(©Reuters)
(©Reuters)

Hrvatska: Svako kolo je malo finale, nastavlja se Dinamova i Osijekova trka udvoje

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.04.21. | 08:01

Modri gostuju u Kranjčevićevoj, Slavonci u Koprivnici, a Hajduk u Puli

Hrvatsko prvenstvo godinama unazad nije bilo ovako neizvesno, sa izuzetkom dve sezone – kada je Rijeka na kratko prekinula Dinamovo gospodarenje i popela se na tron, odnosno kada je Hajduk prišao na dva boda zaostatka Dinamu, ali na Poljudu nije uspeo da zada udarac Dinamo i u samu završnicu uđe kao lider. Da šampionat poprimi drugačiju notu i da Modri titulu ne kaparišu već početkom proleća, postarali su se Osijek i Nenad Bjelica.

Iako sistem sa 10 klubova skoro svako kolo donese neki derbi, 28. runda je izuzetak. Dinamo i Osijek nastavljaju trku udvoje za naslov prvaka, a splitski Hajduk bacio se u poteru za Rijekom i Goricom, i mestom koje mu donosi izlazak na evropsku scenu.

Izabrane vesti

Osijek i Dinamo ulaze u završnicu prvenstva poravnati, Modrima se ljulja tron, ali i dalje sve drže u svojim rukama. Imaju Zagrepčani utakmicu manje od Slavonaca, a po svemu sudeći ubrzo će se završiti njihova evropska odiseja, koja je izbacivanjem Totenhema i plasmanom u četvrtfinale postala modra bajka. Viljareal je osvojio Maksimir, stekao je prednost uoči revanša i na korak je od polufinala.

Sva tri velika imena hrvatskog fudbala će danas igrati van svojih stadiona. Osijek, koji se uskoro oprašta od Gradskog vrta i seli na Pampas, od 15.00 gostuje u Koprivnici ekipi Slaven Belupa. Dinamo u Kranjčevićevoj (19.10) protiv Lokomotive tradicionalno dolazi do celog plena, dok Hajduk ide u Pulu na noge Istri (17.05).

17.05: (3.70) Istra (3.10) Hajduk (2.05)

Rijeka je juče odradila posao, stigla do četvrtog uzastopnog trijumfa i opasno se približila Gorici, koja je nastavila da posrće. U bitku za treću poziciju mogao bi da se uključi i Hajduk ukoliko se sa Aldo Drosine vrati u slavljeničkom raspoloženju. Bili su prodisali od trenutka kada su se na Poljudu usidrili Marko Livaja, Aleksandar Kačaniklić i Marko Fosati. Znatno bolje igraju Splićani pod dirigentskom palicom Paola Tramecanija, ali ni italijanski strateg nije pronašao šifru za Slaven Belupo.

Krstanović je sa dva gola bio blizu da timu iz Koprivnice donese tri boda, ali je Umut Najir u sudijskoj nadoknadi ostavio bod na Poljudu. Nihad Mujakić je dobio crveni karton i Paolo Tramecani neće moći da računa na štopera za ovo gostovanje, a nakon odrađene suspenzije i brisanja žutih kartona u stroj se vratio vezista Stanko Jurić.

„Moramo se dobro pripremiti za utakmicu i detaljno analizirati protivnika, s njima smo igrali prie dva meseca i sigurno ih nećemo potceniti. Moji igrači su koncentrisani, dobro treniraju i puni su želje za igrom“, istakao je Paolo Tramecani.

15.00: (5.30) Slaven Belupo (3.50) Osijek (1.65)

Osijek se prethodne sezone uključio za izlazak na evropsku scenu, ali je tek pod komandom Nenada Bjelice dobio šampionski karakter. Bivši strateg Dinama je svojim dolaskom uticao da dođe do drastičnog napretka na svim poljima, a naročito na rezultatskom planu, gde Osječani uspevaju da pariraju Dinamu sa znatno slabiji sastavom. Da je Nenad Bjelica bio tu od početka sezone, pitanje je da li bi Osijek i Dinamo bili izjednačeni.

Osijek definitivno ima najbolju sezonu decenijama unazad, bez obzira na to kako će se trka za naslov prvaka završiti. Tim stacioniran u Gradskom vrtu bi pobedom na gostovanju u Koprivnici izjednačio dva klupska rekorda. Prvi po broju pobeda u jednoj sezoni (20 rekord iz sezone 2016/17), a drugi po broju trijumfa na gostovanjima (devet rekord iz sezone 2016/17).

„Stanje je takvo da na treningu imamo 22 igrača koji su spremni za utakmicu. Verujem da će tako ostati do nedjelje i da će završni trening dobro proći. Dobro smo radili ove sedmice, odmorili se nakon pobede u poslednjoj utakmici i krenuli u pripreme za novi izazov. Slaven Belupo je suparnik koji je uviek izazov za nas i koji je na svom terenu nezgodan. Nadamo se novoj pobedi i daćemo sve da se to ostvari“, poručio je Nenad Bjelica.

19.10: (8.50) Lokomotiva (4.50) Dinamo Zagreb (1.35)

Za Dinamo utakmica sa Lokomotivom u Kranjčevićevoj dolazi između dva evropska okršaja sa Viljarealom. Vicešampion Hrvatske bori se da spasi živu glavu i nikako mu ne polazi za rukom da se iskobelja iz zone ispadanja, odnosno da ulogu „fenjeraša“ prepusti nekom drugom timu. Lokomotiva je vezala četiri poraza i daleko je od onog tima koji je pod vođstvom Gorana Tomića, sada šefa stručnog štaba Rijeke, plenio igrom.

Dinamo nije odneo ceo plen iz Kranjčevićeve na poslednja dva gostovanja, ali je uvek kada je bilo bitko rutinski izlazio na kraj sa Lokomotivom. Ipak, ove sezone je u domaćem šampionatu neuobičajeno često padao na malim utakmicama, a ukoliko ne osvoji titulu, između ostalog bi glavni krivac mogao biti Šibenik, tim iz donje polovine tabele. Zbog toga na Maksimiru gori crvena lampica, a Damir Krznar, trener Dinama, upozorava da gostovanje Lokomotivi nije predah između dve utakmice u Ligi Evrope.

„To je povratak u naše najvažnije takmičenje. Bez obzira na izazove u Ligi Evrope, ipak je domaće prvenstvo naše najvažnije nadmetanje. Znamo kakvo je stanje na lestvici, znamo da tu više ne smemo da napravimo grešku. Upravo na takav način, ozbiljno, studiozno i s punom snagom dočekujemo nedeljnu utakmicu, a takav će biti i sam izbor igrača. Biće samo tri, četiri nužne izmene s obzirom na energetsku potrošnju protiv Viljareala. Svi raspoloživi igrači biće u stanju da odigraju dobru utakmicu i silno su željni pobede“, rekao je Damir Krznar u najavi meča sa Lokomotivom.


tagovi

Hrvatska 1OsijekHajduk SplitDinamo Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara