnik kineskih vlasti, pa je Peking pojačao pritisak na srpski klub. Na Čairu demantuju i tvrde da se ne bave politikom

Stigao je u tišini, odlazi uz prasak. Kineski štoper Runze Hao napustio je Radnički iz Niša nakon svega 65 minuta na Čairu i gola postignutog u sudijskoj nadoknadi sudara sa Napretkom. I sve bi tu bilo sasvim normalno da iz Tajvana nije stigla informacija da je Hao otpušten posle pritiska vlasti u Pekingu zbog kritika fudbalerovog oca na račun Komunističke parije?!

Na Čairu pak sve demantuju, generalni direktor Radničkog Dejan Propadalo tvrdi da je igraču prosto istekao ugovor sa klubom.

Izabrane vesti

Hao je imao ugovor sa klubom koji mu je istekao. Radnički se ne bavi politikom, već fudbalom. Niko nije zvao funkcionere Radničkog, niti je neko vršio pritisak na klub da ga Hao napusti. Hao je u Radnički došao iz Španije, gde je nastupao za Granadu, na poziv Milorada Kosanovića koji je u tom trenutku bio trener Radničkog, a koji je dugi niz godina radio u Kini. Što se tiče medijskih spekulacija istakao bih ovaj kineski fudbaler napustio Niš pre svih dešavanja koja se pominju u medijima i da smo se razišli prijateljski”, rekao je Propadalo u klupskom saoštenju.

S druge strane, portal Tajvan Njuz (taiwannews.com.tw), inače žestoki protivnik kineskih vlasti, piše da je Runze otpušten pošto je njegov otac Hao Hajdong javno kritikovao Komunističku partiju Kine, pa je Peking navodno izvržio veliki pritisak na Radnički?! Takvu tvrdnju je izneo Guo Vengi, kineski tajkun i čovek koji je zbog kritika komunističkih vlasti proteran iz Kine.

Navodno su čak i svi kineski mediji uklonili sve vesti o debiju i golu Runzea protiv Napretka. Njegovog oca Hao Hajdonga, inače najboljeg strelca u istoriji reprezentaciji Kine, na državnom sportskom portal Titan i inače oslovljavaju samo slovom “H”.

Hao Hajdong je inače prošle nedelje kritikovao Komunističku partiju zbog kršenja ljudskih prava i rekao da građani Kine više ne bi smelo da tolerišu autoritaran režim. Hao Hajdone je inače u dobrim odnosima sa nekadašnjim savetnikom Bele kuće Stivom Benonom, a sporni intervju je dao na 31. godišnjicu masakra na trgu Tjenamen.

Režimski mediji odmah su ga provukli kroz “toplog zeca”, njegov profil sa 7.000.000 pratilaca na najpopularnijoj kineskoj društvenoj mreži Weibo odmah je obrisan, a na kraju nastrada i - Radnički.

Treba ipak ovu verziju uzeti sa rezervom, vlasti na Tajvanu i Kini se baš ne vole.


tagovi

KinaRunze Hao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara