Filip Kostić na treningu (©Starsport)
Filip Kostić na treningu (©Starsport)

Italijani pišu: Dva od tri najofanzivnija tima u Kataru, Kostić spreman, Srbija kontrama lomi Silvu i Markinjosa

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.11.22. | 12:05

Šta piše štampa na Apeninima…

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Utakmica Brazil – Srbija se u italijanskim medijima najavljuje kao jedan od retkih mečeva, ako ne i jedini u prvom kolu, koji ima za protagoniste dva jaka tima koji mogu da doguraju daleko. Drugim rečima, ako su pobede Japana i Saudijske Arabije nad Nemačkom i Argentinom doživljene kao šokantne i iznenađujuće, eventualni trijumf Srbije nad Brazilom ne bi imao takav efekat.

Izabrane vesti

Bolje od bilo kog drugog na planeti Italijani poznaju srpsku reprezentaciju. Čak 11 naših reprezentativaca igra u Seriji A, a i selektor Dragan Stojković je prošao, kao igrač, kroz elitno takmičenje južno od Alpa. Upravo zbog toga se u ovdašnjim medijima reprezentacija Srbije tretira kao da pripada višoj kategoriji, za razliku od drugih meridijana.

U svim analizama pred početak Mundijala Italijani su svrstavali Brazil kao favorita i Srbiju kao potajnog favorita, predviđajujući da bi posle Hrvatske u Rusiji, Srbija mogla da bude planetarna fudbalska „Pepeljuga“ u Kataru.

Korijere delo Sport najavljuje meč između dve selekcije koji će obeležiti sadašnje ili bivše perjanice Serije A. U tekstu pod naslovom „Bazil i Srbija kao da je meč Serije A“, rimski dnevnik podseća da je čitava odbrana i deo srednjeg reda Brazila prošao kroz Italiju: od golmana Alisona, Markinjosa, Tijaga Silve, Danija Alveša i Pakete (koji su u međuvremenu otišli) do Danila, Aleksa Sandra i Bremera (i dalje su na Apeninskom poluostrvu). S druge srane svi ključni igrači Srbije, izuzev kapitena Tadića i najboljeg strelca Mitrovića, su proizvodi Serije A, počev od golmana Vanje Milinković Savića, komandanta odbrane Milenkovića, pluća tima Lukića, mašte Sergeja Milinković Savića, krila Kostića do narogušenog Vlahovića.

Tutosport, naravno, prikazuje meč kroz Juventusovu prizmu. „Ovde igra Juve protiv Juvea“ i pored toga što će, po svoj prilici, Filip Kostić i Glejson Bremer početi na klupi. List podseća i na zastupljenost igrača Torina u redovima Orlova (Vanja Milinković, Lukić i Radonjić).

Interesantno je da u taktičkoj analizi meča torinski dnevnik sugeriše da će ključni faktor biti sposobonst Srbije da pravi brzu tranziciju, odnosno tzv. sekundarne kontranapade, ili narodski rečeno brze kontranapade. U tom kontekstu se smatra da bi Vlahović mogao da bude odlučujuće oružje jer je defanzivni par Tijago Silva Markinjos možda i najslabija tačka reprezentacije Brazila.

Gazeta delo Sport predstavlja meč kroz želju Nejmara da osvoji svoj prvi, a šesti Mundijal za Brazil. Takođe se navodi da bi O‘Nej mogao da preskoči O‘Reja po broju golova u nacionalnoj selekciji ( Nejmar 75 golova, Pele 77). Podvlači se i da je selektor Tite konstruisao tim i igru Brazila oko zvezde PSŽ-a stavljajući ga u poziciju da pokaže sav svoj raskošni talenat.

Milanski dnevnik zapaža i da su, po kompoziciji najboljih mogućih timova, Brazil i Srbija, uz Francusku, najofanzivnije formacije na Mundijalu. Čak se tvrdi da Brazil nije imao tako snažan vezni red i napadački potencijal od Mundijala u Španiji 1982. godine predvođen Falkaom, Sokratesom i Zikom.

Italijanima nije promakla žaoka selektora Stojkovića na račun svog kolege Alegrija i Juventusa koji su praktično „iscedili“ Kostića i kumovali, sa velikom minutažom, povredi srpskog krila. Ipak, Gazeta ostavlja prostor da se radi o nekoj vrsti psihološko-komunikativne taktike srpskog selektora pred meč sa Brazilom. Naime, po informacijama italijanskih kolega Kostić nije toliko „isceđen“ i „povređen“ da ne bi mogao da igra protiv Selesaa.

Inače, italijanski mediji uzimaju kao primer snage reprezentacije Srbije to što odsustvo Aleksandra Mitrovića nije tako bolno kao što bi bilo za mnoge druge nacionalne selekcije, podsećajući da Stojković može da računa na Vlahovića i Jovića. Štaviše, Gazeta, smatra da je odsustvo Kostića problematičnije za igru reprezentacije Srbije od početne klupe iz predostrožnosti Aleksandra Mitrovića.

Interesantno je da italijanske kolege daju Ivana Ilića od prvog minuta u sastavu reprezentacije Srbije.

Na kraju, Stojković je dobio i veoma lep kompliment od Italijana jer je upoređen i proglašen za dostojnog naslednika velikog Vujadina Boškova.

SASTAVI PO ITALIJANSKIM MEDIJIMA

BRAZIL 4-2-3-1: Alison – Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Aleks Sandro – Kazemiro, Paketa – Rafinja, Nejmar, Vinisijus – Rišarlison.

SRBIJA 3-4-2-1: Vanja Milinković – Pavlović, Milenković, Mitrović – Živković, Lukić, Ilić, Mladenović – Sergej Milnković, Tadić – Vlahović.


tagovi

Katar2022fudbalska reprezentacija SrbijeFilip KostićSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara