Bivši fudbaler Galatasaraja Milot Rašica sa novim saigračima u Bešiktašu (©Reuters)
Bivši fudbaler Galatasaraja Milot Rašica sa novim saigračima u Bešiktašu (©Reuters)

Igraju derbi na dan žalosti: Albanac iz Vučitrna produbio razdor između Galatasaraja i Bešiktaša

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.10.23. | 11:43

Istanbulski rivali će se sastati ove subote od 18 časova na stadionu Ali Sami Jen, u okviru 9. kola Superlige Turske

Bilo je mnogo priče i spekulacija u turskim medijima o tome da li ove subote treba da se odigra prvenstveni meč između Galatasaraja i Bešiktaša. U Turskoj su trenutno dani žalosti (tri) zbog toga što su Izraelci bombardovali bolnicu u Gazi, u kojoj je poginulo oko 500 ljudi. Bilo je različitih stavova, ali na kraju je FS Turske odlučio – od 18 časova će se odigrati derbi 9. kola Superlige.

Sličnu situaciju imali smo u Srbiji krajem septembra, kada je proglašen dan žalosti zbog ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji. Tada je odloženo čitavo kolo Mozzart Bet Superlige, uključujući i susret Partizana i Crvene zvezde, kasnije zakazan tek za 20. decembar.

Izabrane vesti

Turci nisu hteli da idu u tom smeru, iako su svi svesni da će na tribinama stadiona Ali Sami Jen da bude vatrena atmosfera. Prosto, prirodno je, s obzirom na to da je ova utakmica od velikog značaja za oba istanbulska velikana.

Galatasaraju su bodovi neophodni da bi zadržao korak za liderom Fenerbahčeom, timom koji očigledno neće imati mnogo kikseva ove sezone. Bešiktašu da bi barem probao da uhvati priključak na tabeli za vodećim dvojcem. Trenutno, Fenerbahče iz osam utakmica ima maksimalna 24 poena, Galata je jednom remizirala i sada je na 22, dok je Bešiktaš „tek“ četvrti sa 16 bodova.

18.00: (1,67) Galatasaraj (3,80) Bešiktaš (5,30)

Istanbulski Orlovi su izgubili na gostovanjima Adani Demir (2:4) i Trabzonu (0:3), a sada ih ponovo čeka težak gostujući teren. Ako žele da ostanu konkurentni u borbi za titulu, izabranici Buraka Jilmaza (vršilac dužnosti trenera dok ne dođe nova uprava i pronađe trajno rešenje) moraju da pobede direktnog rivala.

Veliki Jilmazov adut biće napadač rodom iz Vučitrna, Milot Rašica. Međutim, baš on će i biti razlog zašto će Galatasaraj i njegovi navijači imati motiv više da trijumfuju.

Naime, Rašica je prošle sezone igrao baš za Galatasaraj kao pozajmljeni igrač Noriča i sa šest golova i sedam asistencija je imao značajan doprinos u osvajanju titule. Očekivalo je se zbog toga da će ga crveno-žuti otkupiti ovog leta, ali menadžeri 27-godišnjeg napadača su radili iza leđa Galatasaraja i dogovorili saradnju između Bešiktaša i Noriča.

Crno-beli su kupili Rašicu za 5.250.000 evra, a za sada on opravdava taj novac. Na šest prvenstvenih mečeva je postigao dva gola, po jedan protiv Sivasa i Adane Demir. S obzirom na to da igra kao krilni napadač, a ne klasični centarfor, to je sasvim korektan učinak za početak radnog staža u Bešiktašu.

Nekadašnji golman Galatasaraja Ajkut Erčetin, koji je posredovao Rašicinoj pozajmici iz Noriča, razočaran je odlukom fudbalera da pređe u redove rivala.

Pomogao sam Rašici da dođe u Galatasaraj. Potrudio sam se i ovog leta da potpiše ugovor sa klubom, ali on je sam odlučio da ode u drugom smeru. Ta odluka mora da se poštuje, ali nije sve to napravio na prijatan način. Nije me uopšte obavestio i ja nisam imao baš nikakav uticaj na to što je završio u Bešiktašu“, kazao je Erčetin, koji je potom izneo očekivanja od derbija:

Trenutno su Galatasaraj i Fenerbahče daleko ispred Bešiktaša po pitanju sastava i filozofije. Po mom mišljenju, jedini način da neko u Turskoj može da pobedi Galatasaraj je da se on samouništi. Odlučujuća stvar je koncentracija, pogotovo inostranih igrača. Da li će se oni više koncentrisati na to što igraju za tri dana protiv Bajern Minhena u Ligi šampiona? Mislim da će ključno biti baš to. Ako ne izgubi koncentraciju, Galatasaraj će dobiti derbi. Burak Jilmaz mi je bio saigrač, mogu samo da mu poželim da njegov tim odigra maksimalno koncentrisano derbi, jer jedino tako može do poduhvata“.

Prošle sezone je Galatasaraj kod kuće savladao Bešiktaš sa 2:1, ali je poslednji derbi, u aprilu ove godine pripao Orlovima. Bešiktaš je na svom stadionu slavio sa 3:1, uprkos tome što je Galata prva povela posle gola Maura Ikardija na asistenciju Rašice.

TURSKA 1 – 9. KOLO

Subota

12.30: (2,25) Kajseri (3,40) Rize (3,20)

15.00: (2,75) Gazijantep (3,30) Antalija (2,60)

15.00: (1,75) Konja (3,60) Pendik (4,90)

18.00: (1,67) Galatasaraj (3,80) Bešiktaš (5,30)

Nedelja

12.30: (2,25) Sivas (3,40) Kasimpaša (3,20)

15.00: (3,15) Instanbul (3,45) Ankaragudžu (2,25)

18.00: (1,25) Fenerbahče (6,50) Hataj (10,5)

18.00: (2,45) Samsun (3,35) Bašakšehir (2,90)

Ponedeljak

19.00: (3,50) Karagumruk (3,50) Adana Demir (2,05)

19.00: (1,65) Trabzon (3,80) Alanja (5,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Turska 1GalatasarajBešiktašMilot Rašica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara