Robert Levandovski i Đoan Laporta na nedavnoj prezentaciji (©Reuters)
Robert Levandovski i Đoan Laporta na nedavnoj prezentaciji (©Reuters)

Injekcija od 700.000.000 evra nije dovoljna: Barsa ne može da registruje pojačanja, Alonso čeka

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.08.22. | 01:05

Klub mora da obezbedi još novca kako bi ispunio propisane uslove La Lige, najverovatnije i da proda neke starosedeoce...

Brzo je Barselona došla iz situacije da se nalazi pred prosjačkim štapom, do finansijske injekcije od 700.000.000 evra sa kojim su obezbeđeni veliki potpisi ovog leta. Tačnije, predsednik Đoan Laporta smislio je način kako da u kasu unese čak 707.500.000 evra kroz tri različita manevra i tako ugasi požar koji traje od početka pandemije virusa korona.

Laporta je posle konsultacija sa ekonomskim stručnjacima povukao neke nepopularne, ali bitne poteze kojim je obezbedio uslove za normalno funkcionisanje kluba. Prvo je kompaniji Sixth Street prodao 10 odsto svih prihoda za televizijska prava u narednih 25 godina za sumu od 207.500.000 evra. Nedugo zatim je istom kupcu dao još 15 odsto za isti period, sada za 400.000.000 evra, da bi zatim prodao 24,5 odsto prava na korišćenje klupskog logoa za 100.000.000 evra.

Izabrane vesti

Barselona je dugoročno izgubila mnogo, ali je sada zaradila brdo para čime se delimično nivelisala teška ekonomska situacija sa dugom većim od milijardu i po evra. Međutim, sa prilivom tolikog novca, sportski sektor se malo zabrojao i došao u situaciju da sedam dana pre utakmice sa Rajo Valjekanom na startu prvenstva ne može da registruje nijedno pojačanje, niti da ozvaniči dva produžetka ugovora.

13. avgust, 21.00: (1,25) Barselona (6,75) Rajo Valjekano (13,0)

Kako javljaju katalonski mediji, La Liga još od utorka češlja kompletnu dokumentaciju dostavljenu sa stadiona Kamp Nou, a posle obrađenih svih podataka u klub je stigao dopis u kojem se potvrđuje da nisu ispunjeni svi uslovi za dobijanje potrebne dozvole kako bi se uneli svi poslovi u knjige.

La Liga je, naime, čelnicima Barselone je potrebno još novca, tačnije još 100.000.000 evra kako bi prošao rigorozne kontrole i registrovao dolaske Roberta Levandovskog, Rafinje, Žila Kundea, Franka Kesija i Andreasa Kristensena, odnosno nove ugovore za Usmana Dembelea i Serđija Roberta. To znači da Barsa mora da proda još 24,5 odsto prava na korišćenje klupskog logoa. I to nije sve.

Barseloni je naloženo da mora da spusti ukupnu sumu novca izdvojenu za plate igrača, na limite dozvoljene od strane La Lige. To automatski znači da klub do kraja prelaznog roka da proda nekoliko igrača, najverovatnije Frenkija de Jonga i Memfisa Depaja, možda i Pjera Emerika Obamejana kako bi se napravile potrebne korekcije.

Uprkos sadašnjoj poziciji, u Barseloni nema preterane uznemirenosti i već se najavljuje da će biti prodat pomenuti paket, a verovatno zatim i biti prodati neki od igrača koji su sada višak.

Dok se u Barseloni sve ovo dešava, Markos Alonso se prema tvrdnjama lista Mundo Deportivo oprostio od saigrača u Čelsiju posle jutarnjeg treninga i spreman je da potpiše za katalonskog velikana. Za razliku od kapitena Cezara Aspilikuete koji je posle dosta ubeđivanja produžio ugovor na još dve godine, u Čelsiju nemaju ništa protiv Alonsovog odlaska s obzirom da je za 73.000.000 evra stigao Mark Kukurelja.

Sada se samo čeka konačni dogovor Barse i Čelsija, odnosno da španski klub reši svoje finansijske probleme. Prema nekim informacijama, Plavci bi za Alonsa mogli da dobiju nešto manje od 10.000.000 evra na ime obeštećenja.


tagovi

Đoan LaportaMarkos AlonsoRafinjaRobert Levandovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara