Igra se derbi dok Partizan ne da gol

Vreme čitanja: 2min | pon. 23.09.19. | 13:04

Crno-beli specijalisti za “kasne” pogotke

Pelcer je zasadio Miloš Jojić u proleće 2013, obradio ga Nemanja Kojić godinu kasnije, a to kako su nikle pobede u 90. minutu nad večitim rivalom osladilo se Partizanu do te mere da je rešio da neguje “biljku koja cveta na kraju” i mrežu Crvene zvezde minulih godina redovno tresao u završnici utakmica.

Videlo se to i na 161. sudaru večitih, kad je klupa donela trijumf vredan zapleta u šampionskoj trci. Sejduba Suma i Zoran Tošić (na pas još jednog rezerviste Rajka Brežančića) pogađali su fazi meča kad mnogi čekaju kraj. Ne i crno-beli, očigledno dobro fizički spremni, što je zasluga tima kondicionih trenera (Marko Stojanović, Miša Filipović, Aleksandar Tomić). Kao što navijačka pesma s juga kaže “nema predaje”, tako i Partizanovi fudbaleri jure napred svesni da vreme nije iscurilo. Pogoci Gvinejca (83. minut) i Bambija (90+2) savršeno se uklapaju u koncepciju prezentovanu minulih godina.

Izabrane vesti

Na uzorku od poslednjih deset prvenstvenih derbija zapanjujuće deluje podatak da je tim iz Humske, bilo kao domaćin, bilo kao gost, dao čak sedam golova u završnih deset minuta. Četiri su pala u 90. ili kasnije, što osim fizičke izdržljivosti može da bude pokazatelj i psihičke stabilnosti, iako nisu svi pogoci pod obavezno donosili bodove.

Počelo je bombom Evertona Luiza u 151. derbiju sa više od 30 metara, dovoljnom da “probuši rukavice” Damiru Kahrimanu (1:1), nastavilo se u sledeća dva derbija, kad je Leonardo da Silva Soza “zapalio” Humsku u 90. minutu (1:0), Uroš Đurđević u 88. poentirao za remi na stadionu “Rajko Mitić” (1:1), a ti golovi su u konačnom zbiru bili vredni šampionskoj trofeja pod palicom Marka NIkolića.

U narednom prvenstvu Ognjen Ožegović je u osmom minutu nadokande ublažio poraz početkom plej-ofa, 1:2, da bi – takođe sa penala – Rikardo Gomeš u 160. odmeravanju snaga pogodio u 90. minutu za identičan rezultat na semaforu. I onda presuda u režiji Sume i Tošića od nedelje veče na crno-beloj strani Topčiderskog brda, za utisak da se, kako neko reče, “derbi igra dok Partizan ne postigne gol”.

Osim te tradicije kasnog poentiranja, crno-beli su zadržali još jednu. Tiče se nepobedivosti u Humskoj u okršajima sa najvećim rivalom. Traje tri i po godine, otkako su Ugo Vijeira i Luis Ibanjez režirali preokret 27. februara 2016. za 2:1. Još nešto: jučerašnjim trijumfom Partizan je u boljem položaju od crveno-belih ako se posmatra poslednjih 16 derbija. U tom period slavio je pet puta, četiri meča pripala su Zvezdi, a sedam ih je okončano bez pobednika.

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara