Reprezentativci Hrvatske (Reuters)
Reprezentativci Hrvatske (Reuters)

Hrvatska je u još jednom velikom finalu! Džoker Bruno srušio holandsku tvrđavu posle 23 godine (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.06.23. | 23:24

Ekipa Zlatka Dalića posle produžetaka izborila finale Lige nacija

Ništa nije slučajno, kontinuitet rezultata traje već godinama. Hrvatska je još jednom pokazala da spada u red najboljih reprezentacija na svetu.

Posle drugog i trećeg mesta na prethodna dva Mundijala pod komandnom palicom Zlatka Dalića, Hrvati su večeras nastavili niz sjajnih rezultata na velikih takmičenjima. Po prvi put su izborili i finale Lige nacija. U polufinalu su posle produžetaka savladali domaćina Holandiju 4:2 i naneli mu prvi takmičarski poraz na roterdamskom De Kajpu posle čak 23 godine i 31 utakmice nesavladivosti. Podsetimo da su u grupi bili ispred Francuske, Danske i Austrije. Ozbiljni su ovo rezultati zapasnih komšija.

Izabrane vesti

Hrvatska je meč u Roterdamu počela bez startnog štoperskog tandema sa Mundijala pošto se Lovren povukao, a Gvadriol je povređen. Nije pozvan ni Mislav Oršić kojeg je transfer u Sautempton sklonio sa fudbalske mape. Iako su van forme igrači poput Majera, Vlašića i Petkovića, Zlatko Dalić je opet pronašao pobedničku formulu. Sa druge strane, Ronald Kuman je promešao karte i dao šansu od starta i nekim snagama iz domaće lige poput Džastina Bajloua, Ćavija Simonsa, Lutsharela Hertrujde i Matsa Vifera.

Da li umor od naporne sezone ili pritisak rezultata ali oba tima su diskretno počela utakmicu i u prvih pola sata nije bilo velikih šansi. Uglavnom se vodila borba za premoć u posedu lopte na sredini terena. A onda su Holanđani u 34. minutu prvi put razvukli hrvatsku odbranu, napravili višak na desnom krilu i pogodio je Donjel Malen.

Dalić nije ništa menjao na poluvremenu ali je Hrvatska izašla agresivnije i zaigrala otvorenije. I brzo je nagrađena. Gakpo je povukao Modrića i skrivio penal, a Andrej Kramarić bio siguran sa 11 metara.

Imao je Gakpo posle toga odličnu šansu za novo vođsvo posle greške Juranovića ali je šutirao pravo u Livakovića. Taj promašaj ga je još više zaboleo nekoliko minuta kasnije kada je Hrvatska preokrenula rezultat! Luka Ivanušec je u srcu holandske odbrane sjajnim pasom pronašao Marija Pašalića koji je pogodio volej za vođstvo svog tima.

Šokirali su gosti De Kajp, išli ka pobedi ali su se previše povukli u finišu i surovo su kažnjeni. Holanđani su opsedali gol Hrvatske, nizali šanse i iskoristili poslednju u šestom minutu nadoknade. Zasluženo izjednačenje im je doneo rezervista Noa Lang koji se najbolje snašao u gužvi pred golom Livakovića i pogodio za 2:2. Meč je otišao u produžetke…

Iako ih je 30 sekundi delilo od finala, Hrvate nije destabilizovao primljeni gol. Možda i zbog toga što su poslednjih godina stekli veliko iskustvo sa produžecima i penalima u velikim utakmicama. Dalić je uveo omiljenog džokera Bruna Petkovića, a ovaj mu vratio kao protiv Brazila u Kataru. Posle samo sedam minuta na terenu u produžecima, napadač Dinama je krenuo u solo akciju i šutem sa 20 metara pogodio mrežu Holanđana za 3:2!

Za razliku od prethodnog vođstva, Hrvatska se ovaj put nije previše povukla. Iako je dozvolila Holanđanina nove šanse. Mogao je Noa Lang da opet bude koban po Vatrene ali je promašio skoro pa prazan gol. Prethodno je Livaković zaustavio šut Bergvajna kojem je prethodila greška Majera. A kako se postaje apsolutni junak meča, Langu je u 114. minutu pokazao Bruno Petković. Nakon što je postigao treći, spakovao je četvrti gol kojim je sve rešeno. Majstorski je iznudio penal Malasije koji je Modrić pretvorio u pobedu i plasman u finale trećeg izdanja Lige nacija. Sutra ćemo posle okršaja Španije i Hrvatske saznati ime drugog finaliste.


tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija HolandijeBruno PetkovićKodi GakpoNoa Lang

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara