Đani Infantino (©Reuters)
Đani Infantino (©Reuters)

Infantino decidiran: Svetsko klupsko prvenstvo sa 32 tima od 2025!

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.12.22. | 12:53

Uprkos primedbama Uefe i evropskih klubova

Uefa je protiv, čini se i većina evropskih klubova, ali Đani Infantino ne odustaje i najavljuje još jedno grandiozno fudbalsko takmičenje. Prvi čovek Fife objavio je danas da će od 2025. startovati reformisano Svetsko klupsko prvenstvo na kome će igrati 32 kluba!

Istina, umesto da se o klupskom prvaku sveta odlučuje svake zime, turnir će se ubuduće igrati na svake četiri sezone. Što znači da će na njemu učestvovati poslednja četiri šampiona Evrope, Južne Amerike, Azije, Afrike, KONKAKAF zone i Okeanije. Pride će Evropa i Južna Amerika imati po osam predstavnika, pretpostavlja se četiri poražena finalista Lige šampiona. Ko će igrati ako, primera radi, dva kluba igraju sva četiri finala ostaje da se vidi.

Izabrane vesti

Uefa se do sada opirala ovakvoj ideji jer se pribojava da bi novo Svetsko klupsko prvenstvo – koje se do sada s punom pažnjom pratilo samo u Južnoj Americi – postati popularnije od Lige šampiona. I klubovi su bili protiv, navodno zbog brige o zgusnutom kalendaru, ali se spekuliše da bi Fifa mogla da ih odobrovolji nagradnim fondom od oko 170.000.000 evra.

Treba ipak reći da je Evropska klupska asocijacija (ECA) tokom Mundijala trebalo da razgovara sa Infantinom, ali je on odustao u poslednjem trenutku kada je shvatio da neće dobiti podršku.

Očigledno je da ne odustaje. Štaviše, najavljuje još novih takmičenja za fudbalerke. Recimo, osnivanje Svetskog klupskog prvenstva za žene, pa i Mundijala za futsalerke.

Sa druge strane, zadovoljan time kako je izgledala grupna faza Mundijala u Kataru – za koji kaže da je najbolje Svetsko prvenstvo u istoriji – priznaje da će se opet razgovarati o predlogu da na narednom turniru, onom iz 2026. na kome će prvi put učestvovati 48 ekipa, grupe čine po tri reprezentacije.

Grupe sa četiri tima su na ovom Mundijalu bile veliki uspeh i kad gledamo neka druga velika takmičenja, poput Evropskog prvenstva, mislim da su grupe sa četiri selekcije neverovatne. Moramo da opet diskutujemo o formatu – 16 grupa od tri reprezentacije ili 12 od četiri? To će biti na agenda na narednim sastancima”, rekao je Infantino.

Ne krije ni da je Mundijal – suprotno volji većine – proširen zbog novca.

Prihodi će skočiti od TV prava, sponzorskih ugovora, prodaje ulaznica, igraćemo na ogromnim stadionima na kojima se obično igra američki fudbal… U ovom ciklusu smo zaradili 7.500.000.000 dolara, to je 1.000.000.000 više nego ranije, i to u doba pandemije… Za sledeći ciklus planiramo budžet od 11.000.000.000 dolara, a od toga će čak 10.000.000.000 da se vrati direktno fudbalu”.

Dodao je i da će posle dvogodišnjih konsultacija biti usvojena nova pravila o transferima. Menadžeri će ubuduće morati da imaju licence, a biće uvedeno i ograničenje na procente koji mogu da pripadnu fudbalskim agentima.


tagovi

FIFAĐani InfantinoKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara