Japanski motor, latino tehnika i ostrvski ponos: Seltikov koktel za puno oko, ali kad se mora - Morata

Vreme čitanja: 3min | sre. 25.10.23. | 23:01

Atletiko odneo bod iz Glazgova (2:2), Porto deklasirao Antverp (4:1)

Teško da su pre desetak godina navijači Seltika mogli i da pomisle da će njihov voljeni tim biti nesvakidašnji koktel igrača sa tri kontinenta. I da će funkcionisati tako da se na terenu ne vidi ko je Škot, ko Japanac,a ko stigao iz Latino Amerike.

Ali, Brendan Rodžers je uspeo: napravio je tim od japanskog motora, latino tehnike i trika i ostrvskog ponosa. Protiv kojeg je večeras Čolov Atletiko morao da spasava živu glavu. Onaj čuveni zid Madriđana, kroz koji je pakleno teško proći, uspeo je uz sve napore da odbrani 2:2. A, glavu iznad vode Jorgandžijama podigao je Alvaro Morata, koji je doneo taj bod. Kad se mora, zna se ko će…

Izabrane vesti

Najveći uspeh koji je Rodžers napravio je što kada se gleda malo dalje od terena, ono kada se ni brojevi ne razaznaju najbolje, uopšte se ne vidi razlika ko je stranac, s koje strane sveta, a ko domaći igrač. Svi trče kao navijeni, kao Japanci, svi barataju loptom kao da su u Latinskoj Americi trenirali tehniku i svi su karakterom postojani, ne uzmiču ni mrvu pred favoritom kao ponosni Škoti. I poneki Irac.

Kada se igra na “Seltik parku” može da dođe i reprezentacija sveta, ali zna se – zeleno-beli jurišaju napred, idu po pobedu, nošeni hukom s tribina. U redu, ne uspeju svaki put, nekad im se takva taktika obije o glavu, ali nema nazad. Eto, na prošlom meču kod kuće Seltik je pogotovo u prvom poluvremenu žestoko nadigrao Lacio, ali je izgubio u sudijskoj nadoknadi. Sada je bio bolji i od Atletika, imao prednost posle 45 minuta...

Poveo je sastav iz Glazgova samo što je krenulo. Igrao se 3. minut kada su Furuhaši i O’Rajli nasamarili odbranu Atletika. Dva poteza, dupli pas kroz šokiranu zadnju liniju Jorgandžija onako kako se to nekad učilo u pionirima. Dva dodira. Treći je bio – mat.

Nisu pali domaći ni kada je Grizman izjednačio iz penala, koji je Hart najpre odbranio, a Francuz iz odbitka smestio u mrežu. Nastavio je Seltik sa ofanzivom, koja mu je brzo donela rezultat. Maeda je i večeras “davio” protivničke defanzivce kao Pera Mitić, a Luis Palma, momak iz Hondurasa, poslao je prelep šut uz stativu – u mrežu.

Bilo je velikih šansi na obe strane do poluvremena, ali Kelti nisu imali nijedan razlog da se žale kako je prošlo prvih 45 minuta.

Seltikova “Ahilova peta” koja se videla u oba domaćinstva u Ligi šampiona je što se teško nosi sa pritiskom kada protivnik baš navali na njega. A, Španci su potpuno drugačije zaigrali na startu drugog dela, izašli visoko, krenuli u presing, potisnuli zeleno-bele na njihovu polovinu. I kao nagrada stigao je gol Morate za 2:2 u 53. minutu.

Ponovo je Seltik napadao, ali treće sreće, za treće vođstvo, nije bilo, iako se igrala “viktorija” pogotovo u poslednjih desetak minuta kada je Atletiko imao igrača manje posle isključenja De Pola.

Kvalitetnog fudbala nije manjkalo ni u Antverpenu, gde je gostovao Porto i pokazao dva lica u dva poluvremena, a na kraju ubedljivom pobedom spakovao je tri boda “za poneti” – 4:1.

Portugalci su imali inicijativu i malo više dobrih prilika za gol u prvom poluvremenu, ali sreća je bila naklonjenija Belgijancima. Iskoristili su veliku grešku Zmajeva na sredini terena u 37. minutu i posle pravog karambola lopta je došla do slobodnog Jusufa, koji je poslao u gol za vođstvo Antverpa.

A, možda bi bolje za Belgijance bilo da to nisu uradili… Samo su probudili uspavanog Zmaja kao u kakvoj narodnoj priči. Drugo poluvreme je ličilo na one scene iz filmova kada zmaj leti i svojim dahom pali celo selo, ceo grad...

Četiri komada spakovao je Porto domaćinu na rastanku, blistao je Evanilson, strelac het-trika.

LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO

Grupa E

Fajenord - Lacio 3:1 (2:0)

/Himenez 31, 74, Zeruki 45+2 - Pedro 83 penal/

Seltik - Atletiko Madrid 2:2 (2:1)

/Furuhaši 4, Palma 28 - Grizman 25, Morata 53/

Grupa H

Barselona - Šahtjor 2:1 (2:0)

/Tores 28, Lopes 36 - Sudakov 62/

Antverp - Porto 1:4 (1:0)

/Jusuf 37 - Evanilson 46, 69, 84, Eustakio 54/



tagovi

Atletiko MadridSeltikLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara