Detalj sa meča početkom decembra 2008. godine (© Reuters)
Detalj sa meča početkom decembra 2008. godine (© Reuters)

Igraju Siti – PSŽ, stadion poluprazan, nema golova, nema ni velikih zvezda

Vreme čitanja: 2min | sre. 11.08.21. | 14:34

Kako je bilo pre uticaja petro-dolara

Na terenu fudbaleri Mančester Sitija i Pari Sen Žermena. A utakmica malo koga interesuje. Na Etihadu svako drugo mesto prazno. Baš kao i mreže. Nula – nula. Tuga fudbala.

Beše nekad.

Izabrane vesti

Kako se sve u životu, samim tim i sportu menja, tako su se Građani i Sveci preobrazili od ne preterano interesantnih do timova koje svi jedva čekaju da gledaju. Sad bi bogatstvo dali – navijači francuskog kluba to već čine, izdvajajući skoro 1.000 evra za meč sa Strazburom – jer imaju priliku da vide Lionela Mesija. Ne samo njega, ali je Argentinac definitivno najtraktivniji pojedinac u sastavu Maurisija Poketina. A nije mali broj poklonika fudbala koji smatraju da su baš Siti i PSŽ glavni kandidati za osvajanje Lige šampiona maja 2022, pogotovo zbog novca sa Bliskog istoka uloženog u angažman pojačanja.

Pre snažnog uticaja petro-dolara jedni su se oslanjali na B evropsku produkciju, drugi mahom na francuske fudbalere. Nije ni čudo što su 3. decembra 2008. kad su se prvi put sreli privukli samo 25.626 ljudi na stadion Etihad. Ruku na srce, i to im je premija imajući i vidu da se radilo o susretu grupne faze Lige UEFA kupa i da su timovi igrali u sledećim sastavima. Duboko udahnite...

Mančester Siti: Hart – Zabaleta, Dan, Ben Haim, Garido – Kompani, Elano, Ajrland – Vasel, Staridž – Žo. Ušli: Maruvari, Evans, Haman. Trener: Mark Hjuz.

PSŽ: Landro – Traore, Kamara, Burijon, Sako – Pankrat, Makelekle, Klemen, Roten – Lujindula, Kežman. Igrali su još: Žili, Arman, Oro. Trener: Pol le Gven.

Uz svo poštovanje pojedinaca, a njih na prste jedne ruke možemo da pobrojimo, velika većina ovih momaka bi teško u najboljim godinama obezbedila mesto u sadašnjim sastavima pomenuta dva tima.

Kakva je razlika u kvalitetu možda se najbolje može videti po podatku da su i Englezi i Francuzi ispali u četvrtfinalu Liga UEFA kupa. Siti je poklekao pred Hamburgom, sada članom Druge lige Nemačke (ukupan rezultat 3:4), dok je Pari Sen Žermen glatko ispao od kijevskog Dinama (0:3).

I posle kažu da se novcem ne može kupiti uspeh. Doduše, potrebno je baš dosta novca, pošto su Građani od kraja sezone 2008/09 do danas potrošili na pojačanja 1.970.310.000 evra. PSŽ znano manje – 1.417.000 evra. Siti je preuzeo primat u Premijer ligi (pet titula u poslednjih devet godina), a Sveci u Ligi 1 (sedam kruna u devet prvenstava).

Jedino što nijedni, ni drugi (još) nemaju ono za čim čeznu. Ligu šampiona.


tagovi

Pari Sen ŽermenMančester Siti

Obaveštavaj me

Man. Siti
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara