FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Italija izbegla novi sunovrat protiv hrabre Makedonije, sa Ukrajinom za EP (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.11.23. | 22:50

Ni ovaj duel vladara Starog Kontineta nije prošao bez stresa, brodolom preživljen sjajnim finišom

Ne može Italija potpuno lagano protiv Makedonije. Još su sveže traume na poraz od izabranika Blagoja Milevskog marta 2022. i eliminacije iz baraža za Svetsko prvenstvo u Kataru. Nisu se Azuri dobri proveli ni pre dva meseca u Skoplju kada je osvojen samo bod na debiju Lučana Splaletija. Izgleda da su neke lekcije u taboru aktuelnog evropskog šampiona naučene, ali se u psihi igrača pomalo i dalje nasluti strahovanje od pojave momaka u crvenim dresovima.

Trijumfovala je Italija protiv Severne Makedonije rezultatski ubedljivo 5:2 (3:0), ali daleko od toga je selekcija doskorašnjeg stratega Napolija imala bezbrižno veče. Činilo se nakon 45 minuta igre da će domačin rutinski trijumfovati zahvaljujući dva pogotka Federika Kijeze i jednog Matea Darmijana. Nisu Makedonci posustajali, preko Atanasova smanjili na 3:2 i uneli nervozu više među navijače Italije, nego same igrače. Održali su prisebnost i s dva gola u samom finišu rešili pitanje pobednika.

Izabrane vesti

Boriće se Italija u ponedeljak (20.45) sa Ukrajinom za direktan plasman na Evropsko prvenstvo, a u duelu na neutralnom terenu na Baj areni biće joj dovoljan bod za direktan plasman na EURO 2024.

Za razliku od prethodnih susreta sa večerašnjim rivalom, otpor Makedonaca trajao je značajno kraće. Istrčao je Stole Dimitrijevski u 13. minutu i možda pomalo potcenio Darmijanovu brzinu, dovoljno za zaostatak već od 13. minuta. Ako u ranoj fazi meča nije reagovao najsrećnije, potpuno se iskupio u 41. minutu odbranivši penal Žoržinju. Nije to trglo Makedonce i možda bi meč otišao u drugom smeru da Federiko Kijeza nije postigao čak dva gola u nadoknadi prvog dela.

Na krilima doskorašnjeg igrača splitskog Hajduka, a sada poljske Krakovije Janija Atanasova smanjili su gosti na 3:2. Ni sam Đanluiđi Donaruma nije mogao da veruje kada se njegova mreža zatresla drugi put ove večeri u 74. minutu. Kao da ga je to podsetilo na primljeni gol od Aleksandra Trajkovskog u nadoknadi vremena 24.3.2022. kojim su srušeni svi snovi Italije o učešću na Mundijalu u Kataru.

Nade makedonskih navijača bile su podgrejane pred ulazak u završnih 15 minuta, a onda je red došao na Đakoma Raspadorija. Veliki kamen pao je sa srca desetina hiljada navijača na rimskom Olimpiku, kada je Napolijev golgeter zatresao mrežu i sprečio ulazak u još veću neizvesnost. Možda je rezultat na kraju i nerealno visok, pošto su nadoknadi Italijani dali i peti gol ne pretarano jakim, ali preciznim udarcem Stefana El Šaravija.

Ono što su tražili Italijani su i dobili - ulaznicu za odlučujući duel sa Ukrajinom. Budući da su dva tima bodovno poravnata pred kraj, a da međusobni skor ima prioritet u odnosu na gol-razliku Italji će biti dovoljno osvajanje jednog boda iz te utakmice (u prvoj protiv Ukrajine pobedili).

U drugoj utakmice Grupe C Engleska(u oktobru obezbedila plasman) je trijumfovala protiv Malte, ali daleko od toga da je gost otišao sa Vemblija okaljanog obraza. Do 75. minuta Gordi Albion imao je samo gol prednosti, i to zahvaljujući autogolu malteškog igrača. Do kraja se u strelce upisao i Hari Kejn. Fudbaler Bajerna i najboji strelac u istoriji državnog tima došao je do svog 62. pogotka u dresu Engleske.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2024 - SEDMO KOLO

Italija - Severna Makedonija 5:2 (3:0)

/Darmijan 17, Kijeza 41, 45+3, Raspadori 81, El Šaravi 90+3 - Atanasov 52, 74/

Engleska - Malta 2:0 (1:0)

/Pepe ag 6, Kejn 75/



tagovi

fudbalska reprezentacija Italijereprezentacija Makedonijereprezentacija Engleskereprezentacija Malte

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara