Petar Gigić (Star Sport)
Petar Gigić (Star Sport)

IMT iz penala do penala, ali Javor ide u osminu finala

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.11.23. | 17:08

Domaćinima nakon što su se u 85. minutu golom Lukovića izborili za penal seriju zadrhtale noge... Tragičari Glišić i Kodžić

Posle Čukaričkog i Napretka, Javor je treći tim koji je ovog popodneva izborio plasman u osminu finala Kupa Srbije nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Izbegao je IMT poraz u 90 minuta na krovu TC Stadion zahvaljujući izjednačujućem golu Miloša Lukovića (1:1), ali su domaćinima tokom penal saerije zadrhtale noge. Nikola Glišić i imenjak mu Kodžić promašivali su jedanaesterce u prvoj i trećoj seriji, dok su Ivanjičani bili besprekorni i pogodili sva četiri penala.

Dva različita poluvremena doneo je sudar IMT-a i Javora u šesnaestini finala Kupa Srbije. Zapravo, bilo je to oko 60 i kusur minuta uspavanke, a zatim četvrtina meča neuporedivo bržeg tempa, konkretnijih napada, uzbuđenja u oba šesnaesterca. Tačku na skromnu fudbalsku predstavu sredinom drugog poluvremena stavio je Petar Gigić. Jer nakon njegovog vodećeg gola iz 66. minuta, utakmica se okrenula naopačke.

Izabrane vesti

Osim činjenice da je IMT morao da juri rezultat, samim tim i da još žešće napadne gol rivala, udeo u tome ima i pojavljivanje Miloša Lukovića na terenu. Ušao je jedan od najperspektivnijih srpskih napadača u igru malo pre gola Gigića i krenuo da ređa šanse. Od 70. do 79. tri puta je pretio rivalu i kada je zaličilo da je 18-godišnjak možda i prekasno ušao, gosti su poklonili penal, koji je u izjednačenje i kasniju penal seriju pretočio upravo mlađi od braće Luković. On je za razliku od saigrača, bio siguran izvođač kaznenog udarca u 85. minutu udahnuvši nadu IMT-u. Ali sudeći momentalnom uticaju u napadačkoj igri koji je Luković doneo ulaskom na teren, jasno je da bi IMT imao daleko veće šanse za prolaz da je autor pet superligaških golova ove sezone igrao od starta.

U odnosu na okršaj pre četiri dana protiv Crvene zvezde, Nebojša Jandrić je promenio čak osmoricu fudbalera u polju, a ponovio samo Nikolu Krstića i Milana Delevića, uz golmana Bojana Vukmirovića u startnoj postavi. Najbolji strelac tima Miloš Luković ostao je na klupi, dok je njegovom bratu Luki pripalo mesto najisturenijeg u timu.

Sličnu stvar je uradio i Jandrićev kolega iz protivničkog tabora Radovan Ćurčić i promenio takođe osmoricu fudbalera u poređenju sa najsvežijim porazom od Napretka u Ivanjici. A izostanak Luke Gojkovića osetio se na kreaciji Ivanjičana u prvom delu igre koja praktično nije postovala. Golman domaćina Vukmirović gotovo da nije morao ni da stoji među stativama. Jedinu “pretnju” malo po isteku pola sata igre, oličenu u blokiranom udarcu Dukurea Bubakarija sa dvadsetak metara, rutinski je pokupio.

Dok je Javor bezuspešno pokušavao da probije domaćina po desnoj strani preko Ibrahime Tanka, Traktoristi su se oslanjali na Nikolu Glišića koji je do sredine prvog poluvremena namestio dve solidne šanse saigračima. Već u sedmom minutu spojio je Krstića sa golom, ali je izostala preciznija završnica, dok je u 25. udarac Radočaja iskosa lagano neutralisao Raičević. Trzaj Luke Lukovića glavom i lopta pravo u naručje golmana gostiju u 40. minutu zaokružila je sve iole interesantno što se moglo videti u prvom delu susreta.

Počeli su treneri da menjaju u drugom poluvremenu, a Ćurčiću se ubacivanje Selenića u igru i te kako isplatilo. Upravo je 24-godišnji rezervista nacrtao loptu na glavu Gigiću, a špic Javora trznuo dovoljno dobro da nakon odbrane Vukmirovića dobije šansu za popravni i posle odbitka smesti loptu u mrežu. I koji minut ranije mogao je tim sa Stadiona kraj Moravice do prednosti, da Bosić nakon savršene duge lopte Bubakarija nije zastao u završnici i umesto da istrči sam pred golmana, dozvolio Milanu Deletiću da ga blokira.

Selenić se ispostavio kao pun pogodak Radovana Čurčića ne samo zbog doprinosa iz igre već i zbog penala u četvrtoj seriji kojim je odveo Javor dalje. Pre Selenića redom su pogađali Gojković, Adamović i Milošević, dok su dvojica preciznih izvođača za IMT bili Luka Luković i Veljko Kievčanin.


KUP SRBIJE, 1/16 FINALA

IMT – JAVOR MATIS 1:1 (1:5 posle penala)

TC Stadion

Gledalaca: 100

Sudija: Milan Ilić

IMT (4-2-3-1): Vukmirović – Glišić, Delvević, Savić, Džinović – Ajdinović, Krstić (od 65. Luković) – Radočaj, Čarapić (od 59. Ćirković), Stamenić (od 46. Kijevčanin) - Luković

JAVOR MATIS (4-3-3): Raičević - Ilić, Kopitović (od 65. Skoko), Obradović, Milošević - Bubakari, Adamović, Petrović (od 75. Gojković) – Tanko (od 46. Selenić), Gigić (od 82. Lue), Bosić (od 82. Miletić).



KUP SRBIJE, ŠESNAESTINA FINALA

BASK – Radnički 1923 2:4 (1:1)

Dinamo Pančevo - Voždovac 0:5 (0:4)

Grafičar – Spartak Subotica 2:0 (0:0)

Inđija – Kolubara 4:1 (1:1)

Jedinstvo Ub – Partizan 0:1 (0:0)

OFK Vršac – Mladost Lučani 3:1 (2:0)

Radnički Sremska Mitrovica – Radnik Surdulica 2:0 (2:0)

Sloboda Užice – Napredak Kruševac 0:0, posle penala 4:5

Radnički Novi Beograd - Čukarički 0:0, posle penala 3:5

IMT - Javor 1:1, posle penala 2:4

Mačva - Mladost Novi Sad 0:1 (0:1)

Železničar Pančevo - Novi Pazar 0:1 (0:0)

Metalac - Radnički Niš 0:3 (0:2)

RFK Novi Sad - Vojvodina 0:2 (0:0)

Ranije

Smederevo – TSC 1:1 (penalma 5:4)

Trajal – Crvena zvezda 0:6

 


tagovi

Kup SrbijeIMTJavorPetar GigićMiloš Luković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara