Fudbaleri Sparte (©AFP)
Fudbaleri Sparte (©AFP)

Hoće li Sparta konačno da izađe iz Slavijine senke i šta čeka Plavšića na Letni u 300. Derbiju praških "S"?

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.10.21. | 14:42

Jubilej u glavnom gradu Češke

Hoće li crveno-beli da potvrde dugoročnu dominaciju nad Pragom, ili će Letenšti konačno da im se odupru? Ključno pitanje koje prati najveći fudbalski derbi Češke. Od marta 2016. Slavija nije izgubila 14 takmičarskih utakmica zaredom od Sparte, od toga 12 u ligi i dva u kupu. U poslednja četiri nije primila ni gol. Sparta će se tako večeras u jubilarnom 300. Derbiju "S" predstaviti na svom stadionu u ulozi izazivača, a Slavija u ulozi branioca titule i nekoliko serija nepobedivosti (19.00). Na dosadašnjih 299 obračuna Sparta je uspešnija sa 133 pobeda, naspram 94 trijumfa Slavije, dok su 72 okršaja okončana remijem.

Ohrabrenje za domaće biće činjenica da je minulog četvrtka u Ligi Evrope savladan Glazgov Rendžers sa 1:0, dok je Slavija izgubila od Fajenorda 2:1 u Roterdamu u okviru Lige Konferencije. Bio je to prvi neuspeh kluba iz Vršovica posle niza od pet takmičarskih trijumfa. Bolje trenutno raspoloženje trebalo bi da bude na strani domaćina.

Izabrane vesti

19.00: (2,80) Sparta (3,35) Slavija (2,50)

Nadaju se u Sparti da jedan od ključnih faktora derbija može da bude trener Pavel Vrba. Ko bi osim iskusnog bivšeg selektora reprezentacije Češke mogao da bude pozvaniji da prekine crnu seriju kluba sa Letne u najznačajnijem meču? Slavija je poslednjih sezona stekla ogromno vođstvo nad rivalom, ali tim u bordo dresovima se postepeno konsoliduje pod dirigentskom palicom Vrbe i usuđuje se da bude uravnoteženiji protivnik.

Važan faktor moglo bi da bude i domaće okruženje. Istina je da je Sparta izgubila poslednja tri derbija kod kuće, svaki put sa 3:0. Međutim, trenutno je jaka na Letni, gde nije izgubila u 13 domaćih ligaških duela pod Vrbom. Ostvarila je seriju od 12 pobeda, samo što je poslednji put remizirala sa Jablonecom. I ima na umu da je Slavija ove sezone izgubila sva tri duela na strani u evropskim kupovima.

Odbrana domaćih najzad deluje prihvatljivo, a ofanziva nema problema sa realizacijom. Zbog povreda, sastav defanzivne četvorke se na početku stalno menjao. Međutim, Čelustka se konačno vratio, otkriće je Panak, koji se vratio na teren posle beskrajnog niza povreda i operacija. Mladi Hložek pod težinom velikih očekivanja ne uspeva da trese mreže u kontinuitetu, ali Sparta obično ne trpi u napadu. Prošli put je postigla pet golova u Zlinu, i sa 24 postignuta pogotka je najbolja u ligi zajedno sa Slavijom.

"Pobeda protiv Rendžersa može da nam da vetar u leđa. Nadam se da ćemo to pokazati u derbiju, što nam je jako važno. Znamo koja je naša pozicija, a koja je Slavijina. Svaki gubitak nam uopšte ne bi bio prijatan. Igramo kod kuće i nadam se sa ćemo slaviti", rekao je Pavel Vrba.

-------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------

Sa druge strane, Slavija se uzda u dugu dominaciju. Nije samo pet godina uzaludnih pokušaja Sparte da pobedi u derbiju... Slavija jednostavno ima dugogodišnji mentalitet pobednika. Zato crveno-beli od prošlog marta nisu izgubili rekordna 54 uzastopna ligaška meča i jedini su u ovogodišnjem takmičenju postigli makar gol u svim utakmicama.

Igraće gosti na kartu bolje početne pozicije. Plzenj je lider, vodi na tabeli sa pet bodova više u odnosu na momke Jindriha Trpišovskog, međutim, Slavija ima odložen duel sa Olomoucom i do sada je prosula samo dva boda u remiju u Karvini. Nasuprot tome, Sparta je već izgubila sedam bodova. Ako bi bila poražena u derbiju, a Slavija uspela da dobije pomenuti meč sa Sigmom, zaostajala bi za najvećim neprijateljem celih osam bodova. To znači da je ekipa sa Letne definitivno pod većim pritiskom u dvoboju.

Nije manje važno da je Trpišovski imao na umu okršaj sa Spartom tokom nedelje. Za duel u Roterdamu definitivno nije sastavio najjači tim, pošto je na klupi ostavio kapitena Boržila, potom Šranca, Sameka, Kuhtu, Krmenčika, Olajinku, Srđana Plavšića i Lingra.

Konkurencija u ofanzivi Slavije je ogromna, i nudi bogatu varijabilnost. Kuhta i Hložek bili su kraljevi strelaca prošle sezone, ali je Slavija ipak kupila Šranca i Krmenčika... Isto važi i za celokupan kadar, mogućnost pet izmena destruktivno je oružje za Trpišovskog, koje on naravno koristi u svakom meču.

"Za mene lično, derbi je najveći meč u Češkoj. Svi smo motivisani, želimo pobedu. Želimo da igramo kao u prošlom derbiju, gde smo odigrali veoma dobro. Nedelja je najvažniji dan u sezoni za nas. Učinićemo sve za pobedu", rekao je rumunski ofanzivac Nikolae Stančiju, koji je baš kao i Srđan Plavšić nekada bio uzdanica Sparte.

Što se srpskog internacionalca tiče, neizvesno je da li će se prvi put pojaviti u crveno-belom dresu u derbiju. Plavšić svakako nije jedan od ključnih igrača u novom klubu, a poslednji put je bio u startnoj postavi krajem jula. Od tada nije mnogo igrao. Bio je povređen dve nedelje u avgustu, a kasnije je dobio prostor u samo dva poluvremena - u MOL kupu i u okršaju sa Fajenordom.

ČEŠKA 1 - 10. KOLO

Subota

Češke Buđejovice - Pardubice 3:1 (2:1)

Bohemijans - Sigma 2:0 (2:0)

Slovačko - Teplice 3:2 (1:1)

Plzenj - Zlin 2:1 (1:1)

Nedelja

16.00: (2,90) Hradec (3,00) Jablonec (2,65)

16.00: (4,00) Karvina (3,50) Mlada Boleslav (1,93)

16.00: (2,65) Liberec (3,20) Ostrava (2,75)

19.00: (2,80) Sparta (3,35) Slavija (2,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Češka 1Sparta PragSlavija PragSrđan Plavšić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara