Romelu Lukaku (© Reuters)
Romelu Lukaku (© Reuters)

Interu preti raspad sistema ako ode Lukaku

Vreme čitanja: 5min | čet. 05.08.21. | 17:34

Posle odlaska Antonija Kontea i poslednjih poteza kineskih vlasnika, nije isključeno da podigne sidro i Bepe Marota

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Uzalud su generalni direktor Bepe Marota i sportski direktor Pjero Auzilio objašnjavali kineskim vlasnicima koliko je štetna prodaja Romelua Lukakua, odnosno da su krenuli putem kojim neće uspeti da povrate novac koji su uložili, do sada, a gurnuće Inter u prosečnost i tavorenje.

Izabrane vesti

Ne bi trebalo smetnuti s uma da je familija Žang zatvorila u jednom danu fudbalski klub u Kini s kojim je osvojila naslov prvaka. Problem je što je italijanska država, za razliku od Velike Britanije, dozvolila stranim investitorima da se ponašaju kao da je Italija kolonija, zemlja za osvajanje, pustošenje ili realizaciju profita. Bez zakonske regulative koja štiti istoriju fudbalskih klubova, jasnih pravila pod kojima stranci mogu da preuzmu vlasništvo nad klubovima i bez ograničenja u poslovanju, oni mogu da rada šta god hoće.

Prodavao je Inter i ranije svoje velike fudbalere, Ronalda i Ibrahimovića primera radi, ali je na njihovo mesto dovodio adekvatne zamene. Kada je Ronaldo prodat Real Madridu kupljen je Ernan Krespo, kada je Ibrahimović otišao u Barselonu došli su Eto, Milito i Tijago Mota, a zatim Snajder.

Ovoga puta, osim iznenađenja u poslednjem momentu, napadač ili napadači koji će zameniti Lukakua su ili igrači koji su već jednom nogom u fudbalskoj penziji ili mediokriteti. Da sve bude dovedeno do sarkazma govori se o Duvanu Zapati za koga Atalanta traži 50.000.000 evra i Edinu Džeku čija je plata 7.500.000 evra i Roma traži da joj bude plaćeno barem nekoliko miliona na ime obeštećenja.

Tim Intera je već krcat igračima duboko zašlim u četvrtu deceniju života, a primaju astonomske plate: od Čileanaca Vidala i Sančeza do Perišića. Samo njih trojica koštaju Inter gotovo 40.000.000 evra. Dodavanjem Zapate i Džeka Inter ne bi dobio na kvalitetu, a uloženi novac bi bio bačen u vetar imajući u vidu da Kolumbijac ima 30, a reprezentativac Bosne i Hercegovine 35 godina.

Iza ugla su i kolateralne posledice. Veliki klubovi su dobili signal: ako hoćete nekog fudbalera Intera dovoljno je da se pojaviti sa torbom punom novca bilo da se radi o Lautaru Martinezu, Bareli, Bastoniju, De Fraju, Škrinjaru. Paradoksalno, niko ne želi da kupi Marcela Brozovića.

Posle odlaska Antonija Kontea i poslednjih poteza kineskih vlasnika, nije isključeno da podigne sidro i Bepe Marota što bi stavilo i definitivno tačku na ambicije Intera da se vrati na staze slave. Osvojena titula prvaka Italije ostaće poslednji bljesak pred dugu noć koja čeka Nerazure.

Prodaja Lukakua je znak velike slabosti kineskih vlasnika Intera. Juventus je dobio sličnu ponudu za Federika Kjezu, koji ni izbliza nije tako važan šraf u igri Stare dame kao što je Lukaku za Inter, ali je odgovor bio savršeno jasan: „no, grazie“.

U senci prodaje Lukakua je prošao povratak Kristijana Eriksena u Apijano Đentile. Danac se pozdravio sa klupskim drugovima i poručio da se vraća na teren za četiri do pet meseci, naravno uz odobrenje doktora.

JUVENTUS

Paulo Dibala će preskočiti prijateljski meč sa Barselonom, ali pregovori sa njegovim menadžerom su krenuli u dobrom smeru i u sledećih nekoliko dana bi trebalo da se postigne i konačan dogovor o produžetku ugovora, za platu od 8.000.000 evra i bonuse, relativno lako dostižne, koji bi garantovali još dva miliona na računu Argentninca.

Krči put ka realizaciji i ideja da Juve i Fjorentina naprave razmenu Rugani-Milenković. Taj potez bi grantovao takozvanu plusvalencu i jednom i drugom timu i rešio bi na adekvatan način probleme trenera, Alegrija i Italijana. Ako operacija sa Fjorentinom ne prođe Rugani će biti potvrđen kao četvrti defanzivac Juvea za sledeću sezonu.

Sportski direktor Kerubini nastavlja da radi na dva fronta za Lokatelija i Pjanića. Sa Sasuolom nije napravljen napredak u poslednja 24 sata dok je sa Pjanićevim menadžerom Falijem Ramadinijem trasiran put za povratak reprezentativca BiH u Kontinasu.

MILAN

Rade Krunić (© Reuters)Rade Krunić (© Reuters)

Stefano Pioli je dobio nekoliko interesantnih odgovora na prijateljskom meču sa Valensijom. Golman Menjan je potvrdio da je validna alternativa za Donarumu kao i od napadača Žirua, Leaa, ali i ofanzivnog pleja Brahima Diaza.

Priča o Aronu Remziju je i dalje validna kao eventualna solucija za sredinu terena Milana. Novinu predstavlja glasina da je Žorže Mendeš predložio Paolu Maldiniju Hamesa Rodrigeza koji je u prethodnoj sezoni nosio dres Evertona. Šuška se ponovo i da bi Isko mogao da bude šlag na torti u završnici prelaznog roka za Milan. U svakom slučaju i dalje smo daleko od konačnog rešenja za popunjavanje prostora koji je ostavio odlazak Čalhanoglua.

U međuvremenu su stigle vesti da je postignut načelan dogovor između Milana i Ajntrahta iz Frankfurta o prelasku Jensa Petera Haugea za 12.000.000 evra. Praktično, dva kluba treba da ispeglaju još detalje pre nego što bude ozvaničen transfer.

Na transfer listi Milana bi mogao da završi i Rade Krunić, odnosno ako bi se pojavio zainteresovan klub za bivšeg igrača Empoija, Rosoneri bi vrlo rado saslušali ponudu.

ROMA

Nikolo Zaniolo iz dana u dan postaje de fakto najveće pojačanje Rome. U iščekivanju novog režisera igre, mladi Italijan koji je poslednje dve godine proveo oporavljajući se od povreda kolena, se nameće kao zvezda vodilja Murinjove Rome.

Imponuje Zaniolova pripremljenost i rešenost da napravi kvalitativan skok koji se od njega očekuje. Iskusni fudbalski vuk, kakav je Murinjo, nanjušio je da bi oko Zaniola mogao da konstruiše Romu koja bi trebalo da osvoji „nešto“ u sledeće tri godine.

Prelazani rok Rome na ulazu je blokiran, uprava kluba još uvek nije uspela da proda ili „udomi“ nijednog od fudbalera koji nisu deo Murinjovog projekta. Reč je o fudbalerima čije plate opterećuju kasu sa 40.000.000 evra, što predstavlja trećinu ukupnog iznosa plata u Romi.

LACIO

Ni Lacio, poput Rome, ne uspeva da se oslobodi fudbalera proglašenih tehnološkim viškom. Dalje od interesovanja za igrače Lacija koji ne ulaze u planove Mauricija Sarija nije otišao nijedan klub.

Italijanski mediji tvrde da je Igli Tare, kako se to u žargonu kaže, blokirao Filipa Kostića. Navodno je Lacio već postigao dogovor sa Falijem Ramadanijem, ali da je prethodno potrebo da rimski klub proda Koreu a zatim mora da „parkira“ Dimitrija Kamenovića na pozajmicu kako bi oslobodio mesto tzv. ekstrakomunitarca za Kostića budući da je jedno mesto već zauzeo Felipe Anderson. Podsetimo, klubovi u Seriji A mogu da angažuju najviše dvojicu igrača van EU u jednom prelaznom roku.

NAPOLI

Sportski direktor Napolija Krisitjano Đuntoli je napravio zaokret u traženju levog beka za tim Lučana Spaletija. Pošto Čelsi nastavlja da zanoveta oko Emersona Palmijerija i da iznosi nove zahteve ili uslove, Napoli je počeo pregovore sa Lilom oko angažovanje Mandave. Prepreka je što šampion Francuske ne želi da pusti svog beka na pozajmicu, a to je jedina formula koju sebi Napoli može da priušti u ovom momentu. Kompromisno rešenje bi moglo da bude pozajmica sa obaveznim otkupom.

Trebalo bi konačno da se sretnu predsednik Aurelio de Laurentis i kapiten tima Lorenco Insinje. Do susreta dolazi posle dugog razgovora trenera kluba Spaletija i gazde De Laurentisa. Dobro obavešteni izvori tvrde da su se njih dvojica složili da Napoli može u Ligu šampiona sa postojećim sastavom, bez pojačanja, ali pod uslovom da niko od ključnih igrača na bude prodat do kraja prelaznog roka.


tagovi

Romelu LukakuInter

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara