Đenaro Gatuzo (©HNK Hajduk.hr)
Đenaro Gatuzo (©HNK Hajduk.hr)

Izduvani 'balun' brzo napumpan: Nova tura loženja u Splitu – Gatuzo preuzeo Hajduk!

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.06.24. | 20:16

Italijan parafirao do leta 2026. godine

Dve decenije Split nije video titulu, ali malo je potrebno svima u gradu pod Marjanom – a i šire, u čitavoj Dalmaciji i Hrvatskoj, pa i onima u regionu kojima je ‘bila’ boja bliska srcu – da se zapale. Novo rukovodstvo povuklo je potez i izduvani ‘balun’ brzopotezno napumpalo. Za trenera Hajduka postavljen je Đenaro Gatuzo!

Od trenutka kada je Mislav Karoglan dobio otkaz, jer ekipu nije uspeo da trgne iz apatije i zato što je izgubio gotovo svaku veliku prolećnu utakmicu, nizali su se odlasci sa Poljuda. Jure Ivanković je bio privremeno trenersko rešenje, predsednik Uprave kluba Lukša Jakobušić je prošao kroz izlazna vrata, zatim sportski direktor Mindaugas Nikoličijus. Podijum je raščišćen za Ivana Bilića, novog prvog čoveka Bilih, a on je na mesto trenera postavio krupnu zverku. Barem što se tiče imena, ali ne i reputacije, jer sve što je Italijan, kao šef stručnog štaba, osvojio je Kup Italije sa Napolijem.

Izabrane vesti

Ali, da Đenaro Gatuzo savršeno paše klimi i opštem ludilu koje vlada u Splitu – makar tokom letnjih meseci, eventualno do proleća – to je neupitno. Temperamentom i energijom se idealno poklapaju. Fanatičnost, euforija, vrtlog emocija…

Takve sredine je italijanski strateg birao, prvenstveno se to odnosi na rad u gradu pod Vezuvom, a potom i u Marselju, gde se godinama unazad miris tenzije oseća u vazduhu. Upravo je Velodrom poslednje mesto na kome je bio angažovan. Krajem februara ove godine dobio je otkaz i od tada je na birou.

Hajduk ga je sa njega skinuo, popuniće mu radnu knjižicu. Pored Milana, Valensije, Palerna, Pize, Krita i Siona, gde je u isto vreme bio i igrač i trener, u biografiju će pridodati i splitski klub. Dogovor je postignut, Majstor sa mora se pohvalio da ima novog kormilara i da je parafirao do leta 2026. godine.

Đenaro Gatuzo još nije stigao u Split, ali hoće do početka priprema prvog tima. Iduće sedmice će nogom kročiti na Poljud i početi da šefuje. I pokušati da dokaže su mu veliki evropski klubovi minulih godina nisu tek tako, na konto onoga što je bio u igračkim danima, davali poslove, da ima žicu za trenerski zanat.

Još to nije potvrdio…

Ipak, ljudima u Splitu nije mnogo potrebno da ponovo sanjaju velike snove, da vide naslov prvaka na Poljudu i čuju zvona Svetog Duje što pozdravljaju šampione. Potrebna je samo jedna iskra, a ona je u ovom slučaju Đenaro Gatuzom. Mašta je zasigurno mnogima opet raspaljena.

Drugi par rukavica je koliko zapravo Hajduk ima kvalitetan igrački kadar – i da li ga ima – da konačno skine Dinamo iz Zagreba sa trona, a i da li je Đenaro Gatuzo pravi. Kako god, više nema nazad. Kad već od Ivana Jurića ništa nema, ništa im drugo ne preostaje nego da veruju Italijanu da će ih povesti do titule. Njegove prve u trenerskoj karijeri, a prve za Bile još od sezone 2004/2005.

Nova tura uzaludnog loženja ili konačno s punim pravom?
tagovi

Letnji prelazni rok 2024Hajduk SplitĐenaro Gatuzo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara