Italija na pragu petog predstavnika u Ligi šampiona! Englezi za petama Nemcima

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.02.24. | 10:19

A možda i šestog i sedmog

Penal drama protiv Fajenorda ne samo da je Romu odvela u osminu finala Lige Evrope već je bila i velika stvar za ceo italijanski fubal.

Plasman Vučice u narednu rundu će se najverovatnije ispostaviti kao ključni korak za dobijanje petog predstavnika italijanske Serije A u Ligi šampiona od naredne sezone. Podsetimo, elitno takmičenje će se od jeseni igrati u novom formatu i imaće četiri učesnika više (36 klubova). Četiri nova mesta se dele na različite načine.

Izabrane vesti

PRVA DODATNA VIZA pripašće trećeplasiranom klubu iz pete lige Uefine liste nacionalnih koeficijenata što je u ovom slučaju Francuska. Ako osvajač Lige Evrope u ovoj sezoni kroz prvenstvo obezbedi plasman u Ligu šampiona, onda direktno u grupnu fazu elitnog takmičenja ide i četvrtoplasirani tim iz Francuske. Kvalifikacije su mu zagarantovane.

DRUGA DODATNA VIZA biće dodeljena kvalifikacionom “putu šampiona” u kojem igraju šampioni država pa će ta ruta umesto dosadašnja četiri učesnika, od iduće godine davati pet. Dakle, u pitanju su pet pobednika plej-of duela u kvalifikacijama.

TREĆA I ČETVRTA DODATNA VIZA će biti nagrada za lige koje u ovoj sezoni ostvare najbolje rezultate u evrokupovima. I tu dolazimo do italijanskog rezultata. Iako su Englezi bili ubeđeni da su apsolutni favoriti za petog predstavnika u Ligi šampiona, trenutna situacija je da ta mesta idu Itaijanima i Nemcima. S tim što su Italijani baš u sjajnoj poziciji da zadrže jedno od prva dva mesta po rezultatima ove sezone.

Serija A je trenutno jedina liga u Evropi čiji svi predstavnici su „živi“ u evrokupovima. Italija i dalje ima 7/7! Inter, Napoli i Lacio su u osmini finala Lige šampiona i imaju šanse da svi prođu dalje. Roma, Milan i Atalanta su u osmini finala Lige Evrope, a Fiorentina u istoj rundi Lige konferencija. Svi ti rezultati su doneli Italijanima koeficijent 15,571 u ovoj sezoni.

Iza njih su Nemci sa koeficijentom 14,500 ali njima su već eliminisana dva od sedam klubova koji su igrali u Evropu (Union Berlin i Ajntraht).

Podsetimo, ostvareni rezultati klubova se sabiraju kroz bodove a potom se dele sa brojem predstavnika. Zato su Englezi i Španci od starta bili u hendikepu u odnosu na Italiju i Nemačku. Premijer liga i Primera su imali osam predstavnika na početku evropske sezone pa se njihovi bodovi dele sa osam umesto sa sedam kao kod Nemaca i Italijana. Španci su još letos ostali bez jednog predstavnika kada je Osasuna ispala u kvalifikacijama, tokom jeseni bez Sevilje, a sada i bez Betisa. Sa pet preostalih klubova su im šanse minimalne da završe sezonu u Evropi kao jedna od dve najbolje lige. Trenutno su tek peti sa koeficijentom 13,187, a Atletiko i Real Sosijedad se nalaze pred eliminacijom...

Englezi su u nešto boljoj poziciji i mogu da se trkaju sa Italijanima, a pogotovo sa Nemcima. Iako su ih Mančester Junajted i Njukasl jesenas „ukanalili“ ispadanjem iz Evrope i iako im se učinak deli sa osam, preostalih šest predstavnika mogu da osvoje veliki broj bodova do kraja i poguraju Premijer ligu na jedno od prva dva mesta. Mančester Siti je jednom nogom u četvrtfinalu, Arsenalu sledi mnogo teži posao ali su zato Liverpul, Brajton i Vest Hem među favoritima u Ligi Evrope a Aston Vila u Ligi konferencije. Ako doguraju daleko, Englezi će prestići Nemce kojima vise Lajpcig i Bajern.

I da se vratimo na Italijane. Sjajno guraju ove sezone, ali su i u prošloj imali finaliste u sva tri evrokupa pa je ovo potvrda kontinuiteta i uzlazne putanje Serije A.

Inter je u dobroj poziciji da prođe dalje, Laciju sledi paklen revanš u Minhenu ali je u solidnoj poiziciji s obzirom na situaciju u Minhenu, dok će Napoliju biti najteže u Kataloniji. Milan, Atalanta i Roma mogu daleko u Ligi Evrope, baš kao i Fiorentina u Ligi konferencije.

Italijani su jako, jako blizu - možda su je čak i kaparisali - jedne od prve dve pozicije po rezultatima u Evropi ove sezone. A to znači peti klub u Ligi šampiona od sledeće sezone. Po trenutnom stanju stvari bi to bila Bolonja.

U teoriji, Italija može i do šestog predstavnika u Ligi šampiona. Čak i sedmog! Ako bi naprimer Roma osvojila Ligu Evrope a u prvenstvu ne budu među pet najboljih (trenutno je šesta), povećala bi spisak italijanskih klubova u Ligi šampiona na šest. A ako bi Napoli osvojio Ligu šampiona i završio ispod šeste pozicije u prvenstvu (trenutno je deveti), onda bi Serija A imala sedam predstavnika u Ligi šampiona! To i nije baš realan scenario, ali pet predstavnika je i te kako realno i potrebno je još samo malo da klubovi sa Apenina izdrže u ovom stilu.


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara