Aleksandar Katai i Jelena Zrnzević
Aleksandar Katai i Jelena Zrnzević

INTERVJU - Aleksandar Katai: Nisam se zasitio, Zvezdi mogu još mnogo da ponudim

Vreme čitanja: 9min | sub. 19.11.22. | 09:59

Zvezdin Magiko u opširnoj priči za naš portal govori o turbulentnoj sezoni, zvižducima protiv Monaka, dvomeču protiv Makabija iz Haife, potencijalnom učešću u Ligi šampiona i za koji gol smatra da je najznačajniji

Da se među navijačima Crvene zvezde ekspresno raspiše referendum sa pitanjem o tome da li bi voleli da Aleksandra Kataija  do kraja karijere gledaju u klubu sa Marakane ishod bi bio poznat i pre glasanja. Mogu nekada fanovi kluba sa Marakane da gunđaju i pričaju sebi u bradu potencirajući negativne pojave u igri majstora iz Srbobrana. Ali će uvek priznati da igrač takve klase skoro da nije dodirivao tlo Marakane u ovom veku, i da ne bi imali privilegiju da ga gledaju da njegove bistre misli i esencijalni talenat u stopalima prati nivo fizičke spreme amričke foke.

Bila je ovo polusezona puna turbolencija za Aleksandra Kataija, kao i za Zvezdin tim isceđen gustim rasporedom, ranjen u dvomeču sa Makabijem i nenaviknut da u sred takmičarske godine menja trenera. Bilo je tu i Kataijevih partija za zaborav, ali kada se podvuče crta Magiko je došao na svoje.

Izabrane vesti

U Mozzart Bet Superlige stigao je do brojke od devet postignutih golova, bilo je i klasičnih “kataizama” u duelima protiv Ferencvaroša i Trabzona, čak i nekih istorijskih podaka pošto je sa 93 gola u Zvezdinom dresu stigao do devetog mesta najboljih strelaca u istoriji kluba.

Da, reći će Aleksandar Katai u intervju za Mozzart Sport da sezona ne može da bude idealna, jer se Crvena zvezda nije ukrcala na voz za Ligu šampiona, ali će dodati da nije ni loša. Potencirajući deset bodova prednosti u odnosu na večitog rivala koje je golovima u Surdulici upravo zadržao zamenik kapitena tima Miloša Milojevića.

“Što se tiče prvenstva kada pogledamo da imamo plus deset siguran sam da niko nije očekivao da će biti tolika razlika. Shvatam da smo navijače navikli na bolje partije, ali opet su rezultati najbitniji. Da smo igrali lepše i da smo jesen završili sa minimalnom prednošću ili da su oni prvi, opet ne bismo bili zadovoljni. Bolje što je ovako. Kada govorimo o Evropi, dobili smo ubedljivo najtežu grupu u Ligi Evrope. Ubedljivo najtežu u mom drugom mandatu. Tu si bili prvaci Mađarske i Turske, Monako se do poslednjeg kola francuskog prvenstva borio za mesto u Ligi šampiona. Realno oni su tim iz tog takmičenja”, kaže na početku intervju za Mozzart Sport Aleksandar Katai.

“MONAKO NAS POTCENIO U PRVOM MEČU, TU SMO PROPUSTILI ŠANSU”

Osvojili ste šest bodova, što nije malo, pobedili ste Trabzon i Ferencvaroš, ali deluje da je Zvezda posle dva uzastopna proleća mogla više. Ostao je utisak da ste kao klub i tim napravili korak unazad?

”Ovako bih ja to rekao. Monako nas je potcenio u prvoj utakmici. Očekivali su lagan posao, da će nas pobediti sa pola gasa. Kod kuće su nas ozbiljnije shvatili, videli su da ne smeju da se štede. Dodali su gas i demonstrirali da su stvarno najkvalitetnija ekipa u grupi. Oni su verovatno potcenili sve rivale. Bili su ubeđeni da to nije takmičenje za njih i da će posle tri kola završiti posao. Nije tako bilo. To je loše uticalo na naše stanje na tabeli... Ako ćemo realno mi smo protiv Monaka ovde zaslužili makar bod, isto tako i u Budimpešti smo bili solidni”.

Kako sa ove distance gledaš na dvomeč protiv Makabija iz Haife. Imali ste vođstvo i u Haifi i u Beogradu, u revanšu i podršku krcate Marakane. Deluje da se do kraja jeseni niste do kraja oporavili od te eliminacije?

„Svima je smetalo što nismo dobili. Ali moraju svi da shvate da je Makabi jako dobra ekipa. Nijanse su odlučivale. Realno, dvomeč je bio super za gledanje, posebno za ljude sa strane, bez emocija. Odličan frudbal, baš odličan. Tamo smo slabije ušli u utakmicu, ali smo došli do povoljnog rezultata. Nismo smeli da dozvolimo da oni okrenu meč u svoju korist. To je fudbal, dešava se, dešavaće se i u budućnosti. Moramo da igramo dalje. Jeste nam bilo teško”.

Cela atmosfera oko Crvene zvezde se tada promenila. Od euforije i pozitive, do negative za 90 minuta?

„Da me neko ne shvati pogrešno, to je samo fudbal. Nije rat, nije život ili smrt. Život se nastavio dalje, srećniji bismo bili da se igrala Liga šampiona. Sve je uoči revanša bilo odlično. Sjajna atmosfera, sjajno smo i otvorili meč. Vodili smo. Namestilo se tako, eto Milan Pavkov nije zaslužio da se na njemu prelomi utakmica. Doneo je mnogo radosti klubu...”

“NISMO SMELI DA DOZVOLIMO PREOKRET U HAIFI, VIDELO SE DA SMO PODJEDNAKOG KVALITETA”

Kako si video izdanja Makabija u Ligi šampiona. Pobedili su Juventus, ali su imali neka tragična izdanja protiv Benfike i PSŽ-a kada su kombinovali primili 13 golova?

”Gledao sam ih baš protiv Juventusa, tada su pobedili 2:0. Nekako tada najviše puta pomisliš kako bi bilo dobro da smo mi pokušali protiv italijanskog velikana. Osetiš ozbiljnu žal. Ali to su detalji kao ozbiljan tim moramo da prevaziđemo. Ne možemo da se vratimo nekoliko meseci unazad. Da možemo sigurno bismo neke stvari uradili drugačije”.

I kakvo ti je danas mišljenje, ko je bolji Zvezda ili Makabi?

„ Detalji su odlučivali. Oni su komapktni, igraju lepo. Nekako se osetilo da će nijanse prelomiti. Rezultat je bio tu negde. Videlo se da ćemo ih teško dobiti 3:0, ili oni nas sličnim rezultatom. Videlo se da će se obe ekipe mučiti i da će jedan detalj prelomiti dvomeč. Tu smo negde”.

Koliko je celoj ekipi bilo teško da nastavi dalje. Nisi igrao Ligu šampiona sa Crvenom zvezdom, isto tako i Dragović, Mića Ivanić je imao kratku rolu u drugoj sezoni mandata Vladana Milojevića?

”Stajao nam je taj pritisak da treba da igramo Ligu šampiona. Znali smo to, ali Bože moj igraćemo je sledeće sezone”.

Uspeo si da prestigneš Mihaila Pjanovića na listi najboljih strelaca kluba, što nije loše uzimajući u obzir nešto sporiji start?

”Idemo dalje... Sad je na redu rezultat Rajka Mitića. Šalim se ja malo... Videćemo šta će se izdešavati u budućnosti. Sezona nije počela kako sam zamišljao. Lomio nas je umor, videlo se to po svima nama. Iza nas je bila sezona sa više od 50 utakmica kada smo osvojili duplu krunu. Nismo mogli ni da se resetujemo, već smo ušli u mašinu. Imalismo pauzu od deset ili 12 dana, to je kao da ste prskočili jednu ili dve utakmice. Nismo se ni odmorili, pripreme su već počele. Potom je počelo da se igra u ritmu četvrtak-nedelja. Skoro da nismo imali pauzu, bilo je tu i onih odloženih utakmica”.

Ali navijači od tebe očekuju magiju na svakoj utakmici, posebno jer si podigao standard prošle godine sa 32 gola?

”Na kraju nije ispalo loše. Navijači su navikli na nešto drugo i više, to mi je poznato. Ali to su lični rekordi, to ne treba nikog da zanima, osim mene. Najbitnije je da Crvena zvezda igra dobro i da smo ubedljivo prvi. Ne smemo da više razmišljamo o Evropi, to je ostalo iza nas. Moramo da učinimo sve da u ligi nastavimo sa dobrim partijama i da igramo tu Ligu šampiona“.

“UBILI NAS REPOVI PROŠLE SEZONE, ALI IDALJE MOŽEMO DA IGRAMO KAO PROTIV MILANA”

Bilo je mnogo uspona i padova tokom jeseni, ali kao tim niste uspeli da napravite kontinuitet u Evropi?

„Bilo je svega. Sitnih povreda, korone, zatim oporavak od kovida koji nekada nije lak. Nije to bilo baš normalno. Nemaš vremena da se oporaviš, kada završiš meč niko te ne pita da li si povrđen ili umoran. Čeka te sledeći trening i utakmica. Nismo imali vremena da udahnemo, neki od nas i da se oporave. Imaćemo sada mesec dana da se resetujemo, da malo zaboravimo na fudbal. Odmor od pet sedmica će nam prijati. Vukli smo repove iz prošle sezone. Mnogo je tu bilo utakmica, emotivnog pražnjenja”.

Može li ova ekipa da se digne na nivou dvomeča protiv Milana ili Glazgov Rendžersa? Ispadali ste, ali svi su bili zadovoljni u zvezdaškoj javnosti?

”Može, ubeđen sam u to. Najvažnije je da imamo kvalitet”.

Uz pretpostavku da ćete igrati Ligu šampiona, sigurno si svestan da to takmičenje može da bude okrutno za klubove sličnog rejtinga kao što je Crvena zvezda? Dinamo je obarao negativne rekorde, Makabi je isto doživeo dve katastrofe, loše je prolazio i Ferencvaroš, ove godine i Plzenj?

”Nije to isti nivo, prosto je mnogo teško. Ali hajde da sačekamo sledeću godinu, pa da vidimo kako će to da izgleda. Teško da možemo da pariramo Bajernu, Realu ili Mančester Sitiju, ali treba da izađemo i probamo”.

Mnogo se priča o zasićenju, da ste dugo zajedno, da ste osvojili sve što ste mogli i negde došli do limita?

”Ne mogu da pričam o drugim igračima. Odnosno ne mogu da pričam u njihovo ime. Ja se sigurno nisam zasitio. Voleo bih da ostanem ovde i u budućnosti, jer ne postoji lepši klub za igranje kada su rezultati tu”.

Dakle, imaš volje da igraš po terenima kao što su u Kragujevcu ili Surdulici?

”Opet je to Crvena zvezda. Uvek je biti lepo deo Zvezde. S kim god da igraš”.

O ZVIŽDUCIMA I ATMOSFERI U GLAZGOVU

Kako si preživeo zvižduke sa zapadne tribine tokom meča sa Monakom, četiri meseca pre toga bio si junak sezone?

„To su normalne stvari... Ljudi su ovde navikli na istorijske rezultate. Navikao sam se na to. Ovde ako odigraš nekoliko utakmica slabije, ili ne postigneš gol, odmah ne valjaš više. Ja se sa tim nosim dobro. Nemam taj problem da ću igrati još slabije ako me neko proziva. Znam ko sam i šta sam do sada uradio. Lagano sam prešao preko toga”.

Kada govorimo o 2022. godini asocijacija je i meč sa Rendžersom. Čudnih 180 minuta, posebno na Ajbroksu kada su ti poništena dva gola?

”Bili su minimalni ofsajdi, da nije bilo VAR-a sumnjam da bi ti golovi bili poništeni. Znaš kako to u Glazgovu. To je možda najbolja atmosfera u gostima koju sam osetio u drugom mandatu. Nisam igrao Ligu šampiona, pa ne mogu dalje da pričam... Ne znam nisam bio tu protiv Liverpula i Napolija, ali ovo je bilo neverovatno. Oni prate svaki potez, isprate svaku šansu i polušansu. Mnogo je teško tamo igrati”.

Zanimljivu izjavu dao je Mirko Ivanić posle poraza u Monaku da su Mozzart Bet Superliga i Liga Evrope dva različita sporta?

”Pa sa kojom ekipom u Srbiji da poredimo Monako? To su igrači za lige petice, ovde u Srbiji je drugi nivo. Bukvalno sa domaćih terena se prebacuješ na nešto drugo, gde su igrači fizički jači, brži, tehnički bolji. Meni je lakše kada imam više prostora. Ovde u Srbiji kada se nabiju svi na 30 metara od svog gola, gde da prođeš. Ovde 95 posto ekipa igra tako”.

SPIRNT PROTIV PARTIZANA NAJTEŽI, PENAL U BRAGI NAJZNAČAJNIJI

Koji tvoj gol u Zvezdinom dresu je najveće majstorstvo? Možda onaj slalom u finalu Kupa?

”Bilo ih je prilično. Mora da znate da je mnogo teško uraditi onaj sprint u 70. minutu i to na kraju sezone. Odmah posle toga sam izašao. Ali ako ćemo po značaju to je penal u Bragi. Došli smo do prvog mesta u grupi”.

Vidiš li nekog igrača u Mozzart Bet Superligi koji je sličan tebi?

”Natho. On je isto mlad... Šalim se...

Misli li smo vidiš li naslednika. Možda Lučić?

”On je hitriji od mene”.

“DA ME SEVILJA TRAŽILA OTIŠAO BIH TAMO”

Kada odigraš neki veliki meč da li žališ što nisi ostavio dublji trag u Alavesu ili u nekoj drugoj ekipi iz top liga?

”Nekako su se stvari tako nameštale, otišao sam u Alaves i nisam se snašao. Vratio sam se u Zvezdu. Kod kuće je najlepše. Iskreno, ništa ne bih menjao u karijeri”.

Otišao si u Baskiju, oni su po mentalitetu ratnici, nisu slični tebi?

”Oni su poslali ponudu za mene. Da je to uradila Sevilja verovatno bih otišao u Andaluziju”. 

Šta očekuješ od reprezentacije Srbije na Mundijalu u Kataru?

„Igraju sjajan fudbal sa Piksijem, mnogo je pozitivan i samouveren. To prija našim igračima. Ako nastave kao do sada može grupa da se prođe. Posle je sve moguće”.

Hoćeš li pratiti dešavanja iz Katara?

”Videću, gledaću naše to je sigurno. Cilj mi je da se dobro odmorim. Malo mi je fudbala preko glave. Imali smo tokom 2022. godine mnogo utakmica. Psihički i fizički umor”.


tagovi

Aleksandar KataiMirko IvanićDejan StankovićBibras Natko

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara