Havi, hvala i srećan put: Martinez u Baskiju nosi medalju, Bajernu četvrti pehar u tri meseca (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.09.20. | 23:35

Sevilja izdržala do produžetka, ali će žaliti za zicerima En Nesirija – 2:1

Četiri trofeja za samo tri meseca. Finiš prošle sezone bio je ubitačan, odbranio je Bajern duplu krunu u Nemačkoj, doslovce se prošetao do pehara Lige šampiona, da bi na početku ove potvrdio status najboljeg kontinentalnog kluba, savladavši Sevilju u borbi za Superkup Evrope. Doduše, znatno teže nego Barselonu, Lion ili Pari Sen Žermen prošlog meseca, a uverljivo da pokaže kako zasluženo u vlasništu drži sva znamenja.

Bavarci su u Budimpšeti, pred oko 15.000 gledalaca, slavili tek posle produžetka 2:1 (1:1, 1:1) i ponovili uspeh iz 2013. kad su u Pragu boljim izvođenjem jedanaesteraca tukli Čelsi. Ovoga puta, četu Hansija Flika na pobedničko postolje pogurao je Havi Martinez, jedan od najvoljenih igrača na Alijanc areni, na oproštaju od kluba postarao se da navijačima ulepša veče, a sebi pred izvesni povratak u Bilbao zapakuje još jednu medalju.

Izabrane vesti

Iskusni Bask je u 104. minutu potvrdio zašto je jedan od inteligentnijih zadnjih veznih u savremenom fudbalu. Treneri bi to nazvali anticipacijom vremena i prostora, laici osećajem za gol. Bilo kako, Havi Martinez je sačekao ne baš uverljiviju intervenciju mladog golmana Bona posle šuta Alabe, na odbitak reagovao trzajem glavom i u jednom od završnih kontakata s loptom napravio razliku u korist Bajerna.

Strelci za Bavarce bili su Leon Gorecka u 34. i Martinez u 104, dok je za Andalužane pogodio Lukas Okampos u 13. iz penala.

U odnosu na sastav iz finala Lige šampiona u Lisabonu, Bajern je počeo bez Alfonsa Dejvisa i Džeroma Boatenga, naravno i bez Tijaga (prešao u Liverpul), ali je ostao veran napadačkom fudbalu. Imao je posed, pretio sa svih strana, čak 25 puta pucao ka golu Andalužana i jedina dilema je bila kad će i kako naplatiti utisak da je bolji tim. Morao je da čeka sve do 34. minuta kad je Robert Levandovski pokazao da nije nezaježljiv, da ume da igra za tim, spustio je loptu Leonu Gorecki, a vezista poentirao za pogodak kojim je igračka dominacija pretvorena u rezultatsku ravnotežu.

Jer, Sevilja je bila ta koja je prva zapretila. Pošto je Alaba u kaznenom prostoru oborio Rakitića, Lukas Okampos je dobio šansu da pogodio sa penala. Nikad to nije lako kad je preko puta Manuel Nojer, međutim, Argentinac je potvrdio da je sastav Đulena Lopetegija izrastao u takmičarski i da je sposoban da zapreti čak i sili sa Alijanc arene.

Imali su Španci svetlnih trenutaka, znali da zaprete ne samo iz kontri, već i pozocionih napada, namučili kao niko u poslednje vreme giganta iz Minhena, ali kao da su se uplašili da mogu do pobede. Naročito su se noge vezale Jusefu En Nesiriju. Imao je Marokanac dve kolosalne šanse pri rezultatu 1:1. Najpre je u završnici osnovnog dela istrčao kontru i kad je došao do Manuela Nojera ukipio se. Šutirao tako da je iskusni golman jednostavno morao da mu odbrani. U produžecima je Nesiri uzdrmao stativu i tu je negde bio kraj nadanja Sevilje.

Bajern takve poklone ne odbija. Zaslužio je i ranije da završi meč, ali ga je sprečio VAR (poništeni golovi Levandovskog i Sanea). Sve dok se nije ukazao Havi Martinez


tagovi

SuperkupSuperkup EvropeBajern MinhenHavi MartinezSevilja

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara