Fudbaleri Hrvatske (©Reuters)
Fudbaleri Hrvatske (©Reuters)

Hrvatima "igra" bod za opstanak

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.11.20. | 11:55

Vatreni večeras gostuju Švedskoj, koja je jedina bez bodova u Grupi 3 i sve osim pobede značilo bi joj ispadanje iz A divizije Lige nacija

Dobitna formula se ne menja. To je pravilo kojeg se drži selektor vatrenih Zlatko Dalić, jer je danas u vrlo važnoj utakmici za ostanak u elitnoj grupi Lige nacija protiv Švedske u Solni odlučio da pošalje identičnu formaciju kao protiv istog suparnika prošlog meseca na Maksimiru (20.45).

Uoči pretposlednjeg kola UEFA A Lige nacija Švedska je jedna od dve reprezentacije bez bodova, druga je Island. Hrvatska ih ima tri, a osvojila ih je upravo protiv Skandinavaca pre nešto više od mesec dana zahvaljujući Andreju Kramariću, koji je u 74. minutu ušao u igru, a u finišu postavio konačnih 2:1.

Izabrane vesti

Na žalost navijača Vatrenih, golgeter Hofenhajma nije se našao na spisku zbog toga što se oporavlja od virusa korona. Ali to je jedini hendikep za goste pošto je HNS uspeo da izdejstvuje da se svi reprezentativci iz Serije A nađu na raspolaganju selektoru – konkretno Ivan Perišić, Marcelo Brozović i Milan Badelj, dok su se Marko Rog i Mario Pašalić odmah priključili ekipi koju je odabrao Zlatko Dalić – iako je Italijanska zdravstvena organizacija prvobitno zabranila međunarodna putovanja fudbalerima klubova u kojima se pojavio COVID-19 (Inter, Roma, Lacio, Fjorentina, Sasuolo i Đenova) dok ne odrade desetodnevnu samoizolaciju.

Tako se Dalić našao u mnogo boljoj poziciji od kolege Janea Andersona, budući da ima mnogo raznovrsniji roster. Šveđani pod Andersonovim vođstvom igraju predvidivo i šablonski, dok naše komšije mogu bez problema da promene formaciju u skladu sa dešavanjima na terenu. Pritom, selektor žuto-plavih takođe je oboleo od virusa i neće biti na klupi, što je veliki minus za domaće koji će morati da rizikuju.

Hrvatska će ponovo igrati u formaciji 4-4-2, koja je jako dobro funkcionisala u pobedi 2:1 protiv Šveđana na domaćem terenu. Ipak, na poslednjem protokolarnom COVID testu sinoć Marcelo Brozović dobio je pozitivan nalaz i neće biti na raspolaganju za utakmicu. Umesto njega uskočiće Milan Badelj. Brozović je druga žrtva korone u hrvatskoj reprezentaciji na novembarskom okupljanju, jer je pre nekoliko dana iz istog razloga i Domagoj Vida morao da se povuče u samoizolaciju.

To je to što se tiče sudara sa Švedskom vezano za koronu, svi ostali igrači mogu da nastupe i ne moraju u izolaciju što se tiče epidemiologa.

Vatrenima će za ostanak među elitom Lige nacija biti dovoljan i bod u večerašnjoj utakmici, ali selektor je rekao kako ne planira da igra na rezultat, nego na pobedu.

"Bili su bolji od nas u drugom poluvremenu u Zagrebu", komentisao je Dalić u najavi ovog susreta.

Dakle, pobeda ili bod su prva Dalićeva želja, a druga je:

"Da konačno ne primimo gol".

LIGA NACIJA, A DIVIZIJA - 5. KOLO

Subota

GRUPA 3

20.45: (2,50) Portugalija (3,20) Francuska (2,95)

20.45: (2,75) Švedska (3,05) Hrvatska (2,75)

GRUPA 4

20.45: (1,30) Nemačka (6,00) Ukrajina (10,0)

20.45: (3,90) Švajcarska (3,45) Španija (1,98)

Nedelja

GRUPA 1

18.00: (1,40) Holandija (4,50) Bosna i Hercegovina (8,50)

20.45: (1,73) Italija (3,50) Poljska (5,30)

GRUPA 2

20.45: (2,45) Belgija (3,30) Engleska (2,95)

20.45: (1,33) Danska (5,00) Island (10,0)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacijareprezentacija Hrvatskereprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara