Veliko slavlje na Marakani (©MN Press)
Veliko slavlje na Marakani (©MN Press)

Ivanićeva strela srušila Bugare, Zvezda u Bragi brani proleće u Ligi Evrope (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.11.21. | 20:39

Crveno-beli se pobedom nad Ludogorecom (1:0) probili na lidersku poziciju grupe F i u najmanju ruku obezbedili učešće u nokaut fazi Lige Konferencije, dok će se za dve nedelje u Kamenolomu boriti da i na proleće igraju u drugom po kvalitetu takmičenju na Starom kontinentu

Kvalitet i mogućnosti jednog trenera u dobroj meri se ogledaju i kroz njegovu sposobnost da iz igrača izvuče najveći mogući potencijal, a ono što je uspeo da uradi sa likom i delom Mirka Ivanića u dresu srpskog šampiona ponosno će stajati u trenerskoj ličnoj karti Dejana Strankovića. Šef Zvezdine struke je od svog povratka u matični klub do danas uspeo da napravi potpunu transformaciju u igri i samopouzdanju vezste iz Bačkog Jarka. Za nepunih godinu dana od igrača koji nije imao jasnu ulogu u ovom timu napravio je najboljeg pojedinca ekipe, a on mu je za to večeras uzvratio spektakularnim golom za pobedu - 1:0 protiv Ludogoreca u pretposlednjem kolu grupne faze Lige Evrope.

Crveno-beli su se sa tri boda protiv bugarskog šampiona probili na lidersku poziciju grupe F i u najmanju ruku obezbedili učešće u nokaut fazi Lige konferencije, dok će se za dve nedelje u Kamenolomu boriti da i na proleće igraju u drugom po kvalitetu takmičenju na Starom kontinentu. Za to je bio zaslužan prelep pogodak Mirka Ivanića u 57. minutu utakmice sa ivice kaznenog prostora. Ivanić je tada nagrađen za ogroman trud, tokom čitave utakmice je pokušavao da izvuče ekipu iz letargije, a onda je u drugom poluvremenu preuzeo odgovornost na sebe i još jednom na delu prezentovao vanserijski kvalitet.

Izabrane vesti

Crvena zvezda se tokom utakmice borila sa ozbiljnim organizacionim problemima. Milan Pavkov je povremeno bio potpuno odsečen od ekipe, a linije tima previše udaljene jedna od druge. Dobra defanzivna organizacija onemogućila je Ludogorec da pruži adekvatan odgovor sa druge strane, ali je ofanziva zadavala glavobolje Dejanu Stankoviću. Često se u toj nemoći, da se kroz pas igru dođe do protivničkog gola, dolazilo do situacije da sve zavisi od individualnih rešenja Mirka Ivanića, dok Aleksandar Katai nije bio na željenom fizičkom nivou, pa je na poluvremenu ostao u svlačionici, a šansu da promeni dešavanja na terenu dobio El Fardu Ben. Zapravo, dešavanja je promenila odlučnost srpskog šampiona da promeni dešavanja na terenu i dođe do toliko željena tri boda.

Srpski šampion je ofanzivno i odlučno ušao u utakmicu, već na isteku prvog minuta posle prekida je pretio Strahinja Erakovića, a minut kasnije pritisak domaćina upotpunili su Aleksandar Katai i Milan Pavkov svojim pokušajima. Ipak, kako su minuti odmicali, ekipa Dejana Stankovića je gubila nit, a gosti postepeno uvodili meč u svoj ritam. Zvezda je ostala bez povezanosti odbrane i napada, domaći su se sve češće odlučivali za individualne akcije, što je otvaralo prostora za brojne greške. Sa druge strane, gosti su čekali priliku da opasno odgovore, uglavnom preko Kirila Despodova i to su uspeli na isteku pola časa igre. U 29. minutu posle preskočene lopte Despodova u odličnoj situaciji se našao Klod Gonsalveš, koji je dobro šutirao, ali je odlično intervenisao Milan Borjan. U završnici te akcije se ispostavilo da je Pjeros Sotiriju bio u ofsajdu, pa i da se mreža zatresla, gol ne bi bio priznat.

Crveno-beli sve do samog finiša prvog poluvremena nisu uspeli ozbiljnije da ugroze goste, a onda su tri puta zapretili u kratkom vremenskom periodu. Ivanić, koji je predvodio taj nalet domaćina, prvo je oštrim udarcem u 38. minutu umalo iznenadio Serhija Padta, a dva minuta kasnije snažno je pored leve stative opalio i Gelor Kanga. Na kraju, taj pozitivan naboj u domaćim redovima mogao je da kruniše upravo Mirko Ivanić, koji se u prvom minutu nadoknade našao u odličnoj prilici, ali je sa ivice peterca sa leve strane gađao u spoljni deo mreže. Upravo ti trenuci predstavljali su jasan signal za Dejana Strankovića, da je pravi trenutak da se napravi ofanzivni iskorak na meču.

Stanković je u drugom poluvremenu sa trojice štopera, prešao na formaciju sa četiri defanzivca i Erakovićem u prinudnoj ulozi levog beka, dok je Kanga prišao bliže napadu, kako bi nekako došlo do te veze između manevra samog špica napada. U tome se konačno uspelo u 55. minutu, kada je Ivanić sakrio pas od protivničke odbrane, a Pavkov iz teške situacije gađao u same rašlje Ludogorecovog gola, ali je Padt prebacio loptu preko prečke. Ivanić je tada samo poslao najbolju moguću najavu onoga što će se dogoditi dva minuta kasnije. Fantasično je majstor iz Bačkog Jarka osetio trenutak nepažnje Džordana Ikoka, presakao mu loptu, a onda sa ivice kaznenog prostora fantasično šutirao u gornji levi ugao Ludogorecovog gola. Padt se pružio koliko je dugačak, ali je lopta imala odlilčan efe i dovoljnu silinu, da joj holandski čuvar mreže ne može ništa.

Taj trenutak potpuno je poremetio igrače Ludogoreca, koji više nisu imali ni snage, niti mogućnosti da odgovore nadahnutom protivniku. Crvena zvezda je poslednjih pola sata mogla i morala da postigne drugi pogodak, kako bi sebi oklakšala posao, ali nije uspela. Ipak, to je nije koštalo s obzirom da gosti, osim nekoliko pokušaja iz same završnice nisu uspeli da naprave ništa konkretnije. Kod Crvene zvezde je i u samoj završnici meča najkonkretniji bio Mirko Ivanić. Odlični vezista je upeo da da uzrma prečku protivnika, dok je u 89. minutu u sjajnoj prilici bio Marko Lazetić, koji se lepim driblinzima izborio za priliku, ali je njegov udarac prošao tik pored stative gostujućeg gola. Ludogorec je u poslednjim trenucima probao preko Rotarijua, ali je Borjan bio na mestu.

Zahvaljujući pobedi Midtjilanda nad Bragom 3:2, ostvarenoj penalom u nadoknadi, učesnici nokaut faze Lige Evrope iz grupe F biće poznati tek u poslednjem kolu 9. decembra. Tada će Crvena zvezda gostvati Bragi, a Midtjiland ide u Razgrad. Crveno-belima će u Kamenolomu za prolaz biti dovoljan i nerešen rezultat, s obzirom da imaju bod više od Portugalaca ili da Danci ne pobede u Bugarskoj, pošto imaju dva boda manje. U slučaju da budu izjednačeni sa Midtjilandom, zauzeće drugo mesto zbog lošijeg međusobnog učinka.

CRVENA ZVEZDA - LUDOGOREC 1:0

/Ivanić 57/

Beograd

Stadion Rajko Mitić

Dozvoljen ulaz samo deci do 14 godina

Sudija: Hoze Marija Sančez Martinez (Španija)

Žuti kartoni: Srnić, Krstičić, Gajić (Zvezda)

Crvena zvezda (3-4-2-1): Borjan - Eraković, Dragović, Pankov - Gajić, Kanga (82. Sanogo), Petrović (66. Krstičić), Srnić - Ivanić, Katai (46. Ben) - Pavkov (82. Lazetić).

Ludogorec (4-2-3-1): Padt - Ikoko, Terzijev, Plastun, Pinas - Gonsalveš (65. Kafumana), Bađi - Čibota (77. Rotariju), Jankov, Despodov (65. Manu) - Sotiriju.


tagovi

Liga Evrope

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara