Andres Inijesta na konferenciji za medije (©AFP)
Andres Inijesta na konferenciji za medije (©AFP)

Inijesta pre konačnog odlaska iz Japana doveo još jednom Barselonu

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.06.23. | 10:29

Prijateljski meč Visel Kobea i Katalonaca igra se od 12.30 časova, na terenu su i Levandovski, Fati, Gavi, Tores...

Legendarni španski fudbaler Andres Inijesta ovog utorka će se zvanično oprostiti od japanskog fudbala i Visela Kobea, a za tu priliku organizovao je spektakl. Japanski prvoligaš će od 12.30 časova u Kobeu odigrati prijateljsku utakmicu sa Barselonom, koja je na istok Azije doputovala u gotovo kompletnom sastavu.

Robert Levandovski, Gavi, Mark Andres Ter Štegen, Ansu Fati, Frank de Jong, Serđi Roberto, Rafinja, Feran Tores… Svi oni su otputovali u Kobe iako im se sezona zvanično završila ovog vikenda, kako bi ulepšali odlazak Inijeste. Odlazak iz Japana, zvanično ne i iz fudbala, pošto je 39-godišnji vezista poručio da namerava da igra još malo, samo na nekom slabijem nivou. Gde tačno, još nije poznato.

Izabrane vesti

Inijesta je igrao za prvi tim Barselone od 2002. do 2018. godine, veći deo karijere provevši u tandemu sa sadašnjim trenerom Katalonaca Ćavijem Ernandezom. Posle toga se, mimo svih očekivanja preselio u Japan, a ono što je još neverovatnije – odigrao je 133 utakmice za Visel Kobe tokom prethodnih pet sezona. Mnogi bi odavno digli ruke od fudbala, ali očigledno je gospodinu rođenom u Fuentealbilji bilo lepo u Zemlji izlazećeg sunca.

U dresu Barselone Inijesta je odigrao 674 zvanična meča, uz učinak od 57 golova i 137 asistencija. U tom periodu je sa Kataloncima četiri puta osvojio Ligu šampiona, devet puta je bio prvak Španije, a u tri navrata i prvak sveta. Uz to je šest puta osvajao Kup kralja, u tri navrata Superkup Evrope, a još sedam puta Superkup Španije. Za reprezentaciju Španije je Inijesta nastupio 131 puta, osvojio je sa Crvenom furijom jedan Mundijal (2010. godine) i dva Evropska prvenstva (2008. i 2012). Sa navikom osvajanja medalja nastavio je i u Japanu, 2019. je Viselu doneo Kup Japana, a naredne godine i nacionalni superkup.

12.30: (5,80) Visel Kobe (4,30) Barselona (1,48)

Ideja organizatora je bila da Inijesta danas odigra po pola utakmice za Visel i Barselonu, ali se Japancima to nije dopalo. Umesto toga, čitav meč će provesti u dresu tima iz Kobea, trenutnog lidera šampionata Japana.

Kada nema poena i medalja na talonu, onda možemo da uživamo u igri. Potrudićemo se da se provedemo svi što bolje na terenu. Ne znam baš da li će da bude žurka, ali biće svakako prelepo. Znamo svi šta znači kada dođe jedna Barselona ovde. Meni će da ovo bude nešto posebno, biće svojevrsni oproštaj od Japana i japanskih navijača. Nadam se da će i ljudi na tribinama baš kao i igrači da se lepo provedu“, poručio je Inijesta, kojem će zvanično ugovor sa Viselom da istekne tek poslednjeg dana juna, tako da u teoriji još može da odigra neku takmičarsku utakmicu za Japance.

Inače, ovo je drugi put da je Inijesta doveo Barselonu u Kobe. Prvi put su ove dve ekipe odigrale prijateljski meč 2019. godine, kada su Katalonci trijumfovali sa 2:0, golovima sadašnjeg napadača Selte Karlesa Pereza.

Ćavi Ernandez u Japan od prvotimaca nije poveo samo povređene Pedrija i Ronalda Arauha, kao ni Đordija Albu i Seđija Busketsa, koji su napustili klub jer su im istekli ugovori. Sa prvim timom je strateg Katalonaca poveo i nekolicinu omladinaca, koji će dobiti šansu da se istaknu i tako konkurišu za promociju u seniorski fudbal. Đulijan Arauho bi mogao da debituje, a od mlađih mesto u avionu su našli još i Pau Prim, Dani Rodrigez, Unaj Ernandez, Mark Điju, Ektor Fort i Arnau Tenas.

PRIJATELJSKA UTAKMICA

Utorak

12.30: (5,80) Visel Kobe (4,30) Barselona (1,48)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Prijateljske utakmiceVisel KobeBarselonaAndres Inijesta

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara