Projekat nove Kantride u Rijeci
Projekat nove Kantride u Rijeci

Hrvatska konačno vraća dug najvećem brendu: Praviće se novi stadioni u Zagrebu, Splitu i Rijeci

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.12.23. | 19:59

Fudbal dobija ono što je zaslužio

Koliko je Hrvatska poznata po Jadranskom moru, toliko je i po fudbalskoj reprezentaciji. Popularni Vatreni su najveći globalni brend Hrvatske, a dres sa kockicama je poznat širom fudbalske planete.

Rezultati reprezentacije na velikim takmičenjima prethodnih godina su bili najbolja reklama za tamošnju državu i sport ali utisak je da fudbal od te iste države nije dobio onoliko koliko je zaslužio. Bilo je lepo kititii se uspesima i rezultatima Dalićevih izabranika, ali konkretne pomoči nije bilo. Iako je hrvatski fudbal napredovao poslednjih godina, mnogi problemi su zamaskirani rezultatima Luke Modrića i drugova. Pre svega u klupskom fudbalu i na polju infrastrukture.

Izabrane vesti

Hrvatska je tek nedavno u Osijeku dobila prvi moderan stadion sa kapacitetom 13.500 gledalaca čija izgradnja je koštala 65.000.000 evra. Za to vreme su Dinamo, Hajduk, Rijeka i ostali igrali na stadionima ispod nivoa modernog fudbala i onoga što hrvatski fudbal zaslužuje. Sada bi i to moglo da se promeni. Prethodnih nekoliko dana je sa više adresa najavljena izgradnja tri nova stadiona u velikim gradovima Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Stadion u Maksimiru je već godinama rak-rana i sramota hrvatskog fudbala. Jedan od najružnijih u Evropi. Iako su na njemu stasavali asovi poput Modrića, Mandžukića, Kovačića, Brozovića, Gvardiola koji su proslavili hrvatski fudbal, iz godine u godinu je sve više propadao, a posle zemljotresa postao i nebezbedan. Danas mu je kapacitet ispod 25.000 a često zvrji poluprazan.

Problem je što stadion ne pripada Dinamu već je u vlasništvu Grada Zagreba, a još veći problem je što je svo okolno zemljište sa propratnim sadržajima u vlasništvu Katoličke crkve. I dok je grad bio voljan da ustupi zemljište za gradnju modernog stadiona, Crkva baš i nije bila raspoložena da nešto pokloni i godinama je kočila svaku ideju gradnje novog stadiona. Tek kada je državna vlast obećala Crkvi čak 10 novih atraktivnih lokacija širom Zagreba, stigao je „amin“ da se napokon u Maksimirskoj šumi pravi novi stadion.

Stadion bi trebalo da bude u vlasništvu Dinama ali da ga gradi investitor koji bi dobio koncesiju na oko 40 godina a potom bi Dinamo opet preuzeo potpuno vlasništvo.

Za sada je plan da izgradnja novog Maksimira sa kapacitetom oko 30.000 gledalaca, počne na leto 2025. godine, da košta oko 120.000.000 evra a trenutno se spekuliše da će investitor biti francuska kompanija i da će oko stadiona biti izgrađeni hotel i tržni centar. Kada počne izgradnja novog stadiona u Maksimiru, Dinamo će se preseliti u Kranjčevićevu gde je trenutno stadion kapaciteta od oko 8.000 mesta na kojem je nekada igrao NK Zagreb. Plan je da njegova rekonstrukcija bude započeta na proleće i završena do početka izgradnje novog Maksimira.

Pored Zagreba, nove stadione bi trebalo da dobiju još dva velika grada – Split i Rijeka.

Hajduk će se u budućnosti preseliti sa Poljuda koji je takođe u lošem stanju. Plan je da se Poljud renovira i uloži u njega oko 20.000.000 evra ali da služi za koncerte i druga dešavanja. Hajduk bi trebalo da dobije novi stadion kapaciteta oko 30.000 mesta na mestu današnjeg stadiona koji koristi RNK Split. Završetak izgradnje je planiran za 2027. godinu.

Rijeka je takođe obelodanila planove o povratku na kultnu Kantridu sa koje se 2015. preselila na stadion Rujevica. Plan je izgradnja stadiona sa oko 13.000 mesta a ceo projekat bi vredeo oko 100.000.000 evra sa propratnim komercijalnim sadržajem. Povratak na Kantridu bi imao i sentimentalnu vrednost za navijače jer je ipak reč o jednom od originalnijih stadiona na ovim prostorima.

Hrvatska je izgleda napokon rešila da vrati deo duga najvećem brendu – fudbalu. Sa četiri nova stadiona u četiri najveća grada i srazmernom ligom od 10 klubova, ambijent za igranje u HNL bi nakon nekoliko godina mogao da bude potpuno drugačiji.


tagovi

Dinamo ZagrebMaksimirpoljudHajduk SplitKantridaRijeka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara