Ispovest Lionela Mesija: Niko mi nije tražio da igram besplatno u Barseloni

Vreme čitanja: 6min | pon. 01.11.21. | 11:33

O odluci da se rastane sa Barselonom, teškim trenucima po dolasku u Pariz, novom trozubcu, ali i ambicijama u nastavku karijere

Prošla su dva meseca od zvaničnog prelaska Lionela Mesija u Pari Sen Žermen, što je bio idealan trenutak da katalonski Sport napravi veliki intervju kao svojevrsnu ispovest legendarnog Argentinca.

Mesi se dotakao svih važnih tema koje su interesovale javnost, a javnost u Barseloni pre svega je interesovao komentar izjave Đoana Laporte, koji je rekao da se nadao da će Mesi ostati i igrati besplatno u klubu.

Izabrane vesti

"Istina je da sam, kao što sam i objasnio na odlasku, učinio sve što je bilo moguće da ostanem. Nikada, ni u jednom trenutku nije traženo da igram besplatno. Zamolili su me da smanjim platu za pedeset odsto i to sam uradio bez problema. Bili smo u poziciji da više pomognemo klubu, moja želja i želja moje porodice bila je da ostanemo u Barseloni. Niko mi nije tražio da igram besplatno, ali mi se u isto vreme čini da su reči koje je predsednik izjavio deplasirane. Povredili su me jer mislim da to nije trebalo da izjavi, tako navodi ljude na komentare i stvara sumnju za koju mislim da nisam zaslužio", rekao je Mesi.

Korak koji je napravio bio je veoma zahtevan za čitavu Mesijevu porodicu.

"Bila je to velika promena koju, kao što sam i tada rekao, nisam ni zamišljao. Srećom, već smo se smestili, deca idu u školu, manje-više smo uklopljeni u dnevnu rutinu. Srećni smo".

Povratak u Barselonu će uslediti po završetku boravka na Parku prinčeva.

"Ne znam do kada ću ostati u Parizu, ali ono što je sigurno jeste da ćemo ponovo živeti u Barseloni i da će naš život biti tamo. To je ono što želimo moja supruga i ja. Ne znam da li će se to dogoditi kad mi se završi ugovor sa Pari Sen Žermenom, ali živećemo u Barseloni".

A kakav će biti odnos sa klubom?

"Da, uvek sam govorio da bih voleo da pomognem klubu u onome što može da bude korisno. Voleo bih da u nekom trenutku budem tehnički sekretar. Ne znam da li će to biti u Barseloni ili ne. Ako postoji mogućnost, voleo bih da ponovo doprinesem koliko mogu, jer je to klub koji volim i voleo bi da nastavi da raste i bude jedan od najboljih na svetu".

Da li ste u kontaktu sa nekim od bivših saigrača?

"Da, često razgovaram sa Kunom Aguerom, koji mi nije bio saigrač, ali mi je veliki prijatelj. Sa Busketsom i Đordijem Albom takođe često razgovaram".

Da li ste imali podršku kada ste otišli, da li vas je neko od njih razočarao?

"Ne, nisam razočaran, jer ih sve poznajem vrlo dobro. Oni za koje sam očekivao da će me podržati - jesu. I njih je to iznenadilo kao i mene, bili su uz mene i podržavali me u svakom trenutku".

"BILO JE TEŠKO NA POČETKU, DECA NISU PODNOSILA HOTEL, SAOBRAĆAJ JE BIO NEPODNOŠLJIV"

Meseci u Parizu teku izuzetno brzo, nema mnogo slobododnog hoda jer je ritam paklen. Šta je bilo najbolje, a šta najteže u ova dva meseca?

"Otkako sam stigao osećao sam se kao da sam dugo u svlačionici, jer imam mnogo poznanika, ljudi koji govore španski i mnogo brže se prilagođavam. Loši trenuci su billi na početku, kada se desilo sve odjednom, došao sam ovde, proveo mesec i po dana u hotelu, nije bilo lako sa decom koja su već krenula u školu. Bili smo u centru i saobraćaj je bio nepodnošljiv. Trebalo nam je sat vremena za školu i sat za trening. Deca nisu više mogla da podnesu boravak u hotelu, bilo je teško. Istovremeno smo se trudili da uživamo u iskustvu grada, upoznavanje svega pomalo dok ne dođemo kući. Sve to je učinilo stvari boljim. Lično, volim da sam kod kuće, ni u Barseloni se nije toliko izlazilo. Za decu i suprugu je ovo najveća promena, jer su živeli sa prijateljima i radili razne stvari. Prijatelji su nam stalno dolazili u goste".

Bilo je bolno za decu.

"Davno smo im rekli da ostajemo u Barseloni, to su oni otkrili svojim drugarima i prijateljima, a onda smo odjednom morali da napustimo grad i za nedelju dana smo bili u drugom. Sve je novo, svima je bilo teško".

Koji su bili sportski ciljevi po dolasku u Pariz - da li je to Liga šampiona?

"Da, kada sam došao ovde, to je bio jedan od glavnih razloga. Kao što sam rekao na rastanku, do poslednjeg trenutka kada budem igrao, trudiću se da nastavim da pobeđujem. Kada sam doneo odluku da dođem u PSŽ, to je bio jedan od razloga jer imaju sjajan tim, želju da nastave da rastu kao klub, da osvoje Ligu šampiona posle toliko godina pokušaja. Zbog svega toga sam odlučio da dođem ovde i to su moji ciljevi".

Kakav je odnos sa Nejmarom i Mbapeom, kako su vas dočekali?

"Istina je da je cela svlačionica spektakularna, to mi je olakšalo stvari. Imao sam dugogodišnje prijateljstvo sa Nejmarom, nastavili smo da razgovaramo, iako nismo igrali zajedno. Sa Kilijanom je na početku bilo čudno jer nismo znali da li ostaje ili odlazi. Bio je u svojim obavezama. Srećom, upoznajemo se više, kako na terenu, tako i van njega. Slažemo se spektakularno, u svlačionici je dobra i zdrava grupa, to je vrlo dobro".

Koji trozubac je bolji - Mesi, Suarez, Nejmar ili Mesi, Nejmar, Mbape?

"To se ne može uporediti. Luis je devetka sa drugačijim karaktertistikama od Mbapea. Kilijan je poslednjih godina igrao na strani. Luis je klasičniji špic nego ranije. Teško je uporediti, imao sam sreću da se nađem u tom Barsinom trozubcu koji je bio divan i nadam se da možemo da postignemo iste stvari i sa ovim".

Koje su razlike između dva prvenstva?

"Ovo je fizički jača liga, igra se mnogo u dva smera, ima dosta jakih i brzih igrača. U Španiji timovi pokušavaju da igraju mnogo više u polju i mogu vam ukrasti loptu ako ih dobro ne pritisnete. Ovde vas čekaju i napadaju iz kontre. Najveća razlika je na fizičkom nivou".

Šta vam više odgovara?

"Navikao sam u Barseloni da imamo loptu u svom posedu skoro celu utakmicu. Istorijski se tako igralo u klubu, danas se prilagođavam na novi klub, novi stil igre, novu ligu. Ne znam šta će biti bolje za mene, trudim se da se brzo prilagodim onome što imam, da bih nastavio da pomažem ekipi".

"POSLE OVOGA ŠTO MI SE DESILO ŽIVIM DAN ZA DANOM, GODINU ZA GODINOM"

U decembru 2022. godine biće Svetsko prvenstvo u Kataru, turnir koji uvek izaziva posebnu vrstu opterećenja kod Lionela Mesija.

"Veoma sam uzbuđen što radim velike stvari. Došli smo do osvajanja Kopa Amerike, nakon što smo je toliko čekali. Nismo glavni kandidat, jer ima boljih ekipa. Na dobrom smo putu, atmosfera je dobra".

Posle Katara Mesi će imati 35 godina, da li će nakon toga biti povlačenja?

"Ne baš, posle ovoga što mi se desilo živim dan za danom, godinu za godinu. Ne znam šta će biti na Svetskom prvenstvu ili posle njega. Ne razmišljam o tome, šta god da se desi - desiće se".

Da li možete da osvojite Zlatnu loptu? Ko je po vama favorit?

"Iskreno, mislim da ne. Moja najveća nagrada je ono što sam uspeo da postignem sa reprezentacijom. Nakon što smo se toliko borili za to dostignuće, to je bilo najbolje što nam se dogodilo. Ako Zlatna lopta dođe, to će biti izvanredno, jer bih osvojio sedmu po redu. Ako ne bude, ništa se neće dogoditi. Već sam postigao jedan od svojih velikih ciljeva, zbog čega sam veoma srećan".

I za kraj - da li trenutak sa loptom u nogama još uvek izaziva sreću i zadovoljstvo kod Mesija?

"Da naravno. Da nije tako, ne biste se u ovom trenutku takmičili, tražeći nove ciljeve i izazove. Uživam u onome što mi se toliko sviđa i nastavljam da osvajam trofeje. Uživam u svakom trenutku", zaključio je Mesi.


tagovi

Lionel Mesi

Obaveštavaj me

Barselona
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara