"Legendarni Ali Dei, sada trener Saipe"
"Legendarni Ali Dei, sada trener Saipe"

Iranska fudbalska revolucija

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.08.17. | 12:37

Počela je nova sezona jedne od najprestižnijih liga cele Azije, Pro liga persijskog zaliva

Legendarni Ali Dei, sada trener Saipe

Pro liga persijskog zaliva (Persian Gulf Pro League) je najviši rang iranskog takmičenja. Nova sezona je počela, odigrano je premijerno kolo, a danas kreću mečevi druge runde...

Izabrane vesti

Predstava Irana koju mi dobijamo preko medija, uglavnom je poptuno iskrivljena, i ona utiče i na naše poimanje njihovog fiudbala, za koji se bez sumnje može reći da je nacionalni sport. Na svetskom nivou ova ogromna azijska država nije dala velike zvezde niti je postigla velike uspehe (ako se izuzme Azija), ali se čini da će uskoro početi "iranska revolucija". Jer sve je spremno za veliki "bum" koji se dešava na celom kontinentu. I samo je pitanje kada će "progutati" Ligu šampiona i ostala nadnacionalna takmičenja.

Zatvorena država, kakav Iran i dalje više-manje jeste uzrokuje i mali broj stranih stručnjaka i igrača. Velike zvezde zaobilaze ovu ligu pošto je platežna moć na prilično niskom nivou, mada se i to polako, ali sigurno menja. Tako da ništa nije čudno kada je ceo tim sastavljen samo od domaćih fudbalera, budući da je moguće "uvesti" samo trojicu. Štaviše, tamo se time ponose, što dovoljno govori o karakteru ove velike nacije. Ponosni, skromni, uporni, radni. I svi gledaju svoj posao.

Rusija 3: Razgoropadio se Putinov drugar

Takav im je i fudbal. Oslanjaju se na brzinu , snagu i upornost, a gotovo u svakom timu postoji jedan koji može da podigne raju na noge, majstor "igre na petoparcu". Što i nije loš koncept, s obzirom da im opšti nivo kvaliteta fudbala nije naročito visok. Ali raste...

Najveći tamošnji klub, ali i cele Azije sa neverovatnim brojem navijača koji skoro za svaki meč dobrano popune ogromni Azadi stadion od 100.000 sedišta, je aktuelni šampion Persepolis. Najveći rivali crveno-belima iz Teherana su Esteglal FC i Traktor Sazi.

Što se tiče poznatih lica sa ovih prostora, koja su i ranije često radila tamo zahvaljujući prijateljskim odnosima SFRJ sa Iranom, njih je tamo i dalje najviše od svih stranaca. Jedini predstavnik srpskog fudbala u Iranu je Dragan Žarković, koji je iz surduličkog Radnika prešao u Gostareš, dok za Sijah Džamegan igra nekadašnji napadač Jagodine, francuski državljanin Goran Jerković. Trener Persepolisa je poznati hrvatski stručnjak Branko Ivanković, a njegov sunarodnik, legendani Cico Kranjčar sedi na klupi popularnog Sepahana.

Živa legenda iranskog fudbala, čuveni majsor Ali Dei sada je trener skromne Saipe za koju igra i Crnogorac Bogdan Milić.

Za kraj samo za kladioce da napomenemo da u Pro ligi persijskog zaliva ne pada mnogo golova, najčešće 0-2, ali zato na većini utakmica dolazi GG, tako da su česti nerešeni ishodi i rezultati 1:1.

DRUGO KOLO

Četvrtak

17.00 Traktor - Persepolis
18.00 Saipa - Sanat Naft
18.15 Fulad - Naft Teheran
18.30 Sepidrud - Sijah Džamegan

Petak

18.00 Zob Ahan - Gostareš
18.30 Esteglal FC - Esteglal Kuzestan
18.30 Padide Mašad - Sepahan
18.30 Pars Džanobi - Pajkan

(Foto: Action Images)


tagovi

Zlatko KranjčarPersepolisIran

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara