Heroj ulice Mislav Oršić – oteran zbog debljine, morao u Aziju, a danas je najboljih milion evra Zdravka Mamića

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.03.21. | 09:24

Preko italijanske Serije B, Slovenije, Južne Koreje i Kine, morao je da se bori za šansu u Dinamu kojem je bio pod nosom

(Germanijak.hr)

Baš kao i kod svakog klinca koji ispred zgrade šutira fudbalsku loptu, njegovi snovi bili su da jednog dana zaigra u dresu voljenog mu kluba. Da je rođen u Splitu, odnosno Dalmaciji, sanjao bi da mu skandira Poljud. Da je rođen u Rijeci, bila bi to Kantrida i njene stene, da je rođen u Osijeku Gradski vrt, ali budući da je reč o dečku sa Kustošije, njegovi snovi bili su vezani uz Maksimir. Sanjao je da se njegovo ime jednog dana pominje na usnama Bed Blu Bojsa, da klinci - kao što je nekada bio on - nose dres s njegovim prezimenom na leđima. Sanjao je sve ono što i svi drugi.

Izabrane vesti

Želeo je biti heroj ulice, a nakon ove savršene partije protiv Sparsa, to je na kraju i postao.

Njegova karijera se nije razvijala na uobičajen način. Krenuo je u Kustošiji, afirmaciju je stekao u Zaprešiću, a onda je jednim gotovo nestvarnim putem preko Specije, Rijeke, Slovenije pa sve do Južne Koreje i Kine uspeo da stigne do dresa voljenog mu kluba. Dinamo ga je u leto 2018. godine doveo za milion evra, a tri i po godine kasnije taj iznos deluje kao pravi sitniš. Najbolje potrošenih milion evra u istoriji Dinama? Da, kratko i jasno.

Zanimljivo je kako ga je Matjaž Kek u Rijeci precrtao jer je navodno Oršić tih godina imao poneki 'kilogram viška'. Otišao je potom u Sloveniju gde je igrao fenomenalan fudbal pod trenerskom palicom Simona Rožmana koji ga je 'vratio u život', a slovenački stručnjak jednom je prilikom izjavio kako nije uspeo da osvoji titulu prvaka samo zato što je ostao bez njega.

Odlaskom u Aziju mnogi su mislili - to je to. U HNL nije hteo da se vrati, a zadovoljavajuću priliku u nekom evropskom klubu očigledno nije uspeo da osigura. I ko može da mu sudi što je otišao da osigura egzistenciju tamo gde kvalitet fudbala i finansijski uslovi koje imaju strani fudbaleri nisu jednako proporcionalni? Niko.

No, on nije bio spreman da se preda. Posle dobrih predstava u Sloveniji, u istom ritmu nastavio je i u Južnoj Koreji, a zatim i Kini. Zainteresovao je mnoge, ali kad je stigao poziv iz Maksimirske 128, nije se previše razmišljalo. Uostalom, zar to nije normalno? Promenio je četiri različite države, otišao na drugi kontinent, a sve to da bi napokon dočekao poziv voljenog mu kluba... Filmska priča, šta god ko rekao.

Od leta 2018. godine pa sve do danas, za Plave je sakupio 123 nastupa u svim takmičenjima, 53 pogotka i 23 asistencije. Brojke su te koje govore same za sebe.

Osim što je fenomenalan igrač kojeg krase izvrsan prekid, prodornost, nesebičnost i silovit udarac iz daljine, van terena on je i dalje skroman i ponizan kao da sve ovo što smo sad nabrojali nikad nije ostvario. Nije jedan od onih koji 'glume zvezde' i koji nema vremena ni za koga drugog osim za sebe samog. On je i dalje jedan običan dečko iz kvarta koji, eto, igra za Dinamo.

I taj isti dečko je juče izbacio Totenhem iz Lige Evrope.

Njegova utakmica života zatresla je Murinjovu trenersku klupu isto kao što se tresla mreža Iga Lorisa, njegova utakmica života naterala je navijače da se okupe pred stadionom i do kasno u noć čekaju svoje junake, njegova utakmica života još jednom je dokazala kako se srce šampiona nikada ne sme otpisati. O njegovoj utakmici života ulica i navijači još će dugo pričati, a on je postao njihov heroj. Ne na jedan dan, ne na jedan sat, postao je heroj - zauvek.

Mislav Oršić, heroj ulice.

Piše: Ižak Ante Sučić, Germanijak.hr

..............................................................

* Mozzart asistenti dolaze na vaš prag radi uplate depozita - svakog dana biće dostupni od 08 do 22, a brojeve telefona na koje ih možete pozvati pronađite OVDE.

..............................................................


tagovi

Mislav Oršić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara