©AFP
©AFP

Ilić debitovao za Lil, ali dok se Dejvid pita dobijaće samo mrvice

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.02.24. | 16:59

Srbin upisao prve minute u Francuskoj zamenivši u završnici utakmice junaka pobede nad Klermonom (4:0)

Pravovremeno je reagovao Lil na minuloj zimskoj pijaci i praktično ukrao Kardifu već viđeno pojačanje, međutim angažman Andreja Ilića predstavljaće zalog Francuza za budućnost jer je sadašnjost kluba kada je u pitanju ofanziva u rukama Džonatana Dejvida. A sudeći po igrama, kanadski golgeter nema nameru da podeli minute sa Srbinom, kojem je umesto dobrodošlice odmah nagovastio da će morati da se naoruža strpljenjem dok bude čekao šansu sa klupe.

Sa dva gola Dejvid je trasirao pobedu Lila na domaćem terenu protiv Klermona, nastavio sa sjajnim partijama u 2024. godini i poveo klub do dragocenog trijumfa (4:0) u borbi za mesta koja vode u Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Doživeo je Kanađanin eksploziju prethodne sezone kada je postigao 24 pogotka u prvenstvu te se posle fenomenalne sezone našao na radaru brojnih klubova iz evropskog krema. Odlična takmičarska godina nadovezala se na prethodna vrlo dobra izdanja, međutim ostalo je pitanje da li Dejvid može da nastavi u istom ritmu i održi kontinuitet, a u periodu kada je to pitanje sve češće bilo tema centarfor Lila se probudio i ponovo postao strah i trepet za protivničke odbrane.

Posle skromnog učinka na početku sezone i dela jeseni tokom kojeg je imao i mesec i po dana golgeterskog posta, napadač rođen u Njujorku 2000. godine se probudio i po povratku sa novembarske reprezentativne pauze počeo da popunjava statističke kolone. Pogoci protiv Liona, Meca i Pari Sen Žermena predstavljali su idealan način da stavi tačku na kraj kalendarske godine, dok su po tri gola i asistencije u Kupu Francuske na megdanu niželigašu Golden Lionu uticala da dodatno podigne samopouzdanje.

Pokazao je Dejvid dovoljno u minulom periodu da se naže na listi želja timova kakvi su Milan i Čelsi, ali je ostao u Francuskoj i već protiv Klermona, u prvom susretu po zatvaranju zimske pijace, pokazao da je i mislima na mestu na koje je stigao pre pet godina iz Belgije.

Između dva gola Kanađanina u strelce se danas upisao i Benžamin Andre, dok je sve snove rivala pre odlaska na odmor srušio Žegrova bombom sa oko 25 metara. Četiri lopte u mreži gostiju uticale su da drugo poluvreme izgubi praktično svaki takmičarski značaj, te se ostovorio prostor za rezerviste.

Između ostalih, Paolo Foneska je odlučio da na test stavi i napadače koji će se boriti za ulogu Dejvidovog naslednika, a Portugalac je prednost dao sunarodniku Tijagu Moraisu, novajliji pridošlom iz Boaviste. Za razliku od 20-godišnjeg centarfora koji je imao nešto manje od pola sata da se predstavi novoj puublici, znatno skromniju ulogu Foneska je dodelio Iliću, te ostaje ubeležen zvanični debi nekadašnjeg đaka Partizana, međutim bez konkretnijeg učinka za oko 10 minuta provedenih na terenu.

Debi bez dileme predstavlja lep korak za Srbina, ali sudeći po igrama devetke Lila, Ilić će imati težak zadatak da pre leta izbori konkretniju minutažu.

LIGA 1 - 20. KOLO

Petak

Strazbur - PSŽ 1:2 (0:1)

/Bakva 68 - Embape 31, Asensio 49/

Subota

Ren - Monpelje 2:1 (1:0)

/Terije 3, Kalimuendo 48 - Savanije 73/

Nant - Lans 0:1 (0:0)

/Kostsa 48/

Nedelja

Monako - Avr 1:1 (0:0)

/Ben Jeder 63 - Fofana 65ag/

Lil - Klermon 4:0 (4:0)

/Dejvid 10, 38, Andre 24, Žegrova 40/

Mec - Lorijan 1:2 (1:1)

/Lamkel 22 - Bamba 19, Kaceris 58/

Rems - Tuluz 2:3 (0:3)

/Teuma 49, Akieme 90+1 - Mavisa 11, Babicka 31, Dalinga 45+2/

Brest - Nica u toku

20.45: (2,90) Lion (3,45) Marselj (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

KlermonLilAndrej IlićDžonatan DejvidFrancuskaFrancuska 1Liga 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara