Stadion Ituana (©Wikipedia)
Stadion Ituana (©Wikipedia)

Ituano je brazilski BSK: Pevci iz Itua ne smeju da ponove grešku Batajničana

Vreme čitanja: 6min | sub. 15.10.22. | 23:05

Matični klub Gabrijela Martinelija se bori za istorijski plasman u Seriju A, protiv Krisijume (subota, 23.55) nastavlja poteru za Vasko da Gamom i Baijom

Šta to povezuje Itu, grad na jugoistoku Brazila i Batajnicu, beogradsko naselje? Slična fudbalska priča lokalnih klubova, s tim što se ona u Srbiji završila neslavno, a u Južnoj Americi još može da ima srećan kraj. Sve zavisi od rezultata Ituana u preostala četiri kola Serije B, jer Pevcima se ukazala istorijska šansa da se domognu elite i utakmica sa najvećim klubovima u Brazilu. Ako je sada ne iskoriste, pitanje je hoće li ikada ponovo da je dobiju…

Itu je generalno malo mesto za brazilske uslove. Proslavio ga je lokalni komičar Simplisio, koji se često šalio „kako je u njegovom Ituu sve veće“. Lokalna vlast je prisvojila to, napravljeni su brojni objekti koji bi privukli turiste, poput telefona visokog četiri metra, džinovske gume za automobil, prevelikih uličnih svetiljki… Itu se izreklamirao kao „glavni grad velikih stvari“, što je Brazilcima bilo interesantno.

Izabrane vesti

Međutim, sada taj grad u kojem živi oko 640.000 stanovnika dobija još bolju promociju zahvaljujući lokalnom fudbalskom timu, koji je bio na granici između amaterskog i profesionalnog, sa veoma retkim izletima u treći i drugi rang. Sve do jednog transfera…

Arsenal je 2019. godine šokirao svoje navijače, ali i čitav fudbalski svet, kada je odlučio da dovede tada potpuno anonimnog brazilskog napadača Gabrijela Martinelija iz Ituana. Ne toliko samom činjenicom što su skauti „iskopali“ biser u Južnoj Americi, koliko time što su Tobdžije pristale da plate četvrtoligašu 7.100.000 evra na ime obeštećenja. Naravno, reč je o novcu kakav nikada pre (niti posle toga) nije bio ni blizu kluba čiji su najveći uspesi i jedini trofeji bilo osvajanje državnog šampionata Pauliste, 2002. i 2014. godine.

23.55: (2,00) Krisijuma (3,05) Ituano (4,00)

Istina, veliko je pitanje koliko je novca od tog transfera zaista pripalo Ituanu, a koliki komad kolača su odgrizli menadžeri koji vode brigu o Martinelijevoj karijeri. Opšte je poznato kakve su sve kombinacije izvodili agenti sa Zelenog kontinenta, jednog dana će se verovatno znati i tačni iznosi oko ovog transfera, ali za sada je zvanična verzija ta.

Martineli je kao klinac igrao futsal za Korintijans, ali kada su se njegovi roditelji preselili iz Sao Paula u obližnji Itu, otac je Gabrijela naterao da trenira veliki fudbal u Ituanu „jer mu je bilo žao da protraći talenat“. Brzo je brigu o mladom ofanzivcu preuzela agencija TFM, koja je odvodila svake godine Martinelija u Englesku, na probe u Mančester Junajted. Crveni đavoli su imali neki vid saradnje sa Ituanom, pa je mladić imao priliku da trenira sa Polom Pogbom i ostalim tadašnjim omladincima. Međutim, nije prošao nijednu od pet proba, nije ubedio trenere u Mančesteru da je dovoljno kvalitetan. Zato, zapazili su ga špijuni Arsenala, pristali su na uslove menadžera (i Ituana), pa je 2019. godine desnonogi ofanzivac postao član Tobdžija. Bio je to pun pogodak, Martineli je sada standardan prvotimac, a ove sezone je već upisao četiri pogotka i dve asistencije u Premijer ligi. Postao je i reprezentativac Brazila…

Gabrijel Martineli u dresu reprezentacije Brazila (©AFP)Gabrijel Martineli u dresu reprezentacije Brazila (©AFP)

Taj transfer je bio ogromna stvar za Ituano. Zarađeni novac, koliki god to tačno procenat bio, uložen je u infrastrukturu i akademiju, ali i prvi tim. I klub je polako počeo da se podiže. Sagrađena su tri pomoćna terena u okviru stadiona „Noveli Žunior“, ekipa je odmah te sezone kada je prodat Gabrijel ušla u treću ligu, a prošle godine i u Seriju B.

Verovatno najznačajnija investicija za budućnost Ituana bilo je sređivanje trening centra po svim parametrima da bi se dobio CBF sertifikat. Njega ima manje od 30 klubova u Brazilu, a on dokazuje da mlađe kategorije rade po programu Fudbalskog saveza Brazila, najviše instance fudbala u zemlji. Novi Martineliji stasavaju u akademiji, trenutno osamdesetak dečaka trenira u kategorijama do 15, 17 i 20 godina.

I sada se verovatno pitate kakve veze ima BSK iz Batajnice sa početka teksta sa Ituanom…

Srpski klub je pre desetak godina bio tu gde je Ituano sada. Batajničani su 2008. godine neočekivano dobili ogroman novac za uslove u našoj zemlji, blizu 500.000 evra, takođe zahvaljujući prodaji svog omladinca Miralema Sulejmanija. Doduše, ne direktnoj, već je po propozicijama UEFA Ajaks morao da uplati BSK-u na račun tri odsto od obeštećenja koje je platio Herenvenu za nekadašnjeg reprezentativca Srbije, a koje je zbirno iznosilo 16.250.000 evra.

Stadion BSK Batajnice (©Wikipedia/Kojo225346)Stadion BSK Batajnice (©Wikipedia/Kojo225346)

Batajničani su taj novac takođe delom uložili u školu, izgrađen je balon na kojem su klinci mogli da treniraju i tokom zime, sređen je malo stadion i rezultati prvog tima su sve to ispratili. Omladinci su redovno igrali prvenstvo sa Crvenom zvezdom i Partizanom, a A tim BSK-a je 2012. igrao Treću beogradsku ligu. Do 2016. je stigao do Srpske lige Beograd... U sezoni 2016/2017 se umalo domogao i drugog ranga, uzbudljivu trku za prvo mesto i promociju je izgubio u finišu. Teleoptik, filijala Partizana, bio je bolji, a posle tog neuspeha BSK se strovalio ka dnu. Naredne sezone je ispao u Beogradsku zonu, malo se koprcao između trećeg i četvrtog ranga, a sada je u petom. Igra Prvu beogradsku ligu, bori se za opstanak sa Beogradom sa Karaburme i Poštarom sa Zvezdare.

Ituano ne sme da dopusti sebi da prođe kroz istu torturu, čak iako ne uspe da se plasira u elitu. Apsolutni je hit ove sezone, svi su Pevce videli u borbi za opstanak, a oni 35. kolo dočekuju na sedmoj poziciji. Vasko da Gama, poslednje mesto koji vodi u elitu, udaljena je četiri poena. Ostala su još četiri kola…

Levi bek Ituana Roberto je priznao da ovakve rezultate nije očekivao niko iz njegove okoline. Međutim, ekipa je verovala u svoj kvalitet i to je dokazala na terenu.

Kada sam dolazio ovde mnogi su mi rekli da ćemo da se borimo za opstanak. Uprkos tome, došao sam na ovaj stadion jer mi se dopalo kako klub funkcioniše. Igrali smo odličnu sezonu ove godine, naporno radimo i do kraja ćemo se boriti za promociju“, poručio je Roberto, koji je tokom kariejre igrao za prvoligaše Atletiko Paranaense i Šapekoense.

Nije on najiskusniji. Ituano je angažovao dvojicu veterana sa još bogatijim karijerama. Krilo Žerson Magrao (37) je igrao čak i u Evropi, za Fajenord, Dinamo iz Kijeva i Sporting iz Lisabona, dok su mu najzvučniji klubovi u domovini bili Flamengo i Santos. Tri godine mlađi napadač Neto Berola je takođe svojevremeno bio član Santosa, a igrao je još za Atletiko Mineiro i Koritibu. Obojica imaju veoma značajne uloge u ekipi.

Hoće li se progresija Ituana naastaviti ili mu sledi pad kao kod Batajničana? To je već teško prognozirati. Za sada deluje da sve ide u dobrom smeru, ekipa koju trenira Karlos Pimentel (letos zamenio Mazolu Žuniora) je vezala šest utakmica bez poraza uoči duela sa Krusijamom. U „glavnom gradu velikih stvari“ svi su svesni, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nije bilo prodaje Gabrijela Martinelija u Arsenal. Njegov transfer je vredeo više za klub nego sve igre i golovi u crveno-crnom dresu pre toga.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

BRAZIL 2 - 35. KOLO

Sreda

Guarani - CRB 1:0 (0:0)

/Rios 88/

Sampajo Korea - Šapekoense 2:1 (1:1)

/Lukas Araužo 11, Poveda 63pen - Vilijan Pop 44/

Petak

Operario PR - Bruske 0:0

CSA – Londrina 0:1 (0:0)

/Žonatan 58ag/

Subota

Vila Nova – Kruzeiro 1:0 (0:0)

/Mateuzinjo 74/

Novorizontino – Nautiko 6:0 (2:0)

/Daglas Bađo 20, 35, Ronald 54, Tores 72, Romulo 77, Boržes 80/

Tombense – Ponte Preta U TOKU

23.55: (2,00) Krisijuma (3,05) Ituano (4,00)

Nedelja

21.00: (1,75) Gremio (3,35) Baija (4,80)

21.00: (2,00) Resife (3,05) Vasko (4,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Brazil 2ItuanoGabrijel Martineli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara