Runi i saigrači proslavljaju gol (©Reuters)
Runi i saigrači proslavljaju gol (©Reuters)

Holivud u škotskom Liga kupu: Bivši robijaš došao do finala, ali mu je Sent Džonston pokvario bajku

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.02.21. | 16:52

Trener Livingstona Martindejl četiri godine proveo u zatvoru

Sama činjenica da su se u finalu škotskog Liga kupa za trofej borili Sent Džonston i Livingston dovoljno je zanimljivo, samo po sebi. Nema Seltika, nema ni Rendžersa, pa ni Hibernijana ili Aberdina...

Dva liliputanca su igrala danas na Hempden parku za drugi trofej u istoriji kluba! Sent Džonston je imao do sada samo Kup Škotske osvojen 2014. godine, dok je Livingstonov jedini pehar baš Liga kup iz 2004. godine.

Izabrane vesti

Sudar dva malena kluba izazvao je veliko interesovanje u Škotskoj, momci na terenu nisu izneverili očekivanja, sve je prštalo, a na koncu je Sent Džonston odneo trofej golom defanziva Šona Runija u 32. minutu – 1:0.

Ali, srca većine neutralnih ljubitelja fudbala bila su na strani Livingstona, jer je ovaj tim do finala ispratila prava holivudska priča. A, vezana je za trenera ekipe Dejvida Martindejla, koji je te 2004. godine, kada su Lavovi osvojili jedini trofej bio u – zatvoru.

Martindejl je imao 30 godina, bio je amaterski fudbaler u slobodno vreme, mada je važio za talenta koji je prošao Rendžersovu školu fudbala. Ali nije čudno što taj dar nije dalje razvio, pošto je veći deo dana provodio u mafijaškim vodama. Mesec dana pre nego što je Livingston osvojio Liga kup, Dejvid je uhapšen pod optužbom da je deo organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem i prodajom kokaina, kao i pranjem novca. Osuđen je na četiri godine zatvora, 2006. je otišao na odsluženje kazne, a 2010. je izašao sa robije.

Posle toga je još malo pikao loptu u najnižim ligama, a 2014. je dobio honorarni posao u Livingstonu, koji se ogledao najviše u sređivanji terena, pripremanju opreme za treninge timu. Kako su Lavovi bili na ivici bankrota, pa nisu imali sredstava da angažuju više zaposlenih, tako je i Martindejlov opseg posla polako rastao, dok nije postao nezvanični član stručnog štaba, koji je pomagao na treninzima.

Dejvid Martindejl (©Reuters)Dejvid Martindejl (©Reuters)

I tako mic po mic, postajao je Martindejl sve više trener među Lavovima dok nije u novembru prošle godine kucnuo njegov čas. Sa klupe je otišao Geri Holt, a uprava je rešila da pruži šansu nekadašnjem zatvoreniku. I on je Livingston doveo do finala Liga kupa! Zar nije filmska priča? Za bajkoviti kraj nedostajalo je još da osvoji trofej, ali Sent Džonston je rekao da bi to bilo, ipak, previše.

Kockali su Sveci pred finale. Tačnije njihov trener Kalum Dejvidson. Naprasno je odlučio da promeni formaciju, da vrati na raniju koju je njegov tim igrao tokom većeg dela jeseni, a na klupu je poslao Gaja Melameda, iako je u poslednjem kolu protiv Madervela bio dvostruki strelac.

I sada kada je dobio utakmicu i podigao trofej ko sme da kaže da je pogrešio? Ne samo što je Kalumov tim pobedio, nego je tokom celog meča bio bolji, imao mnogo više opasnih šansi, mogao je mnogo ranije da reši sve dileme.

Pored pehara, Sent Džonston je profitirao i finansijski, jer je dobio ček na 346.000 evra, što je najveća nagrada osvajaču Liga kupa u istoriji.

Ako se pitate gde su Seltik i Rendžers: Kelti, koji su inače četiri poslednje godine osvajali Liga kup, ispali su u osmini finala od Ros Kauntija, dok je od Policajaca u četvrtfinalu bio bolji Sent Miren.

ŠKOTSKA – FINALE LIGA KUPA

Nedelja

Livingston – Sent Džonston 0:1 (0:1)

/Runi 32/


tagovi

LivingstonSent DžonstonŠkotskaLiga kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara