Navijači HSV-a (©Reuters)
Navijači HSV-a (©Reuters)

HSV u haosu, a jedan od deoničara priča kako stadion treba više da se oseća na pivo

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.08.22. | 10:31

Dinosaurusi su u velikom problemu pred meč sa Hajdenhajmom (subota, 13), atmosfera je narušena zbog loših rezultata

Kako to obično biva, ko visoko leti nisko pada. Posle pobede nad Ajntrahtom iz Braunšvajga (2:0) u 1. kolu Cvajte navijači Hamburgera su sa puno euforije ušli u novu sezonu, ali vrlo brzo ih je sačekalo bolno prizemljenje, posle kojeg su isplivali na površinu svi problemi unutar slavnog kluba. Pred utakmicu sa Hajdenhajmom (subota, 13) mediji u Hamburgu više pišu o podeli unutar uprave nego o samom meču.

HSV je u 2. kolu, prvom meču pred svojim navijačima na Folksparku doživeo špkantan poraz od jednog od slabijih timova u ligi, Hanze iz Roštoka (1:0). Tog dana se Hamburger opraštao od preminule legende Uvea Zelera, očekivalo se da igrači zgrome Hanzu, ali odigrali su užasno i na kraju su zasluženo kažnjeni gubitkom i tog jednog boda.

Izabrane vesti

Da to nije samo jedan loš dan potvrdio je i meč 1. kola Kupa Nemačke. Prošle subote je HSV eliminisao trećeligaša Bajrojt tek posle produžetaka sa 3:1, a senzacionalni poraz je izbegao golom Ransforda Koningsdorgera u 83. minutu.

Izjava trenera Tima Valtera pred meč sa Hajdenhajmom samo je zapalila vazduh oko Folksparka, sa kojeg očigledno već duže vreme curi gas i čeka tu varnicu koja pokreće katastrofu.

Svi znamo šta se dešava ovde u Hamburgu. To je takođe i na umu igrača“, poručio je Valter i priznao da je početna euforija potpuno nestala.

13.00: (1,68) Hamburger (3,80) Hajdenhajm (5,20)

HSV je klub sa dugom tradicijom, godinama je mogao da se pohvali da je jedini koji nikada nije ispao iz Bundeslige, od kako je ona osnovana. Čak je i Bajern ispadao iz nje. Međutim, godine lošeg rada uprave polako su srozavale prvaka Evrope iz 1983. godine. Četiri puta su Dinosaurusi pobegli sa ivice, peti put nisu uspeli – 2018. godine su i zvanično eliminisani iz Bundeslige.

Od tada se u elitu nisu vraćali. Tri puta zaredom je Hamburger zauzimao četvrto mesto, prošle sezone je napravio korak više i sa trećeg se plasirao u baraž za promociju, ali nije u njemu savladao Hertu. Novo razočaranje je donelo dodatan udarac po ionako opustošenu klupsku kasu.

Slab start nove sezone obasjao je reflektorima upravu HSV-a, a pod svetlima se jasno videlo da u njoj postoje podele i nezadovoljstvo. Pisalo se o tome i ranije, ali sada je prljav veš postao upadljiviji.

U Hamburgeru, kao i u većini nemačkih klubova (izuzev RB Lajpciga i Hofenhajma) navijači imaju 51 odsto vlasništva, 49 procenata deonica se prodaje, a ko ih kupi pita se za rukovođenje klubom. Od nedavno reč ima i Tomas Vistefeld (53), vlasnik medicinske kompanije „CaLeJo GmbH“ je u oktobru prošle godine otkupio 5,11 odsto deonica. Samo što je, od tada, Vistefeld često punio stranice nemačkih tabloida.

Kako i ne bi, kada je čovek blago rečeno eksentrik. Kako pišu Nemci, navijač Hamburgera koji je odjednom došao u priliku da se igra funkcionera i nešto pita. Na poslednjoj sednici upravnog odbora kluba, na kojoj je tema bila rekonstrukcija Folksparka, Vistefeld je izašao pred ostale članove sa pričom kako je bilo mnogo lepo u neka starija vremena, kada su tribine osećale na pivo. I kako bi – eto rešenja za sve probleme – uprava kluba trebala da se potrudi da se taj miris vrati. Verovatno je na slikovit način želeo da urgira da se prodaja alkohola na samom stadionu poveća, ali drugom članu upravnog odbora Jonasu Boltu je samo poslužila kao idealna priča da prikaže navijačima HSV-a koliko je jaz u vrhu kluba između čelnika veliki.

Pisalo se prethodnih dana da je Bolt insistirao na tome da se novac koji je zarađen od iznajmljivanja stadiona za koncert Harija Stajlsa bude potrošen na tim, ali je Vistefeld stavio veto na taj predlog i naposletku je novac preusmeren na otvaranje još jednog štanda sa hranom na samom stadionu.

Vistefeld, po Boltovom mišljenju, koristi Hamburger za ličnu promociju. Položajem vlasnika deonica najvećeg sportskog kluba u gradu se služi da se druži sa političarima, pozira pred fotoreporterima… Sve to i te kako utiče na ugled šestostrukog prvaka Nemačke i samo raspoloženje unutar ekipe.

Kako kaže trener Valter, i na igrače, koji su svesni da je finansijska situacija nestabilna i da uprava nema jasan plan kako da prekine krizu. Tokom leta je na pojačanja uloženo 7.200.000 evra, a samo je polovinu tog novca pokrila prodaja Joše Fagnomana u Štutgart, jedinog igrača na kojem su Dinosaurusi uzeli obeštećenje u ovom prelaznom roku.

Suštinski, ozdravljenje bi najlakše donela promocija u Bundesligu. U tom slučaju bi sve bilo lakše, zato je važno da Valterovi izabranici koliko već protiv Hajdenhajma podignu formu i započnu proboj ka vrhu. Ove sezone nema Verdera i Šalkea u Cvajti, Hamburger je po igračkom kvalitetu, tradiciji i svemu ostalom glavni favorit da zauzme neko od prva dva mesta. Samo još to da dokaže na terenu.

NEMAČKA 2 – 3. KOLO

Petak

Grojter Firt – Karlsrue 1:1 (0:0)

/Ahe 57 – Vanitzek 66pen/

Sandhauzen – Fortuna Diseldorf 1:0 (0:0)

/Bahman 46/

Subota

13.00: (1,68) Hamburger (3,80) Hajdenhajm (5,20)

13.00: (2,10) Paderborn (3,45) Hanover (3,50)

13.00: (2,70) Regensburg (3,25) Nirnberg (2,65)

20.30: (2,50) Hanza (3,20) Arminija Bilefeld (2,95)

Nedelja

13.30: (3,10) Braunšvajg (3,35) Darmštat (2,30)

13.30: (2,55) Kajzerslautern (3,30) Sankt Pauli (2,75)

13.30: (2,10) Magdeburg (3,45) Holštajn Kil (3,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

HamburgerHSVHajdenhajmCvajta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara