Feran Đutgla (©Reuters)
Feran Đutgla (©Reuters)

Ima li Španija novog Davida Vilju? Luis Enrike dobio dilemu, Morata strepnju pred Mundijal

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.10.22. | 17:40

Mladi Feran Đutgla sjajnim partijama za Briž postao tema debate treba li da putuje na Svetsko prvenstvo u Kataru

Bliži se Mundijal u Kataru. Sastavi najboljih selekcija više-manje se znaju, ali biće sigurno određenih iznenađenja i prinudnih izostanaka zbog povreda. Jedan od neočekivanih poziva mogao bi da se dogodi u reprezentaciji Španije, pošto je ove jeseni u dresu Briža zablistao 23-godišnji Feran Đutgla.

U Španiji je već otvorena debata da li bi Luis Enrike trebalo da ga vodi u Katar i da li je Crvena furija konačno dobila špica koji će garantovati golove. Od Fernanda Toresa i Davida Vilje nije bilo takvog. Jeste Alvaro Morata trenutno na šestom mestu večite liste strelaca španske reprezentacije, ali sa svega 27 golova od 2014. godine, kada je prvi put obukao crveni dres A selekcije svoje zemlje. I pored toga što je bio trostruki strelac na poslednjem Evropskom prvenstvu, iskusni napadač nije među omiljenima u Španiji kada je reč o reprezentaciji.

Izabrane vesti

Otud će 29-godišnji špic strepeti narednih mesec i po dana zbog sjajne forme mladog Đutgle.

Debata da li fudbaler kog su se Espanjol i Barselona olako odrekli zaslužuje poziv Luisa Enrikea pokrenuta je posle nove sjajne partije u Ligi šampiona. Gol i asistencija srušili su u utorak uveče Atletiko Madrid (2:0), a od početka sezone Feran Đutgla je u 14 utakmica dao osam i asistirao za pet golova. Protiv Madriđana je za 86 minuta u igri, uz pogodak i asistenciju, imao tri dobijena duela s protivničkim igračima, dva osvojena poseda za svoj tim, dva šuta, 37 dodira s loptom, jednu stvorenu gol-šansu saigraču (ne računajući asistenciju), jedan presečen napad rivala...

Podsećanja radi, Barselona ga je letos pustila za svega 5.000.000 evra, a ovo mu je prvi profesionalni uguvor u karijeri. Igrao je Đutgla prošle zime u šest mečeva za Katalonce, a kako je Barselona u tom trenutku kuburila s napadačima, očekivalo se da će mu Ćavi pružiti šansu i tokom proleća. Ipak, ostao je na devet decembarsko-januarskih nastupa (ukupno 463 minuta), u kojima je jednom bio strelac (protiv Elčea u pobedi 3:2). Prethodno, veru u ovog igrača nije pokazao ni Espanjol, u kom je bio kapiten kroz mlađe selekcije i redovan u B timu, ali nije dobio šansu da zaigra za A tim plavo-belih.

Briž je pronašao način da iskoristi Đutglin potencijal, a pored golova u belgijskom prvenstvu odužio se i sa dva pogotka i dve asistencije u Ligi šampiona za maksimalnih devet bodova u grupi sa Atletiko Madridom, Portom i Bajer Leverkuzenom. Pojedini ga po stilu igre uveliko porede sa Davidom Viljom, najboljim strelcem u istoriji španske reprezentacije (59 golova) i tvrde da zaslužuje mesto među putnicima u Katar.

"Zadovoljan sam svojim igrama. Želim da pomognem Brižu da napravi velike stvari. Svetsko prvenstvo? Ovih mesec i po dana biće veoma važni po tom pitanju, ali idem korak po korak. Fokusiran sam na Briž, lepo mi je ovde jer osećam da me cene", izjavio je 23-godišnji napadač posle duela sa Atletikom.

Feran Đutgla, inače, dosad nije nastupao ni za jednu selekciju Španije. Ako ovako nastavi, neće biti izinenađenje ukoliko ga Luis Enrike pozove u Katar.


tagovi

Feran ĐutglaKlub BrižBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara