(©FK Partizan)
(©FK Partizan)

Isusove muke protiv Svetog Đorđa: Penal i 104 minuta za prolaz Partizana u 3. kolo

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.09.20. | 21:35

Očajna igra crno-belih u Moldaviji

Tancovanje po nervima. Na tankoj žici iznad ambisa. Isusove muke preživeo je Partizan protiv moldavskog Svetog Đorđa. Samo svojom krivicom. Protiv tima koji je po kvalitetu donji deo srpske superligaške tabele, ako ne i manje od toga, crno-beli su morali da igraju produžetke, da postignu gol iz penala, egzekutor Natho, u 104. minutu da bi prošli u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope – 1:0 (0:0, 0:0).

A, tamo će Partizan dočekati daleko jači rival, koji iako po koeficijentu to nije, po igrama i kvalitetu jeste favorit – Šarlroa. Neporaženi lider belgijskog prvenstva. Da li sa ovom igrom crno-beli imaju čemu da se tamo nadaju? Teško...

Izabrane vesti

Trudio se Partizan da igra smireno, strpljivo, da ne dopusti bilo kakvu kontru domaćinu. I to je sve sproveo u delo. Ali je igrao po nervima svojih navijača neobjašnjivom nonšalantnošću ispred protivničkog gola, besmislenim komplikovanjem čistih situacija, preteranim soliranjem. Ukratko – neozbiljnošću. Po stvorenim šansama i polušansama, morali su crno-beli da na poluvremenu vode dva razlike. A, umesto toga svakim odmaklim minutom, svakom promašenom prilikom rasle su oči od straha od penal ruleta. Srećom, do njega nije došlo, jer tu nema nekvalitetnih, tu su šanse uvek 50-50.

Ispromašivali su se crno-beli u prvom poluvremenu, dok su u drugom imali i manje šansi za gol, štaviše, dopustili su Sfintulu da izblokira lopti koliko prosečna odbojkaška ekipa u pet setova. Konačan bilans kaže da je broj udaraca na gol bio 28:2 za Partizan. Ali, samo jedan gol, iz penala... Kao jedan od cehova utakmice ostala je i povreda Umara Sadika, zbog koje je morao da izađe iz igre, a udarac je dobio i Takuma Asano, pa kasnije i Sejduba Suma.

Po svemu viđenom, Sfintul je tim koji bi po kvalitetu pripadao donjem delu srpske Superlige. Upravo stilom tih ekipa se i suprotstavio Partizanu: totalnim bunkerom, uz gužvu u sredini polja, da bi se zaustavili Sadik i Suma. Kada se na to doda presing po celom terenu koji je igrao srpski tim, prvo poluvreme je ličilo na igru viktorije, pošto je lopta sve vreme bila na polovini moldavskog predstavnika. Partizan je celo poluvreme lupao na vrata domaćih koja su se jedva držala. Ličilo je to na filmsku sliku kada osvajači brvnom razvaljuju bedem tvrđave i pitanje je trenutka kada će popustiti i srušiti se.

Ali, napadači iz Beograda su bili totalno indisponirani da mnogo ranije, još u prvom delu, završe osvajanje. Redovno je pas ispred šesnaesterca bio prejak ili netačan, prijem loš. Suma je žurio da se što pre oslobodi lopte i tu bi stalno grešio u predaji, dok Sadik nikako nije želeo da se oslobodi lopte i prečesto je, preteranim komplikovanjem, gubio. Verovatno kao deo taktike, zbog uočenih slabosti Sfintula, Partizana je neobično mnogo puta igrao dugom loptom na Sadika, iz čega se rodilo nekoliko odličnih situacija, ali je Nigerijac bio totalno neraspoložen za golove. Do najbolje šanse u prvom poluvremenu je takođe došlo na taj način, no Nigerijac oči u oči s golmanom šutirao je očajno, pravo u čuvara mreže Sfintula.

Drugo poluvreme je bilo slabije. Nisu igrači Sfintula ni tada videli kako izbliza izgleda Vladimir Stojković, ali je Partizan hvatala nervoza, bilo je manje šansi, manje obećavajućih prilika. Došlo se do produžetaka, a onda jedan pad koncentracije domaćih igrača, napravljen penal nad Lutovcem bez ikakvog rezona došao je kao dar Moldavaca Partizanu. Bibars Natho takve poklone ne odbija.

U prvom kolu Partizan – RFS 1:0 golom Natha iz penala. U drugom kolu Sfintul George – Partizan 0:1 golom Natha iz penala. Parni valjak je prošao dve stanice na putu ka Ligi Evrope, ali takvo prolazno vreme ne obećava pred daleko težu deonicu u Belgiji.

DRUGO KOLO KVALIFIKACIJA ZA LIGU EVROPE

SFINTUL - PARTIZAN 0:1 (0:0)

/Natho 104 pen/

Kišinjev

Stadion: Zimbru

Sudija: Juri Frišer (Estonija)

Žuti karton: Slivka, Svinarenko, Gečev (Sfintul), Sadik, Natho, Stojković (Partizan)

SFINTUL: Kalansea – Ožog, Novicov (od 91. Stepanenko), Smirnov, Svinarenko – Sanja, Plamadeala, Slivka, Mošuljak (od 86. Gečev) – Mandrisenko, Volkov (od 57. Istrati). Trener: Sergej Čebotari.

PARTIZAN: Stojković – Miljković, Ostojić, Vitas, Urošević – Zdjelar, Natho – F. Stevanović (od 64. Marković), Suma (od 110. Šćekić), Asano (od 91. Lutovac) – Sadik (od 78. Matić). Trener: Aleksandar Stanojević.


tagovi

FK PartizanSfintul GeorgeLiga Evrope

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara