IN MEMORIAM: Rodžer Hant

Vreme čitanja: 2min | uto. 28.09.21. | 16:37

Preminuo jedan od najboljih engleskih fudbalera svih vremena...

Jedan od najvećih engleskih fudbalera svih vremena - Rodžer Hant, preminuo je jutros u 83. godini posle duge i teške bolesti. Drugi strelac u istoriji Liverpula sa 285 golova (prvi je Jan Raš) bio je jedan od najvažnijih šrafova u timu Alfa Remzija koji je 1966. stigao do titule prvaka sveta, jedine za Gordi Albion za sada.

Hant je ostao u senci svog partnera u napadu Džefa Harsta, strelca het-trika u finalu protiv Nemaca, ali i pored toga njegov doprinos na Ostrvu ne zaboravljaju. Odigrao je svih šest utakmica na turniru i postigao tri gola - jedan protiv Meksika i dva u sudaru sa Francuskom.

Izabrane vesti

Za Englesku je odigrao ukupno 34 utakmice i postigao 18 pogodaka.

Rodžer Hant bio je ključni igrač u ekipi Bila Šenklija što je krajem pedesetih i početkom šezdesetih počela da udara temelj za izgradnju najvećeg ostrvskog i svakako jednog od najvećih klubova na planeti.

U sezoni 1961/62, kad je Liverpul ušao u elitu, na 41 utakmici postigao je 41 gol. Osam godina zaredom bio je prva puška Redsa, a posebno se pamte golovi iz šampionskih sezona 1963/64 i 1965/66. U prvoj je postigao 31, u drugoj 29 komada.

U prvom Liverpulovom osvajanju FA kupa 1965. (protiv Lidsa 2:1) Hant je takođe ugradio jedan pogodak.

I pored neverovatne statistike za ono vreme Rodžer Hant je često etiketiran kao napadač koji mnogo promašuje. Bil Šenkli je jednom prilikom govoreći o toj temi kazao: "Da, Rodžer ume ponekad da promaši, ali uvek se nađe na pravom mestu da bi mogao da promaši".

Posle 11 godina na Enfildu (1958-1969) Hant je još tri godine igrao za Bolton, posle čega se povukao. Imao je tada 34 godine.

Odlaskom Rodžera Hanta od šampionskog sastava Engleske sa Mundijala 1966. ostala su još samo tri preživela člana: Bobi Čarlton, Džef Harst i Džordž Koen. Od maja 2018. preminula su čak šestorica.


tagovi

In memoriam

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara