Hteli su Superligu samo da bi pokrili svoje dugove! Rešenje? Smanjujte plate, manje izdvajajte za transfere, menadžere...

Vreme čitanja: 6min | ned. 25.04.21. | 11:35

Karl Hajnc Rumenige javno rekao ono o čemu se šuška...

Prvi čovek Bajerna Karl Hajnc Rumenige još jednom je govorio na temu evropske Superlige. Mora se priznati da Bavarci nisu baš omiljeni klub kod svojih rivala u Nemačkoj, pre svega zbog surove dominacije u Bundesligi - nije mnogo drukčije ni u Evropi, zamera im se dosta toga, pre svega da nemaju pravu konkurenciju u svojoj ligi, te da je to izvor njihovih uspeha, uz otimanje igrača največim rivalima - ali cele ove priče sa stvaranjem novog takmičenja za najbogatije izaći će makar za zeru voljeniji, ili bolje reći - poštovaniji. Jer po poimanju običnog navijača Bajern jedini uz Pari Sen Žermen i Borusiju iz Dortmunda nije izdao fudbal.

O svemu tome, kao i mnogim drugim temama, Rumenige je otvoreno pričao u intervjuu za Bild, ostavši pri stavu da Superliga nije pravo rešenje za spas fudbala, odnosno da su najveći krivci za velike minuse na računima - sami klubovi.

Izabrane vesti

Prvi čovek i dalje aktuelnog evropskog vladara izneo je nedvosmisleno neslaganje sa kolegom iz Real Madrida Florentinom Perezom, a nije preskočeno ni pitanje (ne) očekivanog razlaza sa Hansijem Flikom.

Za početak Superliga, ipak je to ono što i dalje intrigira fudbalsku javnost širom sveta. Kada ste saznali za njeno osnivanje?

"Relativno kasno. U petak je sve i dalje izgledalo u redu. Odbor EKA (Udruženje evropskih klubova) dao je zeleno svetlo za reformu Lige šampiona od 2024. godine. Svi su bili srećni i zadovoljni. U subotu je odjednom počelo da tutnji".

Kakva je bila vaša prva reakcija?

"Odmah sa pozvao predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. Potvrdio mi je da je i on čuo glasine, da će se nešto dogoditi. Kazao mi je da je pokušao da pozove predsednika Juventusa Andreu Anjelija, koji je tada još prvi čovek EKA, ali da je ovaj bio isključio telefon".

Jeste li sumnjali da će se kad-tad ovako nešto dogoditi, da se neće uvek sve završiti na pretnjama?

"Da, tema Superlige krčkala se godinama. Ovo što se sada dogodilo možemo da smatramo ozbiljnim alarmom".

Šta je po vama pokrenulo celu priču baš u ovom momentu?

"Dobro je poznato da posebno španski i italijanski klubovi imaju najveće finansijske probleme. Korona je sve dodatno produbila. Očito da je šest "superligaša" iz ovih zemalja u vrlo tesnoj situaciji u pogledu svoje likvidnosti".

Florentino Perez tvrdi da da će najveći klubovi biti mrtvi do 2024, za kad je planirana reforma Liga šampiona...

"To vam dovoljno govori kakve probleme imaju klubovi u Južnoj Evropi".

Superliga je pripremana tri godine, kako kaže Perez. Kako je moguće da ništa toliko dugo nije procurelo?

"Izgleda da su tih 12 klubova bili vrlo diskretni. Sve što su najavili u nedelju i ponedeljak ne može tek tako da se realizuje, za to vam je potrebna vojska advokata, investitori"...

Da li ste bili obavešteni da postoji plan da i vi budete pozvani? Vi, Pari Sen Žermen i Dortmund.

"Ne, niko od nas nije imao uvid u ugovor. Ali očigledno da je sve to bilo postavljeno na ozbiljan pravni i finansijski način. Veoma profesionalno. Doduše uz jednu grešku - a to je reakcija ostatka fudbalske porodice. Tu stvar potpuno su potcenili. I to je bilo jasno od ponedeljka uveče".

Po vašem mišljenju, zašto Bajern nije odmah pozvan?

"Da sam bilo šta znao ranije, ili da smo dobili poziv, svim silama bih pokušao da sprečim osnivanje Superlige, zajedno sa našim prijateljima iz Dortmunda i Pariza, između ostalih".

Zbog čega? Bajernu nije u interesu da više zarađuje?

"Bajern nije dostupan za takve akcije. Ovde svi imamo jasan stav: nema odvajanja od fudbalske porodice tako što bismo organizovali sopstveno takmičenje na štetu drugih klubova".

Čak ni u zamenu za 500.000.000 evra po klubu samo u prve dve godine?

"Ta cifra bila je mamac. I bila bi od velike pomoći klubovima koje sam maločas pomenuo, a koji imaju velikih problema s likvidnošću. Zato su i želeli Superligu".

Da li ste zaista videli Superligu kao opasnost za fudbal ili ste prosto shvatili da je osuđena na propast, pa ste zato zauzeli negativan stav?

"Ne, zaista sam bio veoma zabrinut - iz dva razloga. S jedne strane, Superliga bi podelila fudbalsku porodicu; s druge strane, imamo Ligu šampiona, a Bajern je potpuno zadovoljan tim takmičenjem i onim što od njega dobija. I najvažnije - navijači su zadovoljni Ligom šampiona".

Šta je na kraju presudilo za propast projekta "Superliga"?

"Bilo je veliko odbacivanje od strane navijača širom Evrope. Druga važna činjenica jeste izostanak tri važna kluba - Pariza, Dortmunda i Bajerna. Nas ne bi bilo na tom brodu, a bez nas, priznaćete, Superliga ne bi bila baš tako sjajna. Naše odbijanje bio je važan znak. Posle toga uslediće veliki talasi nezadovoljstva".

Na koje talase tačno mislite?

"Jedan je pokrenuo Aleksandar Čeferin. Odlično je obavio posao. U jednom danu uložio je trud koji nikada ranije nisam video. Obavio je razgovore sa svim najvažnijim ljudima svetskog fudbala, sa svim glavnim ligama, nacionalnim udruženjima, političarima"...

A taj drugi talas?

"UEFA je izvršila veliki pritisak na tih 12 klubova. Takođe, važne su bile i izjave Borisa Džonsona, odnosno Emanuela Makrona".

Dali bi 12 "odmetnika" trebalo vratiti u EKA uprkos zaveri koju su pripremali?

"Čeferin je nedavno govorio o obnovi poverenja i zajedničkom kretanju unapred. Najavžnije je da svi oni prepoznaju svoju grešku i da su spremni da se vrate u porodicu. Naravno, da ubuduće bezuslovno udu uz nju".

Šta je sledeće?

"Ono što se dogodilo potpuno je neprihvatljivo. Ali glavna stvar za budućnost mora da bude zajedništvo, solidarnost u duhu fudbala. Sebe vidim kao posrednika u tome koji bi mogao da obavi taj zadatak".

Da li se to odnosi i na Florentina Pereza, vođu pobunjenika? Uspostavićete ponovo dobre odnose?

"Poznajem Florentina veoma dobro, on je ponosni Španac i predsednik verovatno najpoznatijeg kluba na svetu. Visoko je inteligentna osoba sa kojom se u osnovi o svemu može razumno razgovarati. I ja sam prijatelj dijaloga, a ne agresivne retorike i diskusije".

Čeferin je opisao Andreu Anjelija kao osobu koja neprestano laže. Kakva je situacija sa vašim odnosom prema njemu?

"Andrea potiče iz druge generacije, drugačiji je tip čoveka od mene. Ja sam igrao fudbal, osećam dug prema fudbalu, ne zanima me isključivo novac".

Čija je greška bila najveća?

"Svi smo pravili greške - Real, Barselona, Juventus, Siti, Bajern... Svake godine smo samo povećavali plate i izdvajali sve veće iznose za transfere. Eto otkud dugovi... Svi smo bili potčinjeni tom demonu zvanom fudbalsko tržište. O onda se dogodila korona koja je svima naškodila, nekome više, nekome manje, ali generalno - svima nama. Iz ovoga moramo daizvučemo neke pouke".

A pouke su?

"Nemojmo dodatno da pumpamo troškove! Sve ih treba smanjiti" Smanjiti plate, procente za menadžere, konsultante, manje izdvajati za transfere... I trebalo bi da se pozabavimo pravilom koje bi ograničilo potrošnju i zarade, nešto poput zakona u američkom profedionalnom sportu".

Anjeli i Perez još ne žele da zvanično sahrane svoj projekat, očekujete li novi udar?

"Ovo je bio hitac upozorenja, već sam rekao. Možda je bilo dobro što smo videli sav ovaj cirkus, jer to je uznemirilo svet i dovelo do toga da neki ljudi uvide kako fudbal nije samo novac".

Navijači su kritični i prema novoj Ligi šampiona, jer iza nje ne stoje sportski, već komercijalni razlozi: 36 umesto 32 kluba, četiri grupe umesto osam, u preliminarnoj fazi čak deset utakmica...

"S punim uverenjem mogu da kažem da će te promene pomoći Ligi šampiona da postane još bolja. Ova reforma će takmičenje učiniti uzbudljivijim i emotivnijim".

O Bajernu: Da li će Hansi Flik biti pušten na kraju sezone u DFB bez nadoknade za transfer?

"Činjenica je da nam je Hansi rekao da odlazi na kraju sezone. Dogovorili smo se da ćemo sesti iduće nedelje. Jedno je jasno: ako budemo udovoljili Flikovom zahtevu sve strane moraju da budu zadovoljne. Na kraju krajeva, govorimo o treneru koji nam je doneo istorijske uspehe i čijim smo radom veoma zadovoljni".

Na kraju, Rumenige je imao želju da objasni jednu stvar...

"Javnost uglavnom cilja u Hasana Salihamidžića. Ali znajte da u Bajernu zajedno donosimo odluke, uključujući one o transferima, ekipi... I trener se pita, naravno. Tako da nije u redu što javnost osuđuje Salihamidžića za Flikov odlazak", podvukao je prvi čovek Bajerna.


tagovi

Karl Hajnc Rumenige

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara