Luka Modrić (Reuters)
Luka Modrić (Reuters)

Hrvatska ne igra kvalifikacije, Hrvatska ih prolazi! I zato je velikan evropskog fudbala

Vreme čitanja: 5min | sub. 18.11.23. | 20:16

U utorak na Maksimiru poslednji čin i 13. plasman na veliko takmičenje od mogućih 15

KoOpet su imali sreće...

Nemali broj navijača u Srbiji će ovako zaustiti nakon današnjih mečeva u kvalifikacionoj grupi G za odlazak na EP u Nemačkoj. Nekada se po komentarima i društvenim mrežama stiče utisak da bi ljudima ovde više značilo ispadanje Hrvatske u nekim kvalifikacijama nego prolaz Srbije jer stalno tu nešto “imaju sreće”. Ali oni traju i beleže rezultate. I to nema mnogo veze sa srećom, Modrićem, Mamićem, Evropskom Unijom, Vatikanom, svetskim zaverama i iluminatima…

Izabrane vesti

Dok je naša reprezentacija od 1998. pod imenima Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i konačno Srbija propustila više velikih takmičenja nego što je na njih otišla, Hrvatska je od 1996. i prvih kvalifikacija učestvovala na 12 od mogućih 14 velikih takmičenja. Pride igrala dva polufinala i jedno Mundijala, dva četvrtfinala EP, jedno finale Lige nacija… A sada su i na pragu 13. velikog takmičenja.

Nakon što im je Jermenija učinila uslugu i odigrala nerešeno protiv Velsa, Hrvati su večeras uzeli stvar u svoje ruke i vratili kontrolu nad situacijom. Savladali su Letoniju u gostima 2:0 golovima Majera i Karmarića već u prvih 15 minuta i utorak će na Maksimiru imati zicer protiv Jermenije za direktan plasman u Nemačku. Koji će da iskoriste.

Zašto? Zato što su velika reprezentacija i zato što nije u pitanju sreća već kvalitet i odnos prema kockastom dresu koji je postao najveći brend hrvatske države.

Od EP 1996. što je bilo prvo takmičenje za koje je Hrvatska igrala kvalifikacije, samo tri evropske reprezentacije su učestvovale na svakom velikom takmičenju: Španija, Francuska i Nemačka. Portugalci (1998) i Englezi (2008) su propustili po jedno, Italijani dva (2018 i 2022) poput Hrvatske, Holanđani tri (2002, 2016, 2018)… Dakle, Hrvatska po rezultatima u kvalifikacijama zaista pripada eliti evropskog fudbala. Naprimer, Belgijanci su u istom periodu propustili čak pet velikih turnira.

Ali ono što je zanimljivo i što dokazuje da nije u pitanju faktor sreće je način na koji Hrvatska igra kvalifikacije. Ona ih ne igra, ona ih prolazi. I to bi trebalo da i nama bude neka zvezda vodila jer manje je važno kako igramo kvalifikacije, bitno je da ih prolazimo i imamo kontinuitet rezultata. Pa kada postanemo stalni učesnik velikih takmičenja, možda nekad nešto tamo i uradimo…

Od 14 dosadašnjih kvalifikacionih ciklusa, Hrvatska nije uspela samo za EP 2000. kada ju je na Maksimiru izbacila Jugoslavija i za Mundijal 2010. u Južnoj Africi kada joj je Engleska isporučila osvetu. U svim ostalim kvalifikacijama, Hrvati su prolazili. Većinom nisu baš blistali ali su pravili rezultate. I gradili pobednički DNK koji se prenosio sa starijih na mlađe. 

Retke su bile situacije da Hrvatska dominantno odigra kvalifikacionu grupu i protutnji kroz nju. Prve kvalifikacije za EP 1996. su Šuker, Boban, Prosinečki i kompanija zaista sjajno odigrali i uz Italiju se direktno palsirali bez većih problema.

Već u kvalifikacijama za Mundijal su morali kroz baraž. Jedan od ukupno pet koje su igrali do sada. I svaki put su prošli kroz plej-of: 1998, 2004, 2012, 2014, 2018. Sreća ili snaga da se pokaže karakter kada je najvažnije?

Prvo mesto u grupi su osvojili šest puta ali često su morali da strepe do poslednjeg kola i po običaju pobeđivali te utakmice ‘pod moranje’. Što je odlika velikih ekipa.

Na Mundijal 2002. su se kvalifikovali pobedom nad direktnim rivalom Belgijom u poslednjem kolu i izbegli su baraž. Na sledeći Mundijal u Nemačkoj 2006. su prošli kao prvi u grupi i bez neizvesnosti poslednjeg kola. Najdominatniji u istoriji su bili u kvalifikacijama za EP 2008. sa “Bilić bojsima” kada je Slaven Bilić restartovao nacionalni tim i dao ključeve tima generaciji Modrića, Ćorluke, Eduadrda i ostalih koje je trenirao u mladoj selekciji. Tada su protutnjali kroz grupu i još stigli da rasterećeni u poslednjem kolu na Vembliju nanesu težak udarac Englezima, izbace ih i pomognu Rusima.

Nikada Hrvatska nije igrala lepši fudbal nego kod Bilića ali paradokslano je da su rezultati bili prosečni. Ili čak ispodprosečni! Bilić ih je doveo na to EP gde su ispali u četvrtfinalu, ali je potom ispao u kvalifikacijama za Mundijal 2010. u grupi sa Engleskom i Ukrajinom. Sledeće kvalifikacije za EP 2012. je jedva prošao kroz baraž, a na turniru je ispao u grupi.

Reprezentaciju je preuzeo Igor Štimac, nije izgurao do kraja, a Hrvatska je opet kroz baraž i preko Islanda prošla do Mundijala u Brazilu. U kvalifikacijama za EP 2016. su bili drugi u grupi jer im je Italija pomogla u poslednjem kolu i pobedila Norvešku. Opet su visili. U kvalifikcaijama za Rusiju 2018. je ispred njih u grupi bio Island pa se Zlatko Dalić ispostavio kao spasilac u baražu protiv Grka. Zakomplikovali su život i u kvalifikacijama za prethodno EP, igrali u poslednjem kolu protiv direktnog rivala Slovačke za prolaz i – pobedili! Isto su uradili i u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. Visili su pred poslednje kolo, imali direktan okršaj sa Rusima za plasman i opet pobedili.

Loš oktobarski ciklus ih je umalo skupo koštao i u ovim kvalifikacijama. Vezali su poraze od Velsa i Turske i skoro sve upropastili. Nisu više zavisili sami od sebe ali im je danas pomogla Jermenija i zaustavila Vels. Tu se već može govoriti o sreći. Ali i realnosti reprezentativnog fudbala da Vels zaista nije ekipa koja može da pobedi dva meča ‘pod moranje’. Da je u pitanju neki jači konkurent, možda bi bilo drugačije…

Sada im je potrebna pobeda nad tom istom Jermenijom u Zagrebu. Ali navikli su na ovakve utakmice. Samo jednom u istoriji nisu odradili posao u poslednjem kolu kada su morali – protiv Jugoslavije u Maksimiru 1999. godine.

Hrvatska u kvalifikacijama

EP 1996: Prvi u grupi

SP 1998: Kroz baraž

EP 2000: Nisu se kvalifikovali

SP 2002: Prvi u grupi

EP 2004: Kroz baraž

SP 2006: Prvi u grupi

EP 2008: Prvi u grupi

SP 2010: Nisu se kvalifikovali

EP 2012: Kroz baraž

SP 2014: Kroz baraž

EP 2016: Drugi u grupi

SP 2018: Kroz baraž

EP 2020: Prvi u grupi

SP 2022: Prvi u grupi


KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – PRETPOSLEDNJE KOLO

Subota

GRUPA D

Jermenija - Vels 1:1 (1:1)

/Zelarajan 5 - Tiknizjan 45+2ag/

Letonija - Hrvatska 0:2 (0:2)

/Majer 7, Kramarić 16/



tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara