Jedan od najčudnijih transfera evropskog fudbala i karijera koja je mnogo više obećavala

Vreme čitanja: 2min | čet. 02.01.20. | 22:21

Nemac u Benfiki

Jedan od najčudnijih transfera zimskog prelaznog roka je ekspresno ozvaničen. Juče se pojavila vest da Julijan Vajgl ide iz Borusije Dortmund u Benfiku, a večeras je transfer i zvanično potvrđen.

Benfika je javno objavila detalje transfera i potvrdila da je sa nemačkim vezistom potpisala ugovor do leta 2024. godina. Potvrdila je i visinu obeštećenja od 20.000.000 evra, kao i da Nemac od danas ima otkupnu klauzulu pod 100.000.000 evra.

Izabrane vesti

Vajglov prelazak iz Dortmunda u Lisabon za dobar deo fudbalske Evrope predstavlja iznenađenje. Iako se očekivalo da jednog dana završi u velikom klubu - a Benfika to svakako jeste – pretpostavljalo se da će to biti u „ligama petice“.

U poslednjih godinu dana se Vajgl povezivao sa Mančester Sitijem, Mančester Junajtedom, Pari Sen Žermenom, Barselonom, Milanom, Arsenalom, Totenhemom, Interom... A završio je u Benfiki.

Borusija ga je dovela iz Minhena 1860. kao anonimnog 18-godipnjaka za samo 2.500.000 evra, a Tomas Tuhel ga je lansirao u jednog od najelegantnijih plejmejkera evropskog fudbala. Vajgl je ubrzo podsetio mnoge na Serhija Busketsa sa početka karijere, pa nije nu čudo što je skrenuo pažnju Pepa Gavrdiole i mnogih drugih velikih trenera. Pregled igre, pas, vizija, univerzalnost, igra u oba smera, liderki karakter... Sve su to bili atributi maldog Nemca zbog kojih je plenio na terenu.

Posle samo godinu i po, Borusija je bila prinuđena da mu ponudi novi ugovor i blindira ga većom platom, jer su Mančester Siti i Barselona ozbiljno bili zagrizli. Potpisao je produzetak do 2021. godine uz povećanje plate sa 1.500.000 na 4.000.000 evra godišnje. Tada se šuškalo da je Gvardiola spreman da plati i 50.000.000 evra za Vajgla.

Nažalost u maju 2017. je dočiveo tešku povredu kolena i usledila je višemesečna pauza. Fudbalski otac Tuhel je ubrzo otišao iz kluba, a Vajgl biš nikada nije bio isti. Kod Boša i Štegera nije ponovio partije koje je pružao pod Tuhelom. Karijera mu je krenula silaznim putanjom. Pokušavao je Tuhel da ga dovede u Pariz, ali na Parku prinčeva nisu imali sluha za tu njegovu želju. Vajgl je ostao standardan član pre postave, ali ne tako nedodirljiv kao ranijih godina.

Intersovanje Sitija i Barselone je nestalo, čak ni Tuhel više nije bio zagovornik ideje o njegovom dolasku, počeli su da se pominju poznati klubovi B klase poput Arsenala, Milana, Rome i na kraju na opšte iznenađenje završio u Benfiki.

Ko zna, možda je ovo baš ono što mu treba. Tek su mu 24 godine i još može da se vrati na nekadašnji nivo. Ali, ova karijera je više obećavala...

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara