Mauro Ikardi (©Starsport)
Mauro Ikardi (©Starsport)

Ikardi kao alfa mužjak i rika istanbulskih Lavova od 132 decibela: Bajern je pobedio, Bajern se uplašio

Vreme čitanja: 3min | sre. 25.10.23. | 12:28

Veliki su veliki jer priznaju kad je loše

Nije bilo tako davno. I trajalo je godinama. Real, Barselona, Bajern… Tri nedodirljiva tima, izdvojena na vrhu Evrope. Nisu morali svake godine da osvajaju Ligu šampiona, ali su uvek bili tu negde i svi su ih se plašili. Onda je zapretio Pari Sen Žermen, nije uspeo. Pa se javio Liverpul, kratkog je daha bilo. Na kraju je Mančester Siti preuzeo tu ulogu babaroge od koje svi beže.

A Bajern? Bajern je i dalje tu negde. Sila koju moraš da poštuješ. Ali utisak je da više ne moraš baš da je se plašiš. Štaviše, čini se da su Bavarci sinoć igrali u strahu. Jeste, pobedili su, ali veliki su veliki baš zato što priznaju kada nije bilo dobro i što su spremni na kritiku.

Izabrane vesti

Izvršni direktor Jan Kristijan Dresen iskreno kaže.

Sve do 70. minuta na tribinama smo pričali samo o tome da bismo bili srećni kada bismo kući krenuli sa 1:1”.

Ipak, Nemci ko Nemci, uzdržani, promišljeni, ne padaju u vatru zbog jednog poraza, ništa ne doživljavaju fatalistički. Pa ni Dresen nije sasvim nezadovoljan.

Kakva utakmica! Čitao sam da je izmerena buka od 132 decibela. I zaista smo se osećali kao da smo u mlaznom avionu dok smo gledali ovaj neverovatan fudbal. Zadovoljni smo. Ovaj tim nije izgubio već 37 uzastopnih utakmica u Ligi šampiona, 16 u nizu smo dobili. Niko nikada nije to uradio”.

Kraj Dresenovog izlaganja kao da je malo isprovocirao legendarnog Matijasa Zamera, sada stručnog konsultanta na Amazonu.

Iz Bajernove perspektive, kad tri četvrtine utakmice imaš ovako velike probleme ja bih se zabrinuo. I nije ovo prvi put. Jesmo igrali protiv zaista veoma dobrog tima, ali nije ovo najviši nivo. Čestitke za kraj, ali Bajern mora bolje”.

I ne govori ovo Zamer samo zato što je plaćen za to. Jozua Kimih je takođe bio samokritičan.

Nismo mogli do lopte, nismo ulazili u duele, olakšali smo im posao, nismo vršili pritisak. Dobro su koristili to i u prvom poluvremenu imali su mnogo, mnogo šansi”.

Baš mnogo. Neverovatno zvuči podatak da je Galata u prvom poluvremenu uputila čak 16 udaraca ka Bajernovom golu?! Nikome to nikad nije pošlo za rukom. Siti prošle sezone u četvrtfinalu Lige šampiona šutirao 17 puta, ali za svih 90 minuta. Galata za ceo meč čak 20 puta. Mančester junajted je dobacio do devet, Kopenhagen do 11. Nemački mediji ne kriju činjenicu: trebalo je da Turci vode posle prvih 45 minuta.

Bajern se zaledio u istanbulskom paklu”, piše zato nemački Skaj. Di Velt dodaje: “Bajern nije impresionirao igrom, samo efikasnošću”.

I to je razlika. Ono što su fudbaleri Galatasaraja promašivali suparnici iz Bajerna su pogađali. Galata je tako doživela prvi poraz na takmičarskim utakmicama posle 178 dana, još od gradskog derbija sa Bešiktašem prošle sezone. U međuvremenu su odigrali 23 utakmice, čak 20 dobili, tri odigrali nerešeno. Niko neće Lavovima zameriti za ovaj jedan.

IKARDIJEVIH 15 NA 16

Galatasaraj ima već četiri boda i izgleda i bolje od toga. Prvenstveno zaslugom Maura Ikardija, koji je i protiv Bajerna podsetio da je majstor, možda nekad neozbiljan ili okupiran ženama, ali svakako majstor. Svenu Ulrajhu je prodao “panjenku” u 30. minutu i tako stigao do svog 15. gola na 16 utakmica u svim takmičenjima ove sezone.

Iako sinoć nije ni trebalo da igra. Lekarski pregledi su preporučili da miruje. Okan Buruk je odluku ostavio igraču. Ikardi nije imao dilemu: “Ovo je ključan meč, moram da igram”. Baris Alper se za svaki slučaj zagrevao, Ikardi nije ni pomišljao da odustane.

Ove sezone je maltene sam izbacio tvrdoglavi Molden, pogodio za pobedu protiv Junajteda. Dva je dao Trabzonu, još dva Bešiktašu. To se posebno pamti. Sve skupa na 42 utakmice za Galatasaraj čak 38 golova. I 13 asistencija pride. Igrao je protiv 24 protivnika, pogađao protiv njih 17. Možda više nije za najveće klubove Evrope, ali za sve ostale je tata.

Dobro jutro, Lavovi. Bilo bi lako da zaćutim i gledam svoja posla posle poraza u važnom evropskom meču. Ali danas svima želim da kažem koliko sam srećan što sam ovde. Uprkos rezultatu, ne mogu da vam opišem koliko sam ponosan na ovaj tim”, napisao je jutros na društvenim mrežama.

Alfa mužjak na Bosforu. I najbolje utrošenih 10.000.000 evra.


tagovi

Mauro IkardiGalatasarajBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara