Interov decembarski sindrom unervozio Kontea

Vreme čitanja: 10min | ned. 15.12.19. | 11:02

Fjorentina nije izgubila od Nerazura na poslednjih pet dvoboja na Frankiju. Juve - trio Digualdo samo u urgentnim situacijama. Milan slavi svoj 120. rođendan protiv Sasuola. Roma i dalje ima najviše povređenih igrača u Seriji A. Andrea Beloti bi trebalo da bude spreman za meč sa Veronom na Bentegodiju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Remi sa Romom, poraz od Barselone, povrede i umor ključnih igrača razdražili su prilično Antonija Kontea koji je tražio od kluba da otkaže uobičajenu konferenciju za novinare zbog jednog pisma jednog čitaoca objavljenog u Korijereu delo sport. Inter nije pobedio pet godina u Firenci i u ovoj deceniji je decembar tradicionalno bio koban za ambicije Intera. Juventus, uprkos odsustvima Kvadrada i Pjanića zbog kartona ne bi trebalo da ima problema sa Udinezeom, iako nećemo videti od prvog minuta trio “Digualdo” (Dibala, Iguain, Ronaldo). Isto važi i za Romu koja neće imati startni defanizvini tandem ispred Pau Lopeza (Smoling povređen, Mančini preskače meč zbog kartona). Atalanta će u Bolonji igrati sa Malinovskim i Pašalićem umesto Iličića i Papu Gomeza. Milan slavi 120 godina postojanja sa Sasuolom na San Siru s željom da prvi put u ovoj sezoni veže tri pobede. U Veroni bi trebali da vidimo mali srpski derbi između Darka Lazovića i Saše Lukića koji se oporavio od povrede i trebalo bi da zaigra od prvog minuta. 

Izabrane vesti

FJORENTINA –  INTER

Fjorentina nije izgubila od Intera na poslednjih pet dvoboja na Frankiju: tri pobede i dva remija. Ljubičasti od 2000. godine nisu imali taku dugi niz utakmica bez poraza u Firenci od Nerazura. Međutim, Montelini izabranici su izgubili četiri poslednja meča u Seriji A i sledeće dve utakmice protiv Intera i Rome su poslednja šansa za nekadašnjeg Aeroplanina da zadrži svoje radno mesto. Fjorentina ima sve igrače na raspolaganju sa izuzetkom Riberija koji će se vratiti na teren tek u februaru sledeće godine. Kada se pogleda startna postava i klupa Ljubičastih jasno je da bi svojim kvalitetom morali da se bore barem za Ligu Evrope. 

Montela ima samo jednu dilemu oko sastava za meč sa Interom i tu u napadu između našeg  Vlahovića i Boatenga. Prema poslednjim inforamacijama Boateng je u blagoj prednosti, ali neće biti iznenađenje ako Dušan, treći put zaredom, bude starter.

FJORENTINA 3-5-2: Drongovski; Milenković, Pecelja, Kaseres; Lirola, Pulgar, Badelj, Kastrovili, Dalbert; Kjeza, Boateng

Decembarski sindrom ponovo je  uhvatio Inter. Svedok nervoze u Apijano Đentileu je i otkazivanje konferencije za novinare zbog jednog članka u Korijereu delo Sport. Posebno je iritiran Antonio Konte koji se našao na udaru kritike jednog čitaoca čije je pismo objavljeno u sportskom dnevniku. Remi sa Romom i ispadanje iz Lige šampiona su samo donekle ublaženi prvim mesto i prednošću od dva pobeda na tabeli nad Juventusom zahvaljujući pobedi Lacija nad Bjankonerima. Stramačoni, Macari, Mančini i Spaleti su svi odreda pali na decembarskim ispitima u ovoj deceniji: ili je konzumiran kraj šampionskih ambicija Intera ili je označen početak kraja snova o skudetu ili mestu u Ligi šampiona u poslednjem mesecu u godini. 

Inter je ovoj sezoni ostvario maksimalan učinak na gostovanjima u Seriji A: sedam mečeva, sedam pobeda. Samo su Juventus i Milan u svojim istorijama imali duže uspešne serije na gostovanjima od aktuelne Interove. 

Nerazuri stižu u Firencu bez gotovo kompletnog startnog veznog reda plus Brozović kome je duša, već nekoliko nedelja, u nosu zbog čega pravi i početničke greške. Problem Intera je što ne fale samo Sensi, Barela i Asamoa, već i što rezervne linije nedostaju: Galjardini je povređen, a Kandreva je rovit, tako da je 17-ogodišnji Agume jedina alternativa na klupi. Na listu povređenih teba dodati i Sančeza koji će se vratiti na teren tek posle novogodišnjih praznika. U odbrani bi mogao da dobije predah, iz predostrožnosti, Godin koji je odigrao možda i svoje najbolje mečeve u dresu Intera protiv Rome i Barselone. 

INTER 3-5-2: Handanović; Škrinjar, De Fraj, Bastoni; Lazaro, Vesino, Borha Valero, Brozović, D’Ambrozio; Lukaku, Lautaro Martinez

MILAN – SASUOLO

Milan slavi svoj 120. rođendan protiv Sasuola. Rosoneri su vezali tri pozitvna rezultata u prvenstvu, od kojih dve uzastopne pobede u gostima (Parma i Bolonja) i sada žele da poprave skor i na San Siru. Ovo je jedan od najgorih početaka sezone Milana na domaćem terenu, samo dve pobede uz dva remija i tri poraza. To je peti najlošiji start u vekovnoj istoriji Rosonera. 

Stefano Pioli je orijentisan da potvrdi tim iz Bolonje, štaviše, moglo bi se reći da je trener Milana već formirao svoju startnu postavu koja će se menjati samo zbog kartona i povreda. Do januarskog prelaznog roka i povratka Zlatana Ibrahimovića, Kšištof Pjontek može da bude miran kada je u pitanju njegov status. U Milanu se nadaju da se Poljak sa golom i dobrom igrom na Dal’Ari odblokirao i da je od prošle nedelje za njega počeo novi šampionat.

MILAN 4-3-3: Donaruma; Konti, Musakjo, Romanjoli, Ernandez; Kesi, Benaser, Bonaventura; Suso, Pjontek, Čalhanoglu.

Sasuolo ni na jednom stadionu u Italiji, osim na svom u Ređo Emiliji, nije ostvario toliko pobeda kao na San Siru. Uz to, De Zerbijev tim se sa poslednja tri gostovanja vratio uvek sa bodovima (dva remija i pobeda). Ipak, nije isključeno da Sasuolo primeni rotaciju imajući u vidu da će tokom sledeće nedelje nadoknaditi meč sa Brešom koji je bio odložen zbog smrti vlasnika kluba Đorđa Skvincija

Sasuolo neće moći da računa na svog prvog golmana Konsiljija. Posle dva meča tinejdžera Turatija na gol Sasuola protiv Milana bi trebalo da stane Pegolo. Van stroja će do kraja godine biti Kirikeš i Defrel. Među starterima bi trebao da bude naš Filip Đuričić koji je bio najbolji igrač tima protiv Kaljarija prošle nedelje. Najavljuje se da bi De Zerbi mogao da igra praktično sa četiri napadača na San Siru što navodi na zaključak da Sasuolo, posle Juventusa, želi da stavi na muke i Milan ne njegovom bunjištu. 

SASUOLO 4-2-3-1: Pegolo; Toljan, Marlon, Romanja, Kirjakopulos; Manjanei, Lokateli; Berardi, Boga; Kaputo.

BOLONJA – ATALANTA

Bolonja je izgubila čak sedam poslednjih duela sa Atalantom, od kojih četiri na Dal’Ari. Tim Siniše Mihajlovića ima samo sa Juventusom tako negativnu seriju. Takođe, uprkos velikom podvigu (pobedi nad Napolijem) u poslednjih 12 kola, Bolonja je osvojila samo 9 bodova. 

Krejči nije uspeo da se oporavi kao i Sorijano, tako će Siniša Mihajlović morati da izabere između Mbajea i Densvila startera u ulozi levog beka. S druge strane, umesto Sorijana će igrati Džemaili ili Svanberga.Takođe će biti otvoreno pitanje do kraja ko će od trojice špiceva igrati ovogo popodneva: Palasio, Destro ili Santander? 

BOLONJA 4-2-3-1: Skorupski, Tomijasu, Bani, Danilo, Mbaje; Medel, Poli; Orsolini, Svanberg, Sansone; Palasio.

Atalanta dolazi u velikom zaletu na gostovanje Bolonji. Posle istorijskog plasmana u osminu finala Lige šampiona, Dea ne želi da se zaustavi u šampionatu, tim pre što ne sme da ispusti korak sa Romom, Kaljarijem i Lacijem. Zapata je i dalje van stoja, Iličić je rovit dok će Papu Gomez, imajući u vidu svoje godine i važnost u Gaspeinijevom timu, dobiti mali predah. Umesto Papu Gomeza i i Iličića, trebalo bi da igraju, iza leđa Murijela, Malinovski i Pašalić. Ukrajinac i Hrvat su apsolutno opravdali poverenje u prethodnim mečevima i pokazali da je familija Prekasi još jednom napravila odličan posao kada ih angažovala

ATALANTA 3-4-2-1: Golini; Toloi, Đimsiti, Palomino; Kastanj, De Ron, Frojler, Gosens; Pašalić, Malinovski; Murijel.

JUVENTUS – UDINEZE

Istorija nam kaže da na meču Juvea i Udinezea u Torinu “X” ne izlazi nikad, odnosno od 1990. godine. Od tada pa do danas, Stara dama je zabeležila 20 pobeda a tim iz Friulija pet. Takođe, od kako je Sari došao na klupu Juvea, uključujući i utakmice Lige šampiona, samo se Sasuolo spasao poraza na Alijanc stadionu. 

Zvezde su se osmehnule Maurciju Sariju. Trener Juvea ne može da računa na dva krucijalna elementa u svom timu, Kvadrada i Pjanića, zbog kartona, ali će zato imati na raspolaganju Bentankura, Daglasa Kostu i Remzija. Sva trojica pomenutih igrača su se oporavila brže nego što se mislilo, ipak samo bi Bentankur trebalo da počne meč dok će Brazilac i Velšanin čekati šansu na klupi. 

Sari je na konferenciji za novinare stavio do znanja da još nije zrelo vreme da se vidi trozubac Dibal-Iguain-Ronaldo od prvog minuta, odnosno da će samo u određenim sitaucijama njih trojica igrati zajedno. U prevodu, to je poslednji as u rukavu koji Sari želi da čuva samo za urgentne situacije. Priliku da zaigra od prvog minuta bi trebalo da dobije Emre Džan koji je u prednosti nad Rabioom

JUVENTUS 4-3-1-2: Ščešni, Danilo, Bonuči, De Liht, Aleks Sandro; Emre Džan, Bentankur, Matuidi; Bernardeski; Dibala, Ronaldo

Udineze ima veliki problem sa golovima. Posle Spala, Udineze je najneefikasniji tim Serije A: samo deset golova na prvih 15 mečeva. Na čak sedam mečeva u ovom prvensttvu Udineze nije postigao gol, a samo je Kevin Lazanja, od igrača pod dirignetskom palicom Luke Gotija, uspeo da postigne gol u Torinu protiv Juvea. 

Udineze dolazi u glavni grad Pijemontea bez trojice povređenih igrača (Jajalo, Samir i Sema). Jedini velika nepoznanica oko sastava Udinezea se odnosi na levog spoljnog igrača u veznom redu: Opoku li Ter Avest

UDINEZE 3-5-2: Muso; De Majo, Ekong, Nujtink; Ter Avest, Fofana, Mandragora, De Paul, Larsen; Okaka, Lazanja.

ROMA – SPAL

Roma ima otvoren račun sa Spalom. Tim iz Ferare može da se pohvali da je jedini pobedio Đalorose oba puta u prošloj sezoni. Roma je u poslednjim mečevima u šampionatu značajno poboljšala učinak na svom terenu (tri uzastopne pobede), paralelno je ojačala odbranu koja sada prima mnogo manje golova nego na startu šampionata i postiže, barem na Olimpiku, barem dva gola ili više. 

Roma ima i dalje najviše povređenih igrača u Seriji A. Van stroja su Mirante, Smoling, Santon, Kristante, Pastore, Zapakosta i Klajvert. Povređenim fudbalerima treba dodati još jedno bolno odsustvo: Mančini će propustiti meč zbog kartona. Dakle, Roma će protiv Spala igrati bez startnog para centralnih defanzivaca (Mančini- Smoling) i Fonseka još nije odlučio definitivno da li da pored Facija igra Huan Žesus ili Četin. U odbrambenu liniju se vraća Kolarov pošto je predahnuo u Ligi Evrope protiv Volfzberga dok će se Spinacola premestiti na desni bok.

Portugalski stručnjak ima još jedan rebus koji mora da reši i on se odnosi na baraž između Perotija i Mhitarjana. Zaniolo i Pelegrini su sigurni starteri iza leđa Džeka dok je Jermen u prednosti nad Holanđaninom. 

ROMA 4-2-3-1: Pau Lopez; Spinacola, Facio, Huan Žesus, Kolarov; Dijavara, Veretu; Zaniolo, Pelegrini, Mhitarjan (Peroti); Džeko

Spal je samo dva puta u svojoj istoriji uspeo da pobedi Romu u Večnom gradu, uključujući i prošlogodišnji uspeh. U ovoj sezoni Spal je postavio nekoliko negativnih rekorda. U Evropi, u ligama “Petice” samo je Votford postigao tako malo golova kao Spal, samo devet. Uz to Spal je na gostovanjima u tekućem šampionatu osvojio samo jedan bod (protiv Udinezea) i zatresao samo jednom mrežu (na San Siru protiv Intera). 

Trener Sempliči je morao da ostavi u Ferari nekoliko fudbalera: Kurtića, zbog kartona, dok su povređeni Reka, Sala kao i D’Alesandro i Fares koje ćemo videti tek na proleće. Utkmica na Olimpiku će imati poseban ukus za Petanju koji se nalazi na listi Rominih želja za januarski prelazni rok uprkos slabijem učinku italijanskog centarfora u odnosu na prethodne dve sezone i promašena dva penala koji su koštali tri boda Spal (protiv Udineza im je izmakla pobeda, a protiv Breše remi).

SPAL 4-3-1–2: Beriša; ČonekTomović, Vikari, Igor; Misiroli, Valdifjori, Murđa; Valoti; Flokari, Petanja.

VERONA – TORINO

U odbranu Verone se vraća jedan od najperspektivnijih defanzivaca u Seriji A Maraš Kumbula. Sa mladim reprezentativcem Albanije u sastavu, Verona prima u proseku manje od jednog gola po utakmici, bez njega preko dva, na poslednja dva meča čak šest. U trojnu defanzivnu liniju se vraća i Ginter koji je preskočio meč sa Atalantom zbog kartona dok će protiv Torina odsustvovati Davidovič

Problem Verone ostaje završnica. Igrači Ivana Jurića rade sve dobro do protivničkog šesnaesterca, kada im, po pravilu, nedostaje završni pas ili udarac na gol. Nijedan tim u Seriji A ne šutira tako malo puta na protivnička vrata kao Verona, tek 3,3 put po utakmici. To objašnjava zašto Verona postiže manje od jednog gola u proseku po utakmici. Jedini baraž za mesto među starterima je između Vera i Zakanjija. Naš Darko Lazović će biti, po običaju, na svojoj poziciji. 

VERONA 3-4-2-1: Silvestri; Rahmani, Kumbula, Ginter; Faraoni, Amrabat, Velozo, Lazović; Zakanji, Pesina; Di Karmine

Najvažnija vesta za Valtera Macarija je stigla iz klupske ambulante: Andrea Beloti bi trebalo da bude spreman za meč sa Veronom na Bentegodiju. Macari može da bude zadovoljan i ekspresnim oporavkom Lukića i De Silvestrija. Nije sigurno da će Lukić početi meč pošto se trener Torina još dvoumi da li da počne meč sa njim ili sa Berengerom u paru sa Verdijem iza leđa Belotija

Torino se vratio kući pevajući sa poslednja dva gostovanja a zabeležio je dve uzastopne pobede što mu nije polazilo za rukom od starta prvenstva kada je ostvario maskimalni učinak u prva dva kola. 

TORINO 3-4-2-1: Sirigu; Ico, Nkulu,Bremer; Ajna, Bazeli, Rinkon, Ansaldi; Verdi, Berenger (Lukić); Beloti.

SERIJA A - 16. KOLO: 

Subota

Breša - Leće 3:0 (2:0)
/Čanselor 32, Toregrosa 44, Špalek 61/

Napoli - Parma 1:2 (0:1)
/Milik 64 - Kuluševski 4, Žervinjo 90+3/

Đenova - Sampdorija 0:1 (0:1)
/Gabijadini 85/

Nedelja

12.30:  (2,80) Verona  (3,05)  Torino (2,70) 
15.00.  (1,55) Milan  (4,20)  Sasuolo (6,00) 
15.00:  (4,00) Bolonja  (3,60)  Atalanta (1,90) 
15.00:  (1,20) Juventus  (6,75)  Udineze (14,00) 
18.00:  (1,30) Roma  (5,70)  SPAL (9,00) 
20.45:  (3,60) Fiorentina  (3,45)  Inter (2,05)

Ponedeljak

20.45: (4,00) Kaljari (3,60) Lacio (1,90)

NAPOMENAKvote su podložne promenama

PišeŽeljko Pantelić
Foto: 
Reuters

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara